“İngiltere KKTC’yi tanıyacak” iddialarıyla ilgili konuşan Tufan Erhürman: “Bilgiden yoksun tartışmalar”
“İngiltere, KKTC’yi tanıyacak” şeklindeki iddialara ilişkin konuşan CTP lideri Tufan Erhürman, KKTC’nin tanınmasını engelleyen kararların, BM Güvenlik Konseyi tarafından alındığını ve İngiltere’nin de söz konusu konseyin beş daimi üyesinden biri olduğunu anımsatarak, bu konuda yapılan tartışmaların, bilgiden yoksun olduğuna dikkat çekti.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Genç TV’de Nazar Erişkin’in sunduğu “Bugüne Dair” programına katılarak, Cenevre görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“İNGİLTERE, KKTC’Yİ TANIYACAK” İDDİASI…
Son günlerde ortaya atılan, “İngiltere, KKTC’yi tanıyacak” şeklindeki iddialara ilişkin konuşan CTP lideri Erhürman, KKTC’nin tanınmasını engelleyen kararların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alındığını ve konseyin 5 daimi üyesinden birinin İngiltere olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“BMGK’nin, KKTC’nin tanınmaması yönündeki kararları ortada dururken, daimi üyelerinden biri çıkıp KKTC’yi mi tanıyacak? Tanımasını bunca zaman engelleyen şey Avrupa Birliği üyesi mi olmasıydı? AB’den çıkınca tanımaya mı karar verdi?”
BBC’NİN HABERİ…
İngiliz BBC’nin, Cenevre’de gerçekleşen gayrı resmi toplantıda İngiltere’nin, “ademi merkeziyetçi (decentralized) bir federasyon” ile “Kuzey Kıbrıs'ın da AB parçası olarak sayılması ancak uluslararası bir tanınırlığının olmaması” şeklinde iki öneri sunduğu haberiyle ilgili konuşan Erhürman, şöyle devam etti:
“İngiltere’nin desantralize federasyon yönünde bir öneri zaten görüşmelerden önce paylaşılmıştı. İkinci maddede, Kuzey Kıbrıs’ın AB’nin parçası olarak sayılması ancak uluslararası bir tanınırlığının olmaması ifade ediliyor. Yani Kıbrıs Türk halkı tanınmasın, dünyayla buluşmasın ama AB içinde var olduğu kabul edilsin. Bu duruma düşürülecekse ve egemenlik diyenler bunu parlak bir fikir olarak değerlendirecekse, vay halimize...”
LİMANLARIN AB VE BM YÖNETİMİNDE AÇILMASI ÖNERİSİ…
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in “Kapalı Maraş karşılığında, Ercan Havaalanı ile Mağusa Limanı’nın BM ve AB yönetiminde açılması önerisi” ile ilgili konuşan Erhürman, “Anastasiadis’in bu önerisi zaten aylar önce yazılı olarak BM Genel Sekreteri Guterres’e sunulmuş, bu da basına yansımıştı. Bu anlamda yeni bir şey söylenmedi” dedi.
Bu konunun ilk kez gündeme gelmediğini yineleyen Erhürman, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:
“Talat ve Akıncı dönemlerinde de hep gündemde tutulan bir konuydu. Kıbrıs Türk tarafı da bu öneriye çok da sıcak bakmıyordu. Ama bu müzakere edilebilir bir şey. Reddettikten sonra bunun modeliteleri üzerine konuşabilirsiniz.”
“BU HALK, KENDİSİNİ AVRUPALI OLARAK GÖREN BİR HALK”
Kıbrıs Türk halkının mücadele verdiği noktanın, “birkaç ülke bizi tanısın, tamamdır” şeklinde olmadını vurgulayan Erhürman, “Bu halk, kendisini Avrupalı olarak gören bir halk. Kıbrıs Türk halkı 'dünyaya açılacağım' derken, ‘bir iki ülke bizi tanısın da kendimizi dünyaya açılmış sayarız’ demiyor. Benim tüm varoluş mücadelem bununla ilgili değil ki” dedi.
“BİLGİDEN YOKSUN TARTIŞMALAR YAPILIYOR”
Erhürman, “Kimse, kelime oyunlarıyla var olan iradeyi çarpıtmaya çalışmasın. O kadar bilgiden yoksun tartışmalar yapılıyor ki, bu toplumun aklıyla alay etmek anlamında geliyor” şeklinde konuştu.
“TATAR, DİZİ KONUSUNDA BİLE BİR ŞEY SÖYLEYEMİYOR”
Türkiye’deki Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Dördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yönelik sarf ettiği sözler ile Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin, Anayasa Mahkemesi’nin Kur’an kurslarıyla ilgili aldığı karara ilişkin tepki çeken açıklamaları konusunda Cumhurbaşkanı Tatar’ın sessiz kalması konusunun sorulması üzerine Erhürman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın Tatar’ın politik duruşu üzerinden değerlendirdiğimizde, biraz daha neden sessiz kaldığını anlamak mümkün. Dizi konusunda bile sessizliğini koruyor. Dün gece fırsat buldum ve YouTube’da Ulusal Kanal'da gerçekleşen bir yayını izledim. Dizi ile ilgili söyledikleri şeyleri duyduğumda tüylerim ürperdi. Bu konuda bile Sayın Tatar bir şeyler söylemiyor. Bir Cumhurbaşkanının tüm siyasilerine ve siyasetçisine sahip çıkmasını beklersiniz. Seçildiği gece, tüm siyasete ve siyasetçiye, tüm topluma sahip çıkacağını iddia etmişti ama bu iddiası kısa sürede çürüdü.”
“BUNLARI KONUŞMAK İÇİN TÜRKİYE İLE KAVGA ETMESİNE GEREK YOK”
Tatar’ın hiçbir konuda Türkiye yetkilileriyle irade sahibi olarak ‘bu noktada yanlışlık var’ demeye bile dilinin varmadığını ifade eden Erhürman, “Bunları konuşmak için Türkiye ile kavga etmesine gerek yok. Bunu bile yapmak, tercih ettiği pozisyon noktasında mümkün değil” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.