Şeyh Nazım Kıbrısi’nin vefatının üzerinden 7 yıl geçti…
KKTC'nin dünyaca tanınmış isimlerinden Şeyh Nâzım Kıbrısi'nin ölümünün üzerinden bugün tam 7 yıl geçti....
Tam 7 yıl önce bugün hayatını kaybeden Nakşibendi tarikatının lideri Şeyh Nazım Kıbrısi’nin bugün ölüm yıl dönümü…
1922 yılında Larnaka'da dünyaya geldi. Kaytazzâde Mehmet Nâzım Efendi'nin torunudur.
1940'larda İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi'nde okudu. İstanbul'da bulunduğu dönem içerisinde Nakşibendi şeyhi Süleyman Erzurûmî'ye intisâb etti. Bir müddet sonra Süleyman Erzurûmî kendisini Şam'a, Abdullah Dağıstânî'nin yanına gönderdi.
1973'te Abdullah Dağıstânî'nin vefâtının ardından yerine geçti. Londra başta olmak üzere yurt dışı seyahatlerine başladı. Dünyanın birçok yerini gezip insanları Müslümanlığa davet ederek câmi, dergâh ve vakıf açtı.
2011'de oğlu Mehmet Âdil'in, halife olarak yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini ilan etti.
"PRENS CHARLES MÜSLÜMAN OLDU"
“Prens Charles da Kalu Bela’da Müslüman oldu” sözüyle bir dönem oldukça konuşulan Kıbrısi, Prens’in Hüseyin adını aldığını da söylemişti. İngiltere tahtının ilk sıradaki varisi olan Prens Charles, Ortadoğu turu kapsamında Katar’a gitmişti.
Prens, Katar’da Arapça dersleri aldığına dair haberler basında yer almıştı. İslam ve Orta Doğu kültürüne daima hayranlık duyduğunu saklamayan Galler Prensi Charles, danışmanı aracılığıyla yaptığı açıklamada Arapça öğrenmeye çok hevesli olduğunu ve altı aydır özel ders aldığını belirtmişti. Prens Charles’ın doğa gönüllülerine seslendiği bir konuşmasında “Dünyayı kurtarmak için İslam’ın izinden gidin” ifadelerini kullanmıştı. Daha önce de konuşmalarında İslam vurgusu yaptığı için İngiliz gazeteleri Prens Charles'ın İslamiyet’i seçtiği haberlerini gündeme getirmişti.
PAPA'DAN KIBRISİ'YE SÜRPRİZ ZİYARET...
Papa 16. Benediktus, Kıbrıs'ı ziyareti sırasında Şeyh Nazım Kıbrısi ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirmişti. O zaman 88 yaşındaki Şeyh Nazım ile görüşme ara bölgedeki “Kutsal Haç Kilisesi”nde (Sainte-Croix katolik Kilisesi) gerçekleştirildi.
Ziyarette bulunan Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi'nin basına yaptığı açıklamaya göre, Şeyh Nazım Kıbrısi, daha önce dinler arası bir törende Papa 2. Jean Paul ile tanıştığı gibi, Papa 16. Benediktus'un ziyaretini duyunca kendisiyle tanışmak için kiliseye geldiğini anlatmıştı. Daha sonra Papa 16. Benediktus, Lefkoşa'da bir Maronit Okulu’nda, adadaki küçük Katolik toplumuyla görüşmesinde, Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında dinler arası diyalog çağrısı yapmıştı.
MUCİZE ESERİ KURTULAN ŞİLİLİ MADENCİLERDEN DERGÂH ZİYARETİ
2010 yılında 69 gün yerin 700 metre altında kalıp yerin altından mucize eseri kurtulan Şilili 33 madenci, gruplar halinde dünyayı dolaşıp yaşadıklarını anlatmıştı. Madencilerin 4'ü Kuzey Kıbrıs'ta Nakşibendi Şeyhi Şeyh Nazım Kıbrısi'yi ziyaret etmişti.
Kıbrıs'ı ziyaret edenler arasında adı "Ömer" olan madenci de vardı. Ömer, "Yerin altındayken bize mesaj yolladı, bizim için çok dua etti. Biz de onu görmeye geldik. Bizi bunlar korudu" dedi. Ziyaretten gayet memnun olan Şeyh Nazım Kıbrısi "Yerin 700 metre altında dua ettim onlara, bu kuvvet olmasa bir tanesi yaşamazdı" demişti.
Nakşibendi Şeyhi, o dönem Ankara'da bypass ameliyatı olan 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na da atıfta bulunarak "İnanan kurtulur, inanmayan gider Ankara'ya, ameliyat olur" diye yorum yapmıştı.
Manevi olarak büyük değişimler yaşayan ‘Athena’ grubunun solisti Gökhan Özoğuz da Kıbrıs'ta Şeyh Kıbrısi’nin dergâhını ziyaret etmişti.
EZANIN ARAPÇA LAFZI: HAKKINDA 114 DAVA AÇILMIŞTI
Türkçe, Arapça, İngilizce ve Rumca bilen Kıbrisi, ezanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs'a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştı.
Serbest bırakılınca Lefkoşa'nın en büyük camii Selimiye'nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuş, bunun üzerine kendisine dava açılmıştı. Davayı beklerken Lefkoşa'nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam eden Kıbrısi hakkında aynı anda 114 dava açılmıştı.
100 yıldan fazla ceza istemiyle yargılanan Kıbrısi, Adnan Menderes döneminde, TBMM'nin ezanın Arapça lafız ile okunmasının serbest bırakılması üzere hakkındaki davalar düşmüştü.
Akciğer ve böbrek yetmezliği teşhisiyle özel bir hastanede bir süre tedavi gören Nâzım Kıbrısî, 7 Mayıs 2014'te 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.