İÇ HABERLER
okuma süresi: 14 dak.

Meclis’te hastane yangını konuşuldu... Pilli: “Sigorta yükümlülüğü neyse yapacak”

Pilli: “Sigorta yükümlülüğü neyse yapacak”

Sağlık Bakanı Pilli, hastanenin ve her tıbbi aracın sigortalı olduğunu, hasar tespitinden sonra sigorta şirketinin hasarın karşılanması için yükümlülüğü neyse yapacağını söyledi

Yayın Tarihi: 02/03/20 14:23
Güncelleme Tarihi: 02/03/20 16:06
okuma süresi: 14 dak.
Pilli: “Sigorta yükümlülüğü neyse yapacak”

Ülke gündeminde geniş yere sahip olan hastanede çıkan yangın, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında da gündeme geldi.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, hastanenin ve her tıbbi aracın sigortalı olduğunu, hasar tespitinden sonra sigorta şirketinin hasarın karşılanması için yükümlülüğü neyse yapacağını söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısının başında bazı milletvekilleri, iç tüzüğün 62’nci maddesi uyarınca söz alarak güncel konularda görüşlerini ifade etti.

TEZKERELER ONAYLANDI

Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak okutulup onaya sunulacak işlere yer verildi.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin ivedilikle görüşülen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve diğer ödeneklerinin düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra Kıb-Tek’teki İhalelerde Usulsüzlük Yapılıp Yapılmadığına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığı’nın komiteye yeni ek süre verilmesine ilişkin tezkeresi ele alındı.

Konu hakkında söz alan Komite Başkanı ve UBP Milletvekili Sunat Atun, konunun son derece önemli olması ve titizlikle incelenebilmesi için sürenin 3 ay daha uzatılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Tezkere oy birliği ile kabul edildi.  

Daha sonra İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin deposunda tarihi geçmiş tonlarca ilacın imha edilecek olmasının ana nedenlerinin ne olduğu ve bu konuda ihmalin olup olmadığına ilişkin Meclis Araştırma Komitesi başkanlığının komiteye ek süre verilmesine ilişkin tezkeresi ele alındı.

Komite Başkanı ve UBP Milletvekili Özdemir Berova, bu araştırma komitesinin de araştırmalarının bir ayı geçen süre sekteye uğradığını, komitenin daha sonra verimli şekilde toplandığını ifade ederek, tutanakların konu hakkında rapor hazırlayabilmek için yeterli bilgi ve verilere ulaştıklarını kaydetti.

Berova, raporun yazılabilmesi için 3 ay bir uzatma talep ettiklerini söyledi. Tezkere oy birliği ile onaylandı.

BEROVA: “TÜRKİYE’NİN YANINDAYIZ”

İç tüzüğün 62. maddesi uyarınca UBP Grubu adına Özdemir Berova’nın İdlib Şehitleri, Bahar Harekatı ve sınır kapılarının kapatılması konularında söz aldı.

Berova, geçtiğimiz hafta Anavatan Türkiye’den gelen şehit haberleri ile sarsıldıklarını belirterek, bu olayın kendilerini derinden yaraladığını, KKTC’de bu hunharca saldırının derin yaralar bıraktığını söyledi.

TSK’nın İdlib bölgesinde zorlu bir mücadele verdiğini ve Bahar Harekatı denilen harekatla, rejim güçlerine karşı zorlu bir mücadele yürüttüklerini söyleyen Berova, KKTC halkı olarak konuyu yakınen takip ettiklerini, orada bu mücadeleyi veren Mehmetçiklerin başarılı bir şekilde amacına ulaşmasını temenni ettiklerini kaydetti.

Berova, UBP olarak, bu hain saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyleyerek, Bahar Harekatı’nın başarıya ulaşması için Anavatan Türkiye’nin yanında olduklarını vurguladı.

ARIKLI: “YANGINDA HİÇBİR KOORDİNASYON YOKTU”

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da sınır kapılarının kapatılması ve hastane yangını konusunda iç tüzüğün 62. maddesi uyarıca yaptığı konuşmada, Türkiye’nin İdlib’de şehitler vermesinin yüreklerini dağladığını söyleyerek, 3 hastanın yangında hayatını kaybetmesinin kendilerini derinden etkilediğini kaydetti.

Hastane yangınıyla, bu tip kriz ortamlarına hazırlıklı olunmadığının görüldüğüne işaret eden Arıklı, hastane yangının söndürülmesi konusunda hiçbir koordinasyon bulunmadığını savunarak durumu eleştirdi.

