İktidarın erken seçimle ilgili ‘komite üstüne komite’ önerisi yargıya taşınabilir
Erken seçim tarihine ilişkin görüşmelerin yapıldığı Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde çoğunluğu elinde bulunduramayan hükümetin, seçim için Nisan 2022 tarihini geçirmek adına, çoğunluğun iktidarda olacağı “Ad-Hoc Komite” oluşturma çabası, mahkemelik olabilir. Gözler, yarın gerçekleşecek Meclis Danışma Kurulu’na çevrilmiş durumda…
Azınlık hükümeti ile muhalefet arasındaki “erken seçim tarihi” tartışmalarının, yarınki Meclis Danışma Kurulu toplantısının ardından ‘her hâlükârda’ yeni bir boyut kazanması bekleniyor.
Erken genel seçim tarihine ilişkin muhalefetin “Ağustos 2021”, iktidarın ise “Nisan 2022” tarihinde ısrar etmesi ve seçim tarihinin görüşüldüğü Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde, üye sayısının eşit olması nedeniyle, seçim tarihi bir türlü belirlenemiyor.
Ancak iktidarın, tıkanan süreci “lehine döndürmeyi” hedeflediği bir önerisi var: Hükümetin çoğunlukta olacağı ve erken seçim ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda yapılacak değişikliklerin görüşüleceği bir Ad-Hoc Komite oluşturmak.
Başbakan Ersan Saner’in imzasını taşıyan ve dün Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu’na iletilen söz konusu öneride, kurulacak olan komitede; UBP’nin 3, CTP’nin 2 ve HP, TDP, DP ile YDP’nin 1’er temsilcisinin bulunması talep ediliyor.
Fakat yarın Meclis Danışma Kurulu’nda gündeme gelecek olan söz konusu önerinin, hukuka aykırılık içerdiği ifade ediliyor.
ERHÜRMAN: “ANAYASA’YA AYKIRI”
Öneriyle ilgili bugün BRT’de katıldığı programda konuşan ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ad-Hoc Komitelerdeki temsilcilerin, Meclis’te grubu olan siyasi partilerin vekil sayısı oranına göre hesaplanarak belirlendiğini vurgulayarak, “HP’nin Meclis’te grubu var ama bir temsiliyet verilecek, öte yandan grubu olmayanlara da 1 temsiliyet verilecek. Bu Anayasa’ya aykırı” dedi.
“BÖYLE BİR DAYATMA OLURSA, BU İŞ MAHKEMEDE BİTER”
Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde çoğunluğu yakalayamayan hükümetin bu yola başvurmasını “dayatma” olarak niteleyen Erhürman, “Böyle bir dayatma yapılmaya çalışılırsa, bu iş mahkemede biter. Mahkemeleri siyasete hiç çekmek istemediğimiz bir noktadayız. Ama böyle bir dayatma olursa, bu iş mahkemede biter” şeklinde konuştu.
HASİPOĞLU: “CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ERTELENİRKEN ANAYASA’YA AYKIRILIK YOK MUYDU?”
Erhürman’ın ardından aynı programa katılan UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu ise “Bu Meclis, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini bile erteledi. O süreçte Anayasa ihlali yoktu, şimdi UBP’nin oluşturmak istediği geçici Komite mi Anayasaya aykırı olacak? Pandemi koşulları değişmedi. Bizim, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterdiğimiz anlayışı yarın da muhalefetten bekliyoruz” dedi.
Hasipoğlu ayrıca, “Yargıya taşımak şeklindeki tehditkâr söylemler kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
SENNAROĞLU: “HUKUKÇULARLA GÖRÜŞTÜK, HUKUKA UYGUN OLDUĞUNU SÖYLEDİLER, TEKRAR GÖRÜŞECEĞİM”
Hasipoğlu’nun ardından yine aynı programa katılan Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu ise, TDP, DP ve YDP’den farklı olarak HP’nin Meclis’te grubu olmasına karşın sadece bir temsiliyet hakkı verilecek olmasına ilişkin, “Dün hukukçularla görüştük. Bunun, hukuka uygun olduğu görüşünü verdiler. Yarınki toplantıdan önce yine soracağım” ifadelerini kullandı.
MECLİS İÇTÜZÜĞÜ NE DİYOR?
Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü’ne göre, geçici ve özel komitelerde, parti gruplarının temsili, “grupların Meclis üye tamsayısı oranlarını gözeterek” yapıldığı ifade ediliyor ancak net bir rakam verilmiyor:
“Başkanlık Divanı, Danışma Kurulunun görüşünü alarak, Siyasal Parti gruplarının Komitelere güçleri oranında katılmalarını sağlamak amacıyla, grupların Meclis üye tamsayısına oranlarını gözeterek, büyüklük sırasına göre gruplara Komitelerde düşen üye sayılarını saptar ve grup başkanlarına bildirir.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.