Vatandaş olmayan avlanamaz

<P>KKTC vatandaşı olmayan olta balıkçılarının avlanmak için Hayvancılık Dairesi'ne para ödemek zorunda olması tartışma yarattı. Balıkçılar, bu uygulamanın etik olmadığını söyleyerek "Halk arasında bu şekilde ayrımcılık yapılması etik değildir" dedi.</P>

Rana SARRO'nun haberi
KKTC vatandaşı olmayan amatör olta balıkçılarının avlanmasına kısıtlama getiren yeni tüzük tartışma yarattı. Uygulamaya balıkçılardan büyük tepki geldi.
Bu uygulamanın etik olmadığını söyleyen balıkçılar, KKTC vatandaşı olmayanlara, KKTC karasularında avlanabilmesi için Hayvancılık Dairesi'nden izin alma zorunluluğu getirilmesinin ayrımcılık olduğu düşüncesinde.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasularında "KKTC vatandaşları hariç" olta balıkçılığı yapmak isteyen kişilere "Amatör Su Ürünleri Tüzüğü" kapsamında bir düzenleme getirildi.
13 Nisan 2010 tarihi itibarı ile Yürürlüğe giren "Amatör (sportif) Su Ürünleri Avcılığı (Değişiklik) Tüzüğü", KKTC vatandaşı olmayanların deniz ve göletlerde balık avlamasını kısıtlıyor.
KKTC vatandaşı olmayanlar, KKTC karasularında avlanabilmesi için Hayvancılık Dairesi'nden 20 TL karşılığı alacakları avlanma fişi ile olta avcılığı yapabilecekler. Söz konusu izin, verildiği tarihten itibaren üç gün geçerli olacak.
"GÜNEY'DEN GELİP AVLANANLARDAN SIKINTI VAR"
Konuyla ilgili STAR KIBRIS'a konuşan Balıkçılar Birliği As Başkanı Münir Haşimoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bahse konu öneriyi kendilerinin sunduğunu belirterek, amaçlarının küçük balık tutulmasının önüne geçmek olduğunu söyledi.
Haşimoğlu, Güney Kıbrıs'tan olta balıkçılığı yapmaya gelen kişiler, avlanan balık boylarına ve cinslerine uymuyorlar. Bu nedenle böyle bir kısıtlama getirilmesini istedik" dedi
"Bir müddet kontrolünü yaptık fakat o kadar çok kaçak avlanma var ki baş edemedik. Amaç denetimin daha kolay yapılabilmesidir" dedi.
AMATÖR BALIKÇILAR NE DİYOR?
APO BAYRAKÇI:
KKTC vatandaşı değilim. 22 senedir ben bu adadayım ve çoğu boş vaktimi ben burada geçiriyorum. Balık avlamaktan daha büyük bir zevk var mıdır? Bundan daha büyük bir zevk yok. Kumar oynamıyorum, kötü bir alışkanlığım yok bir balık tutuyorum. Bu uygulamayı da ben duymadım ve bilmiyorum. Bu uygulama bence saçmadır. Bir bu zevkimiz var bunu da çok görüyorlarsa hükümet sağ olsun, ne diyebilirim. Hükümet babadır ne derse o olur. TC vatandaşlarına her konuda sorun yaratılıyor sonunda balık avlamamız da sorun oldu.
KEMAL SAVAR:
KKTC vatandaşıyım. Deniz ve göletlerde balık avlamak için KKTC vatandaşı dışındakilerin izin alması şartı getirilmesini yadırgıyorum. İnsanların bu zevki var, bunu da yasak ederlerse ne yapar bu insanlar? İnsanlar işe gitmediği zaman kahve köşelerinde oturacağına kafa dağıtmak için kıyıda oltasıyla balık avlamasına nasıl yasak konur onu anlamıyorum. Adamın canı çekti balık avlamaya gitsin durup da birkaç saatlik avlanma için prosedürlerle mi uğraşsın yani? 35 yıldır adadayım. Ben olta balığı avlayabiliyorum ancak yurtdışından gelen kızım ya da adada yaşayan vatandaş olmayan arkadaşım yanımda durup avlayamayacak mı? Denizi de KKTC vatandaşı olmayanlara yasaklasınlar o zaman.
EROL AYDIN:
Amatör olta balık avcılığında böyle bir ayrımcılık nasıl yapılır? Adaya gelen bir turist 3 gün olta avcılığı yapabilmek için 20 TL verecekse, hiç tutmaz gidip balığını pazardan satın alır. Üstelik bu bir hobidir. Turist hobi için 3 günde bir 20 TL verecekse kendi halkı da ödemeyecekse burada bir ayrımcılık vardır. Çünkü Türkiye'nin buraya çok büyük katkısı vardır. Ben Antalya'dan geliyorum ve bir gün balık avlayabilmek için koşup prosedürle mi uğraşacağım. Balık tutmanın nasıl sınırlaması olabilir. Bir KKTC vatandaşı Antalya'ya gelse ona öyle bir yasak koyarlar mı?
YASEMİN AYDIN:
Böyle bir kısıtlama olmasına ben çok üzüldüm. İnsanlar gazinolara veya para harcayacakları bir yerlere gidip zaman harcayacağına, balık avlamaya giderler ve evlerine birkaç balık götürürler. Balık avlamaya giden insanlar boş vakitlerini değerlendirmiş olurlar. Bundan güzel bir şey olabilir mi? Üstelik mademki bir kısıtlama olacak ayrımcılık yapılması çok yanlış.
HÜSNÜ YAŞAR:
KKTC vatandaşıyım. Bu yasakla amaç küçük balık tutulmasının önüne geçmekse, KKTC karasuları içerisinde balık avlamaya çifte standart uygulaması olmaması lazım. Ben bunu normal görmüyorum. Kimi insan balığa gitmeden duramaz. 3 günde bir balık avlamak için 20 TL ödeyip gitmesi bana göre yanlış.
VELİ GÜVELOĞLU:
Ben bir vatandaş olarak uygulamanın etik olduğunu düşünmüyorum. Çünkü sadece KKTC vatandaşı balık avlayabilecek ve turistler izin almadan avlayamayacaksa bu çok saçma olur. Biz amatör balıkçılarız, profesyonel değiliz, yetkililer bunu dikkate alırlarsa çok memnun oluruz.
MURAT AYDEMİR:
Ben KKTC vatandaşı değilim. KKTC vatandaşı olmayanların izin alması gerektiğini bilmiyordum. Zevki için yeni başladım oltamı alıp balık avlamaya, anlaşılan başlamadan bırakacağız. Bu uygulama doğru değil, sonuçta balık tutmak bir eğlencedir, spordur. Başka yerlere gitmektense balık tutarak zaman geçiriyoruz. Bu yasa bana saçma geliyor. Amatör balıkçıların oltayla balık avlaması zaten bir eğlencedir, böyle bir ayrım yapılması çok yanlış bence.
ŞENOL ATAGÜL:
KKTC vatandaşı değilim. Bu yasağı bilmiyordum. Ben bu ülkede yaşıyorum ve haftada bir gün iznim var, kızımla hava almak için balık avlamaya geliyorum. Tuttuğumuz balık da ya bir ya iki tane, hiç balık tutamadığımız zamanlar da oluyor. Bu uygulama ayrımcılık gibi oldu, bilemiyorum tuhaf yani. Spor amaçlı arada bir yaptığımız bir şey şaşırdım yani anlam veremiyorum.
Star Kıbrıs
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.