'KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni' gerçekleşti
Tarım alanlarında yaşanan sulama sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan ve inşaatı tamamlanan 'KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni' gerçekleşti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarına bereket katacak olan "KKTC Sulamaları İletim Tüneli" bugün hizmete alındı.
Tarım alanlarında yaşanan sulama sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan ve inşaatı tamamlanan "KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni" gerçekleşti.
Törende ilk konuşmayı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu yaptı.
Çavuşoğlu şöyle konuştu; “Bugün tarihi bir gün, tarihi yazan burada yazdıran ekranda… KKTC halkı ve üreticileri adına gurur duyduğumu öncelikle paylaşmak isterim. Uzun yıllardan beri büyük bir fikir ve fedakarlığın bir ürünü bu aşama, içme suyu sonrası KKTC’nin çorak topraklarını (besleyecek)… Bu yatırım KKTC’nin kaderini değiştirecektir… Dünya ile yarışabilecek gelme noktasında her türlü gayreti görmekteyiz…”
PAKDEMİRLİ: “250 BİN FUTBOL SAHASINA YAKIN ALAN SULAMAYA AÇIKLACAKTIR”
Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bekir Pakdemirli, açılış sırasında açıklama yaparak, “KKTC’nin verimli topraklarına ülkemizin bereketli sularıyla buluşturmak için 277 milyon maliyetle sulama üretim tünelini hizmete alınmasının mutluluğunu yaşıyoruz…” dedi.
“Dünyada eşi ve benzeri olmayan asırlık bir rüya daha gerçeğe dönüştü” diyen Pakdemirli, “KKTC su temin projesi 3 milyar yatırımla hizmete alındı. İçme, kullanma ve sulama suyu olarak Kıbrıslı kardeşlerimize sunduğumuz bu dev proje askılı boru sistemiyle 80 kilometrelik hat ile deniz geçirilerek su aktarılan dünyadaki tek projedir” ifadelerini kullandı.
Serhatköy-Kumköy içme suyu hattı, Kumköy deposu ve Mesarya iletim hattı projeleri için kısa vadede sonuç alınabilecek planlama çalışmalarının tamamlandığına vurgu yapan Pakdemirli, Kuzey Kıbrıs’ta sulama projelerinin bitmesiyle toplam 116 bin dekar, yani yaklaşık 250 bin futbol sahasına yakın bir alanda sulama yapılacağını söyledi.
Böylece KKTC’de şu anda toplam tarımsal arazinin yüzde 9’u sulanabilirken, proje sonunda ekilebilir arazinin yaklaşık yüzde 74’ünde sulama yapılacağını altını çizen Pakdemirli, bu sayede Kuzey Kıbrıs’ın üretiminde ve tarımsal işletme başına düşen net gelirde 20 misli bir artış olacağını belirtti.
Pakdemirli, 8 yıl gibi sürede Mesarya Ovası Sulaması projesi tamamlandığında KKTC’nin ekonomisine yıllık 156 milyon TL’lik bir katkı ve yaklaşık 10 bin kişiye ilave istihdam sağlanacağını kaydetti.
Eşi, benzeri olmayan ve defalarca rafa kalkan projenin Kıbrıslı Türklerin hasreti, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük bir eseri olduğuna vurgu yapan Pakdemirli, TC Cumhurbaşkanı’na şükranlarını sunarak, projeye destek veren KKTC’deki devlet yetkililerine ve emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
“ANADOLU’NUN SUYUNUN KKTC’YE AKTARILMASI TAM BİR DEVRİM NİTELİĞİNDE”
Başbakan Ersan Saner de, bugünün, Kıbrıs Türk Halkı için tarihi bir gün olduğunu vurgulayarak, 7 Mart 2011 tarihinde Alaköprü barajının inşasıyla başlayan asrın projesinin, birçok kişi tarafından gerçekleşmesi imkansız olarak görülen bir rüya olduğuna işaret etti. Saner, projenin 17 Ekim 2015’te hizmete açılarak, ortaya konulan tüm hedeflerin birer birer gerçekleşmeye devam ettiğini kaydetti.
Toplumların tarihleri boyunca yaşadıkları bazı dönüm noktaları olduğuna dikkat çeken Saner, dünya tarihinde gerçekleşen birçok devrimin bunları yansıttığını söyledi.
“İşte Anadolu’nun suyunun KKTC’ye aktarılması tam bir devrim niteliğinde olup, bu kaynak özellikle KKTC’de yaşayan halkımızın hayat kalitesini yükseltmiş, bugün ise yeşil ada Kıbrıs’ımızın yeşermesine imkan yaratacaktır” diyen Saner, projeyle 250 bin futbol sahası kadar bir alanın sulama ile hayat bulacağını kaydetti.
