İnşaat sektöründe işçi açığı baş gösterdi: “Firmalar, birbirinden işçi kaçırmaya başladı”
İnşaat sektöründe çalışan 30 bin kişi ülkelerine geri döndü, sektörde işçi açığı baş gösterdi. KTiMB Başkanı Gürcafer, “Firmalar, birbirinden işçi kaçırmaya başladı” dedi.
Koronavirüs (Covid-19) salgınının KKTC’de de patlak vermesinin ardından, KKTC’de çalışma izniyle bulunan on binlerce kişi kendi ülkelerine geri dönüş yaptı, pek çok sektörün iş başı yapmasının ardından “işçi açığı” baş göstermeye başladı.
Bu süreçten en çok etkilenen sektörlerden biri de inşaat sektörü oldu.
Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, yaklaşık 30 bin işçinin ülkeyi terk ettiğini, 20 bin kadar konutun da yapımına devam edildiğini belirtti.
“İŞÇİ AÇIĞI NEDENİYLE FİRMALAR, BİRBİRİNİN ELİNDEKİ İŞÇİLERİ KAÇIRMAYA BAŞLADI”
Gürcafer, işçi sayısındaki düşüş nedeniyle piyasada bir dengesizlik oluştuğuna dikkat çekerek, “Oluşan işçi açığı nedeniyle herkes birbirinin elindeki işçiyi almaya, kaçırmaya başladı. Bu da başka türlü sıkıntıların oluşmasına sebep oldu” dedi.
Böylesi sorunlarla karşılaşmayı, sürecin başından beri beklediklerini belirten Gürcafer, tüm sektörlerde olduğu gibi, inşaat sektörünün de “bilinmezlik” nedeniyle önünü göremediğini belirtti.
BİLİNMEZLİK…
Binlerce işçinin, salgının KKTC’de de patlak vermesinin ardından endişeyle ülkesine geri döndüğünü söyleyen Gürcafer, şöyle devam etti:
“Tabi beklenen olmadı ve ülkemizde hayat daha erken zamanda normale dönmeye başladı. Fakat daha aşı bulunmadı, uçaklar ne zaman kalkacak, çalışanlar geri gelecek mi? Burada hükümet yanlış politika uyguladı diyemem, kimseyi de suçlayamam. Kimsenin ön görmediği bir krizdi bu. Ekonomik sıkıntı uzun süre devam edecek.”
“GÜNEY’DE ÇALIŞAN KIBRISLI TÜRKLERİN TÜMÜNÜ İSTİHDAM ETSEK, YİNE İŞİMİZ ÇÖZÜLMEZ”
Soru üzerine Gürcafer, Kıbrıs’ın güneyinde çalışan 1700 kadar Kıbrıslı Türk olduğunu fakat bu insanların tümünün de inşaat sektöründe çalışmadığını belirterek, “Bu insanların tümü bile olduğu gibi inşaat sektöründe, yüksek maaşla istihdam edilse yine işimizi çözmez. İnşaat sektöründe yurtdışına giden işçi sayısı 30 bin civarında” dedi.
20 BİNE YAKIN İNŞAATIN YAPIMINA DEVAM EDİLİYOR…
Şu anda yarım kalan ve sektörün iş başı yapmasının ardından inşaatlarına devam edilen 20 bine yakın konut bulunduğunu belirten Gürcafer, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“kimse bunları yarım bırakmayacak ama bunlar tamamlandıktan sonra, bu konutlar satılacak mı? Yeni projeler başlatılacak mı? Bunlar hep bilinmeyenler… Eğer yeni projeler olmazsa, mevcut iş gücüne de gerek kalmayacak.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.