Kıbrıs Postası'nden dev anket... Hükümet ve muhalefete güven yok, Ali Pilli ve Üst Kurul'a var…
Kıbrıs Postası'nın, Lipa Danışmanlık’a yaptırdığı "Ülkemizdeki Covid-19 Pandemi Yönetimi Algısı" araştırma sonuçlarına göre KKTC halkının yüzde 54,8'i, salgının 'başarısız' bir şekilde yönetildiğini düşünüyor.
Ankete göre en güvenilen tutum ve kararları alan kurum Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu olarak dikkat çekerken, Sağlık Bakanı Ali Pilli'ye duyulan güven de yüzde 71.4 olarak ankete yansıdı.
Öte yandan ankete katılanların büyük bir kısmı hükümetin tutum ve kararlarından memnuniyetsizlik belirtirken, salgınla ilgili yapılan denetimleri tatmin edici bulmayanların oranı da yüzde 70'i aştı. Ankette, muhalefetin salgın karşısındaki tutumuna olan güvenin hükümetin de gerisine düşerek son sırada yer alması ise dikkat çekti.
TOPLAM 500 KİŞİYE SORULDU, SALGIN YÖNETİMİNİNE GÜVEN BİR YILDA 4 KAT AZALDI
3-7 Şubat arasında toplam 500 kişinin telefon üzerinden katılımıyla yapılan anketin sonuçlarına göre salgının başarıyla yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 16.2'de kalırken, ne başarılı be de başarısız bulanların oranı ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Bu konuda halkın yüzde 54.8'i salgının başarısız yönetildiğini düşünüyor. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yine Lipa tarafından yapılan anketle karşılaştırıldığında, salgının başarıyla yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 64.4 olarak gerçekleşirken, bu güvenin bir yıl içinde neredeyse 4 kat azalması dikkat çekiyor.
Salgın yönetimini en başarısız bulan kent yüzde 60.8 ile Lefkoşa olurken, onu yüzde 57.8 ile Girne, yüzde 55.4 ile İskele, yüzde 50 ile Güzelyurt, yüzde 47.3 ile Mağusa ve yüzde 30.8 ile Lefke takip ediyor.
HÜKÜMET VE MUHALEFET SINIFTA KALDI
"Kurumların Koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için/pandemi yönetimindeki kararlar, uygulamalar ve tutumları nasıl buluyorsunuz?" ilgili soruya verilen cevaplarda 'en tatmin edici tutum/karar alan' kurum olarak Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu ilk sırada yer alırken, bu konuda muhalefet partileri izledikleri tutum açısından 'en az tatmin edici' olarak nitelendirildi.
Bu konudaki verilere göre halkın yüzde 56.6'si üst kurulun tutum ve kararlarını çok tatmin edici/tatmin edici olarak nitelerken, yüzde 39.6'lık bir kesim bu tutum ve kararları 'pek tatmin edici değil/hiç tatmin edici değil' şeklinde niteledi.
Sağlık Bakanlığının tutum ve kararlarını çok tatmin edici/tatmin edici olarak bulanların oranı yüzde 48 olurken, hükümetin karar ve tutumunu çok tatmin edici/tatmin edici bulanların oranı sadece yüzde 21.8 olarak ankete yansıdı.
Bu konuda muhalefetin tutumunu çok tatmin edici/tatmin edici bulanların oranı yüzde 19.2 olarak hükümetin bile gerisinde çıkarken, halkın yüzde 70.4'lük büyük bir kısmı salgınla ilgili yapılan denetimleri pek tatmin edici değil/hiç tatmin edici değil olarak niteledi.
EN GÜVENİLİR BULUNANLAR DOKTORLAR, BİLİM İNSANLARI VE ALİ PİLLİ…
"Koronavirüs ile mücadelede (açıklama ve önerilen tedbirler açısından) aşağıdaki kişilere/kurumlara ne derece güvenmektesiniz?" şeklindeki soruya verilen cevaplarda, ilk sırada yüzde 83.6 ile doktorlar bulunuyor. Doktorları yüzde 79.6 ile bilim insanları takip ederken, KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli'ye güvenenlerin oranı ise yüzde 71.4 olarak dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a güvenenlerin oranı yüzde 43 olarak ankete yansırken, hükümete olan güven yüzde 33.6 oldu. Muhalefete olan güven hükümetin de gerisine düşerek sadece yüzde 25.6 olarak ankete yansırken, iş insanlarına olan güven de yüzde 32.8 olarak gerçekleşti.
Halkın haber alma kaynağı olarak en çok güvendiği kurum dijital online gazeteler/online medya olarak dikkat çekerken, sosyal medyayı haber alma kaynağı olarak görenlerin oranı yüzde 60'ı aştı, ancak sosyal medyaya olan güvenin az olması anketin dikkat çekici bir başka sonucu oldu. Buna göre halkın yüzde 45.4'ü dijital medyaya güvenirken, TV'lere olan güven ise yüzde 40.2 olarak ankete yansıdı. Sosyal medyaya güvenenlerin oranı ise yüzde 34.2 oldu.
SOSYAL MEDYA DA HABER KAYNAĞI OLARAK GÖRÜLÜYOR, HALK YETERİNCE BİLGİLENDİRİLEMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR...
"Koronavirüs salgınıyla mücadele /Pandemi yönetiminde haber kaynağı olarak sosyal medyanın rolünü nasıl buluyorsunuz?" şeklindeki soruya verilen cevaplarda da dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre sosyal medyanın etkili bir haber kaynağı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 64.6 olarak çıkarken, bunun tersini düşünenlerin oranı ise yüzde 23.6 oldu. Bu konuda kararsız kalanlar yüzde 9.2 olurken, katılımcıların yüzde 2.2'si ise fikir belirtmedi.
Anketin bir başka çarpıcı noktası ise KKTC halkının salgınla ilgili kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini düşünmesi olarak dikkat çekiyor. Buna göre ankete katılanların yüzde 56'sı salgın hakkında yeterince bilgilendirilmediğini düşünürken, salgınla ilgili verilen bilgileri tatmin edici bulanların oranı yüzde 39'da kaldı. Yüzde 5'lik bir kesim ise ilgili soruya 'bilmiyorum/kararsızım' diye cevap verdi.
Yarın: Halkın aşılara bakışı nedir? Halk aşılara güveniyor mu?
Sonraki gün: KKTC halkı hayatından memnun mu?
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.