Anadolu suyunun deniz altından borularla KKTC’ye taşınmasının, içme suyu sıkıntısı yaşayan KKTC halkı ve susuz kalmaya yüz tutmuş topraklarla kavuşmasının önceleri hayal olduğunu ifade eden Başbakan Saner, “Bugün bu hayalin gerçekleşmesine hep birlikte tanıklık ediyoruz” dedi.
Saner, Türkiye’den gelen 75 milyon metreküplük suyun önce köylerin, beldelerin, kentlerin içme suyunu çözdüğünü, şimdi de adanın 2 büyük ovası olan Güzelyurt ve Mesarya Ovası’na hayat vereceğini söyledi.
Dünya tarihinin en büyük salgın dönemi ve tetiklediği sosyal, ekonomik, sıkıntılarla boğuşulan bir dönemde olunduğuna işaret eden Başbakan Saner, “Bizim hedeflerimize, doğru bir şekilde ve kararlılıkla yürürken, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin bizimle birlikte olması çok büyük bir önem arz etmektedir” dedi.
Yeni gelişen ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bu dünya düzeninde suyun ve tatlı suyun öneminin tartışılmaz olduğunu vurgulayan Başbakan Saner, bu tip kaynakların kıt kaynaklar ve ulaşması zor olduğunu söyledi.
Anavatan Türkiye’nin böylesi bir kaynağı Kıbrıs Türkü’ne hediye ettiğine vurgu yapan Saner, Anavatan Türkiye’nin her koşulda ve her türlü ihtiyaçta KKTC’nin yanındayım mesajı verdiğini belirtti.
“KKTC’NİN GELECEĞİNİ AYDINLATACAK”
Tünelin açılışı ve 4km’lik boru hattı ile Güzelyurt Ovası’na ve oradan da Mesarya Ovası’na verilecek su sayesinde yeşil ada Kıbrıs’ın üretime giden yolda en önemli mihenk taşı olacağını kaydeden Başbakan Saner, “Toplumsal kalkınmanın sembolü olacak olan bu tünelin açılışı, KKTC’nin de geleceğini aydınlatacak bir proje niteliğindedir” şeklinde konuştu.
Saner son olarak, projenin hayata geçmesine imkan tanıyan, her zaman yanlarında olan, Anavatan’da ne varsa eş zamanlı olarak KKTC’de de olacak diyen TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.
TATAR: “BİR HAYAL OLARAK GÖRÜNMEKTEYDİ…”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında, Kıbrıs’a Türkiye’den su getirilmesi projesinin yıllarca bir hayal olarak görüldüğünü ancak çok yoğun çalışmalarla hayata geçirildiğini kaydettiğini, bu projenin hayata geçtiğini görmenin kendisi için bir gurur, mutluluk olduğunu söyledi.
Bir projeye başlamanın en zor nokta olduğunu, Anamur’da projenin gerçekleştirilebilmesi için 3 köyün tahliye edildiğini kaydeden Tatar, köy halkına ve emeği geçenlere teşekkürlerini, sevgilerini iletti.
Geçen yıl Türkiye’den su getirilen hatta meydana gelen arızanın Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük desteği, yoğun ve zor çalışmalarla giderildiğini ve tekrar su verilmeye başlandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, kesinti döneminde Anadolu’dan KKTC’ye akan suyun ne kadar kıymetli olduğunu gördüklerini söyledi.
Kesinti sırasında KKTC’de susuz kalındığını, tarımda ciddi aksaklıklara sebebiyet verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, pandemi ve olumsuz hava koşullarına rağmen süratli şekilde gerçekleştirilen tamiratla suyun tekrar akmaya başlamasının büyük başarı olduğunu vurguladı.
Tatar, bugün bu tünelin açılışıyla hem Güzelyurt hem Mesarya Ovalarının Anadolu suyuyla buluşmasıyla toprağın veriminin artacağını ve tüm tarımsal faaliyetlere yeni bir ivme kazandırılacağını kaydetti.
Tatar, “Yürekten teşekkür ederim ve bu çalışmaların KKTC’ye hayırlı olacağına yürekten inanırım, yapılan bu çalışmayla ülke içinde yeni pompalama ve yeni borularla çeşmelerimizden akan Anadolu suyunun tarımda da yaygınlaştırılması tarımsal faaliyetlerimizde gelişme ve halka umut olacaktır” diye konuştu.
Egemen KKTC’deki yapının ve devletin Anavatanı Türkiye ile yaptıkları çalışmalarla güçlenmesinin, ekonominin büyümesinin kendilerini mutlu edeceğini ve geleceğe güvenle bakmaları açısından kendilerine cesaret verdiğini dile getiren Tatar, bu çalışmanın hayırlara vesile olmasını diledi ve memnuniyetini ifade etti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.