İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Ara protokolün de şartları olacak

Ara protokolün de şartları olacak

Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Maliye Bakanı'nın Bayram öncesi yaptıkları Türkiye ziyareti ile şekillenen KKTC - TC mali ilişkileri sonrasında ortaya çıkması beklenen 6 aylık ara protokol, "sorgusuz sualsiz" kaynak aktarımı değil, karşılıklı her protokol gibi birtakım şartlar ve UBP - HP hükümetinin üzerine düşen birtakım ödevler içereceği ifade ediliyor.

Yayın Tarihi: 07/06/19 07:37
okuma süresi: 4 dak.
Ara protokolün de şartları olacak
A- A A+
Kıbrıs Postası

Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu'nun Bayram öncesi yaptıkları Türkiye ziyaretinde, Türkiye yetkilileri ile 2019 yılının geriye kalanını kapsayacak bir ara protokolün imzalanması konusunda mutabakata vardıkları ifade edilirken, bu ara protokolün de şartlarının ve UBP-HP hükümetinin üzerine düşen birtakım ödevlerin bulunacağı öğrenildi.

SORGUSUZ SUALSİZ KAYNAK YOK

Bazı değerlendirmelere göre, "Türkiye'nin sorgusuz sualsiz kaynak aktaracağı" şeklindeki değerlendirmenin son derece yanlış olduğu ifade edilirken, yapılacak 6 aylık protokolün içeriğinde de beklenen yaklaşık 1,2 Milyar TL'lik kaynağın serbest kalması için KKTC hükümetinin üzerine düşenler var.

İLK ŞART ÜÇ YILLIK PROTOKOL

Ara protokolün ilk ve en önemli maddesinin 2020,2021 ve 2022'yi kapsayacak üç yıllık bir mali protokolün imzalanması taahhüdü olduğu ifade ediliyor. Üç yıllık protokolün içeriği detaylandırılmak için teknik komitelerin, 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa tasarının meclise sevk edileceği Ekim 2019'a çalışmasının öngörüleceği ifade edilen Ek protokolde üç yıllık protokolde olması beklenen hayati değişikliklere de atıfta bulunulması bekleniyor.

KAMU MALİYE, YÖNETİM VE KONTROL YASASI

2019 yılı sonuna kadar geçerli olması beklenen ara protokolde şartlardan birisinin yıl sonuna kadar "Kamu Maliye Yönetim ve Kontrol Yasası"nın yürürlüğe girmesi olacağı ifade ediliyor.

Daha önce Hüseyin Özgürgün Hükümeti'nde çalışılan ve sona yaklaşan bu yasada, devlet bütçesinden katkı alan TÜK, BRT ya da Belediyeler gibi kurumların bütçelerinin tek tek ve ayrı ayrı tarihlerde değil de Aralık ayında devlet bütçesi ile beraber yasalaştırılması ve bu kurumların bütçelerinin denetiminin hızlı olmasının önünün açılacağı ifade ediliyor.

TURİZM TEŞVİK MEVZUATI TADİLATI

Ara protokolün bir diğer şartı ise 2017'de yürürlüğe giren Turizm Teşvik mevzuatının tadil edilmesi olacağı ifade ediliyor. 2017'den beridir uygulamada olan Turizm teşvik mevzuatının yararlı sonuçlar elde edildiğini ifade eden yetkililer, değişen şartlara göre güncellenmesi gerektiği konusunda KKTC ile TC yetkililerinin mutabık kaldığını ifade ettiler.

BELEDİYELER REFORMU'NDA SOMUT İLERLEME

Ara protokolün bir diğer şartı ise Yerel Yönetim Reformu ile ilgili olarak somut adımların atılması olduğu ifade ediliyor. Son derece kapsamlı bir yasa olması bakımından 6 aylık bir sürenin yetmeme ihtimaline karşın, Belediyeler Reformu'nun yasalaşmasından çok, somut adımların atılması ve yasalaşma sürecine girmesinin önemli bir beklenti olduğu Kıbrıs Postası'nın elde ettiği bilgiler arasında.

HİBELER VE KREDİLER, TOPLAM 1,2 MİLYAR TL

Ara protokolün son derece kısa ve iki üç sayfadan oluşmasının beklendiği ifade edilirken, bu protokol sonrasında krediler ve hibeler şeklinde kategorize edilen iki tip kaynağın aktarılmaya başlanmasının mümkün olabileceği ifade ediliyor.

Savunma giderleri ile altyapı yatırımları için öngörülen hibeler kategorisinde yaklaşık 695 Milyon TL'nin beklendiği ifade edilirken, Taşınmaz Mal Komisyonu tazminatları, reel sektöre destek ve faiz giderleri için ise krediler kategorisinde 575 Milyon TL'lik bir kaynağın serbest bırakılmasının ara protokol ile mümkün olabileceği ifade ediliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.