Hastanede en son ne zaman tatbikat yapıldığını hatırlamadığını söyleyen Arıklı, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin bugün yaptığı basın açıklamasında, sigortanın kapsamı hakkında bilgi verilmemesini eleştirdi.

“SİGORTA KONUSU MERAK EDİLİYOR”

“Toplum merak ediyor, kim tarafından sigortalandığını, kapsamı nedir, ne kadarını karşılayacak?” diye soran Arıklı, 25-30 katlı binalar yapıldığını, bir yangın anında ne yapılacağının bilinip bilinmediğini sorarak, Bakanlar Kurulu’nun bu konuda tedbir alması gerektiğini vurguladı.

ÖZYİĞİT: “KRİZ DURUMUNDA KİMSE NASIL DAVRANACAĞINI BİLMİYOR”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de koronavirüs, hastane yangını konusunda 62. madde uyarınca söz aldı.

Özyiğit, İblib’de hayatını kaybedenler için Türkiye ve ailelerine başsağlığı dileyerek, ABD’nin Arap Baharının son durağı olan Suriye’de Türkiye’yi savaşa soktuğunu söyledi.

Özyiğit, daha fazla kayıp yaşanmadan harekat konusunda bir an önce çözüm bulunması temennisini dile getirdi.

Hastane yangını konusuna da değinen Özyiğit, bu konuda ciddi bir koordinasyonsuzluk olduğunu, kimsenin büyük yangın, deprem gibi olaylar konusunda nasıl davranılacağını bilmediğini kaydetti.

Yangına müdahaleye tedbir alınarak girilip girilmediği, hasatların sevki konusunda gerçekten yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığı gibi birçok konuda belirsizlikler olduğunu belirten Özyiğit, hastanenin sigortası konusunun da belirsiz olduğunu vurguladı.

Tüm konular hakkında kamuoyunun bir an önce bilgilendirmesi gerektiğini ifade eden Cemal Özyiğit, hizmet verilmeye başlanan servisler konusunda gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığını da sordu.

ERHÜRMAN: “HASTALARIN TAŞINMASINDA KAOS VARDI… KRİZ MASASI GEÇ OLUŞTU”

İç tüzüğün 62. maddesi uyarınca CTP Grubu adına Genel Başkan Tufan Erhürman da hastane yangını konusunda söz aldı.

Erhürman İdlib’de yaşanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şehit aileleri ve Türkiye’ye başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, hastane yangını konusunda duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Herkesin cansiperane bir çaba gösterdiğini, ancak hastaların taşınması konusunda tam bir kaos yaşandığını, kriz masası oluşturulması ile yangının başlama anı arasında ciddi bir süre olduğunu kaydeden Erhürman, organizasyon yeteneğinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

PİLLİ: “SİGORTA YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEYSE YAPACAK”

Sağlık Bakanı Ali Pilli de eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, İdlib’de kaybedilen şehitlere ve hastane yangınında kaybedilen hastalara Allah’tan rahmet dileyerek, yaslı ailelere başsağlığı diledi.

Hastane yangını hakkında bilgiler paylaşan Bakan Pilli, sevklerin hastaların durumuna göre yapıldığını söyledi.

Bakan Pilli, yangın konusunda herkesin çok duyarlı olduğunu belirterek, tahliye sırasında plan ve program olmasaydı kayıpların çok daha fazla olacağını kaydetti.

Anjiyo bölümünden çıktığı varsayılan yangının, acil olan yerlerden hastaların hızlıca çıkarılmasının büyük bir başarı olduğunu, yapılan işlerin planlı olduğunu vurgulayan Bakan Pilli, herkesin görevini başarıyla icra ettiğini söyledi.

Hayatını kaybeden hastalar için çok üzgün olduklarını ifade eden Bakan Pilli, yangından itibaren hastanenin bir an önce hizmet verebilir hale gelebilmesi için çalışmaya başlandığını, Cumartesi günü hasar tespit çalışmalarına başlandığını kaydetti.

Hastanenin, MapFree tarafından sigortalı olduğunu, her bir servisin ayrı ayrı, tıbbi araç gerecin hepsinin sigortalı olduğunu, bazı bölümlerin ve araç gerecin tamamen yandığını, bazılarının kısmen yandığını veya dumandan, sudan etkilenen cihazlar bulunduğunu anlatan Bakan Pilli, teknik ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü, bunların tespitinden sonra da sigortanın bu hasarı karşılayacağını, yükümlüğü neyse yapacağını söyledi.

