İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kritik Danışma Kurulu toplantısında uzlaşıya varılamadı, muhalefet toplantıdan ayrıldı

Kritik Danışma Kurulu toplantısında uzlaşıya varılamadı, muhalefet toplantıdan ayrıldı

UBP’nin, erken seçim tarihiyle ilgili, hükümetin çoğunlukta olacağı Ad-Hoc Komite oluşturulması önerisinin görüşüldüğü Meclis Danışma Kurulu Toplantısında uzlaşıya varılamadı, muhalefet görüşmeden ayrıldı. Toplantıda HP’yi temsil eden Milletvekili Atakan Kıbrıs Postası’na konuşarak, “Göz göre göre bu hukuksuzluğun bir parçası olamayacağımızı deklare edip toplantıdan ayrıldık” dedi.

Yayın Tarihi: 21/04/21 14:56
okuma süresi: 5 dak.
Kritik Danışma Kurulu toplantısında uzlaşıya varılamadı, muhalefet toplantıdan ayrıldı

Erken seçim tarihine ilişkin görüşmelerin yapıldığı Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde çoğunluğu elinde bulunduramayan hükümetin, seçim için Nisan 2022 tarihini geçirmek adına, çoğunluğun iktidarda olacağı “Ad-Hoc Komite” oluşturma önerisi, bugün Meclis Danışma Kurulu’nda görüşüldü.

Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya; UBP adına Başbakan Ersan Saner ile Milletvekili Özdemir Berova, CTP adına Genel Başkan Tufan Erhürman ile Milletvekili Fazilet Özdenefe ve HP adına ise Milletvekilleri Tolga Atakan ile Ayşegül Baybars katıldı.

UZLAŞIYA VARILAMADI

Toplantı sonrası, görüşmenin içeriğine ilişkin Kıbrıs Postası’na konuşan Tolga Atakan, muhalefet olarak, UBP’nin Ad-Hoc Komite önerisinin Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’ne aykırılık içerdiğini ve bu önerinin neden “gerçekleşemeyeceğini” anlattıklarını ancak bir uzlaşıya varılamadığını kaydetti.

“ARANIN ARDINDAN TOPLANTIYA KATILMAYACAĞIMIZI BELİRTEREK GÖRÜŞMEDEN AYRILDIK”

Atakan, “Muhalefet olarak çeşitli önerilerde bulunmamıza rağmen, Komiteyle ilgili ısrarlarına devam ettiler, biz de muhalefet olarak göz göre göre bu hukuksuzluğun bir parçası olmayacağımızı deklere ettik. Toplantıya ara verilmişti, aranın ardından katılmayacağımızı belirterek görüşmeden ayrıldık” dedi.

“HEM ANAYASA’YA HEM DE MECLİS İÇTÜZÜĞÜ’NE AYKIRI”

Kurulması önerilen Ad-Hoc Komite’de; UBP’nin 3, CTP’nin 2 ve HP, TDP, DP ile YDP’nin 1’er temsilcisinin bulunması talep ediliyor. Bu durumun, hem Anayasa’daki “parti gruplarının gücünün korunması” ilkesine hem de Meclis İçtüzüğü’ndeki Ad-Hoc Komitelerin oluşturulmasına ilişkin maddesine aykırı olduğunu vurgulayan Atakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Halkın Partisi, Meclis’te grubu olan bir parti. 6 tane Milletvekili var ama Ad-Hoc Komite’de, 2 Milletvekili’ne sahip olan YDP ile aynı temsiliyet hakkına sahip olması isteniyor. Bu hem hukuka aykırı hem de demokratik değil.”

“HÜKÜMET EŞİTLİĞİ BOZMAK İÇİN BÖLE BİR KOMİTE OLUŞTURUYOR, ADINA DA DEMOKRASİ DİYOR”

Meclis İçtüğüzü’nde, seçim tarihinin belirlenmesi ile ilgili teklifin, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’ne sevk edilmesi gerektiğinin yazdığını aktaran Atakan, “Ancak ortada bir görüşme yok. Komite toplanmadı” dedi.

Öte yandan konunun Ad-Hoc Komite’ye devredilmesi için, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’ndeki Başkan ve Başkan Vekili’nin onayının gerektiğini vurgulayan Atakan, “Ancak dediğim gibi, Komite toplanmadı. Neden? Vay efendim sayı eşitmiş. Yani hükümet burada açıkça diyor ki, o eşitliği by-pass edebilmek için böyle bir Komite oluşturuyorum, adına demokrasi diyorum” şeklinde tepki gösterdi.

ERHÜRMAN’IN “BU İŞİN SONU MAHKEMEDE BİTER” SÖZLERİ… “BÖYLE BİR OPSİYON OLURSA, MUHALEFET ARASINDA DEĞERLENDİRİLİR”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın, “Komite ile ilgili dayatma olursa, bu işin sonu mahkemede biter” sözlerinin muhalefet içinde görüşülüp görüşülmediğine ilişkin soru üzerine konuşan Atakan, “Bu konuyu bugün konuşmadık ama eğer böyle bir opsiyon olursa, muhalefet arasında değerlendirilir” dedi.

“ORTADA KONSENSUS YOK, ‘BAŞKA BİR TARİH KONUŞALIM’ YAKLAŞIMI DA YOK”

UBP’nin, uzlaşıya yanaşmadığını vurgulayan Atakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar bu Meclis’te hep bir uzlaşı kültürü olmuş. Bunun en güzel ve en yakın örneği, geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin pandemi nedeniyle ertelenmesidir. Orada ortak bir konsensüs vardı. Ama şu an ortada bir konsensüs yok, ortak zemin arayışı yok, başka bir tarih konuşalım yaklaşımı da yok.”

“KURUL YARIN TEKRARDAN TOPLANABİLİR”

Danışma Kurulu’nun yarın tekrardan toplanabileceğini ifade eden Atakan, Meclis Genel Kurulu’nun yarın toplanıp toplanmayacağına ilişkin soru üzerine, “Danışma Kurulu bir karar alırsa, bu kararın Meclis Genel Kurulu’nda oylanması gerekiyor. İktidar maalesef tüzüğü bilmiyor. Genel Kurulu 10 gün erteleyebilmek için, bunun oylanması gerekiyor. Bu nedenle muhtemelen yarın toplanıp, 10 günlük ertelemeyi oylayacağız. Ancak yine de ortada kocaman bir soru işareti var. Biz yine yarın saat 10.00’da Meclis’te olacağız” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.