Sıla Usar İncirli: Sağlık ve Maliye Bakanlıkları neyin peşinde?
![Sıla Usar İncirli: Sağlık ve Maliye Bakanlıkları neyin peşinde?](https://www.kibrispostasi.com/imagecache/headline_mobile/news/s/sm/smrnek-haber-36_1625495377.jpg)
CTP'li vekil Sıla Usar İncirli, Ercan'da adaya girişlerde yapılan PCR testlerinin, KKTC'deki özel laboratuvarlardan alınıp Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket ile anlaşma aşamasına geldiğini, bu nedenle alandaki CAS binasının devredildiğini belirterek, eleştirilerde bulundu; "Sağlık ve Maliye Bakanlıkları neyin peşinde?" diye sordu.
![Sıla Usar İncirli: Sağlık ve Maliye Bakanlıkları neyin peşinde?](https://www.kibrispostasi.com/imagecache/newsimage/news/s/sm/smrnek-haber-36_1625495377.jpg)
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Sıla Usar İncirli, Ercan Havaalanı’ndan ülkeye girişlerde yapılan PCR testlerinin ülkedeki özel laboratuvarlardan alınıp Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket ile anlaşma aşamasına geldiğini belirterek, bu nedenle de alandaki CAS binasının devredildiğini kaydetti.
“Sağlık ve Maliye Bakanlıkları neyin peşinde?” başlığı ile paylaşımda bulunan İncirli, 37/1987 sayılı Tıp ve Kimya Laboratuvarları Yasası’nı anımsatarak, buna göre laboratuvar çalıştırma yetkisi KKTC yurttaşlarına ve laboratuvar çalıştırılacak dalda uzmanlık belgesi olanlara verilebileceğini belirtti.
İncirli paylaşımında şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz Haziran ayı başında Koronavirüs için çift PCR ve çift aşı ile ülkemize karantinasız girişler başladı. Çift aşılı olan yolcular son 72 saate ait negatif PCR sonuçları ile gelip ikinci PCR’ı Ercan Havalimanı’nda yaptırarak ülkemize giriş yapıyorlar. Sağlık Bakanlığı kamu sağlık merkezlerindeki yoğunluk nedeniyle özel laboratuvarlarımızdan dönüşümlü olarak Ercan’daki testleri yapmalarını istemiş, bugüne kadar süreç sorunsuz bir şekilde ilerlemiştir.
Söz konusu iş birliği ülkemizin insan kaynaklarının ve yatırımlarının daha verimli kullanılmasına güzel bir örnek teşkil ederken Sağlık Bakanlığı’nın bu işbirliğini bozup bir yardım derneği aracılığı ile Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren bir şirketle protokol imzalama aşamasına geldiği hatta CAS binasının bu amaçla verildiği haberleri duyulmaya başlandı. 37/1987 sayılı Tıp ve Kimya Laboratuvarları Yasası KKTC’de bulunan laboratuvarların açılma, çalışma ve denetim konularını düzenlemektedir.
Yasaya göre laboratuvar çalıştırma yetkisi KKTC yurttaşlarına ve laboratuvar çalıştırılacak dalda uzmanlık belgesi olanlara verilebilir. Çalıştırma yetkisi devredilemez. Sn. Üstel, Sn. Oğuz, ülkemizde gelen yolculara PCR testlerini yapabilecek yeterli insan kaynağımız ve alt yapı varken, özel laboratuvarlarımız en sıkışık günlerinizde organize olup dönüşümlü olarak bu görevi üstlenmişken hangi gerekçe ile bir yardım derneği aracılığı ile yurtdışında faaliyet gösteren bir şirketten bu hizmeti alma kararı verdiniz? CAS binasının kullanımını hangi koşullarda verdiniz? Yapılacak olan testler PCR ile sınırlı mı yoksa başka testler de yapılacak mı? Yasanın amacı açıkken mevzuatı esnete esnete kopardınız. Belli ki önce minareyi çaldınız, şimdi de kılıf arıyorsunuz. Bilin ki sizin kılıflarınız bu ülkeye uymaz. Yetişmiş insanlarımız, yapılan yatırımlarımız hepimizin servetidir, sahip çıkacağız. Bir an önce bu neye hizmet ettiği meçhul hevesten vaz geçin."
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.