İlk günden itibaren, kurum ve kuruluşların kendilerine yardım için koştuğunu söyleyen Bakan Pilli, kendilerinin kimseden bağış talep etmediğini, ancak bu talepler kendilerine gelince, kendilerinin de bağışların toplanabilmesi için hesap açtıklarını anlattı.

Yanan bölümün temizlenmeye başladığını da anlatan Pilli, yanan ekipman temizlendikten sonra, Planlama İnşaat Dairesi’nin binanın ne kadar hasar gördüğünü tespit edeceğini, kendilerinin de bunun takipçisi olacağını kaydetti.

Sadece yanan bölümlerin değil, diğer bölümlerin de elden geçirileceğini, bunun da bağışlarla yapılacağını aktaran Bakan Pilli, açılan bölümler hakkında bilgi verdi.

Açılacak diğer bölümlerin bu akşam netleşeceğini, açılan bölümlerin tedbirlerinin de alındığını söyleyen Bakan Ali Pilli, koronavirüs konusunda laboratuvar tetkikleri konusunda bir sıkıntı olmadığını, kite ve personel konusunda sıkıntı bulunmadığını söyledi.

Havalimanı ve deniz kapılarında gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Bakan Pilli, bir soru üzerine yangın tatbikatını kendilerinin yapmadığını, polis tarafından yapıldığını kaydetti.

Yangın sonrasında radyoaktif madde ölçümleri yapıldığını, güvenlik tedbirleri alınmadan hiçbir bölümün açılmayacağını ifade eden Bakan Pilli, “Biz kararlıyız, bütün tedbirleri alarak hastaneyi en kısa sürede açacağız” dedi.  

Yangının nedenin henüz bilinmediğini söyleyen Bakan Ali Pilli, bakanlık olarak gerekli kamuoyu bilgilendirmesinin en kısa zamanda yazılı olarak yapılacağını kaydetti.

TATAR: “HASAR TESPİTİNDEN SONRA GEREKEN YAPILACAK”

Cuma gün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çıkan yangına değinen Tatar, “O gün hastanede bulunanlara ve tahliyeleri gerçekleştirilenlere teşekkür ediyorum. Süratli ve soğukkanlı şekilde hareket edildi. Daha fazla kayıplar olabilirdi” dedi.

Özel ve devlet hastanelerinin iş birliği içinde hareket ettiğini belirten Tatar, sabah hastaneyi ziyaret ettiğini söyledi.

Hastanenin Map Free şirketi tarafından sigortalı olduğunu söyleyen Tatar, firma yetkilisiyle de görüştüğünü, kendisine sigorta işlemlerinde sıkıntı olmadığını, hasarların tespitinden sonra gereğinin yapılacağını söylediğini belirtti.

AMCAOĞLU: "HENÜZ ELİMİZDE BİR RAPOR YOK, ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, hastanenin yaralarının sarılmaya başlandığını söyledi.

Amcaoğlu, devletin her yıl binalarını, makinelerini, demirbaşlarını ve araçlarını sigortaladığını, Aralık ayında ihalelerin tamamlandığını ve bir sonraki yıl için harekete geçildiğini söyledi. Amcaoğlu, bu yıl da ihaleyi Map Free şirketinin 2 milyon 71 TL’lik bedelle aldığını söyledi.

Amcaoğlu, “Henüz bize ulaşan rapor yok. Çalışmaların sürdüğü söyleniyor” dedi.

Amcaoğlu, yangının etkili olmadığı yerlerde de tadilatlar yapıldığı bilgisini verdi.

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin de Cuma günü imzalanan protokolle devralındığını anımsatan Maliye Bakanı, 120 yataklı 3. basamak bir hastanenin Girne’de hayata geçirilmesinin en büyük dileği olduğunu söyledi.

“HASTANELER İÇİN MALİ SIKINTI YOK”

Amcaoğlu, hem Dr. Burhan Nalbantoğlu’nun yaralarının sarılması hem de Girne’deki hastanenin bitirilmesi konusunda mali bir sıkıntı olmadığını kaydetti.  

Bakan Amcaoğlu, “Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin yaralarının sarılması ve Girne’deki hastanenin bitirilmesi ile ilgili mali sıkıntı yok” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.