İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Kutlu Adalı anılıyor...

Kutlu Adalı anılıyor...

1996 yılında faili meçhul bir cinayete kurban giden gazeteci Kutlu Adalı bugün kabri başında anıldı, gün içerisinde de cinayetin aydınlatılmaması nedeniyle eylemler düzenlenecek.

Yayın Tarihi: 06/07/21 09:50
okuma süresi: 6 dak.
Kutlu Adalı anılıyor...

Gazeteci Kutlu Adalı’nın faili meçhul bir cinayete kurban gitmesinden bu yana 25 yıl geçti...

Bu yıl organize suç örgütü lideri olan Sedat Peker’in itiraf nitelikli açıklamalarıyla birlikte yeniden gündeme gelen Adalı cinayeti için bugüne kadar Meclis Komiteleri kuruldu fakat hiçbir sonuca varılamadı.

Adalı cinayetini araştırmak üzere Meclis Araştırma Komitesinin kurulması kararı Mecliste oybirliği ile kabul edilmiş olsa da bu karar, komite üye sayısı gibi tartışmaların gölgesinde kaldı ve düne kadar yetkililer tarafından somut bir adım atılmadı.

POLİS: “KUTLU ADALI CİNAYETİNE İLİŞKİN TÜRKİYE'DEN BİLGİ İSTENDİ”

Polis Basın Subaylığından dün yapılan açıklamada, Kutlu Adalı'nın cinayet dosyası ile ilgili gerekenlerin yapıldığı ve Türkiye'den bilgi istendiği belirtilmişti.

Açıklamanın devamında Cinayet dosyası ile ilgili Polis Genel Müdürlüğünce gerekenlerin hassasiyetle yapılmaya devam edildiği, araştırma ve incelemelerin olay aydınlatılıncaya kadar elde edilecek yeni bilgiler çerçevesinde sürdürüleceği vurgulanmıştı.

KABRİ BAŞINDA ANILDI

Gazeteci-yazar Kutlu Adalı, bugün saat 09.30’da Yenidüzen ve Kutlu Adalı Vakfı’nın düzenlediği etkinlikle mezarı başında anıldı.

Eşi İlkay Adalı, Yenidüzen Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı ve Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Ali Kişmir'in yaptığı konuşmaların ardından Kutlu Adalı'nın mezarına karanfil bırakıldı.

EYLEMLER DÜZENLENECEK

Öte yandan Adalı cinayetinin aydınlatılması için çalışmaların sürdürülmesi adına bir dizi eylem de yapılacak.

Bu Memleket Bizim Platformu, Kutlu Adalı’nın ölüm yıl dönümü çerçevesinde Polis Genel Müdürlüğü önünde saat 11.30’da basın açıklaması yapacak.

Sol Hareket, gazeteci yazar Kutlu Adalı cinayetinin soruşturulması ve katillerin cezalandırılması talebini ortaya koymak amacıyla, saat 18.00’de Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği önünde basın toplantısı düzenleyecek.

Bu Memleket Bizim Platformu organizasyonuyla Kutlu Adalı için eylem ve anma etkinliği düzenlenecek. Eylem 19.00’da Lefkoşa Türk Belediyesi önünde toplanma ile başlayacak ardından 19.30’da kortej şeklinde yürüyüşe geçilip Kutlu Adalı’nın öldürüldüğü yere gidilecek ve oraya karanfiller bırakılacak. Son olarak ise Gençlik Merkezi’ne (Kızılbaş Kilisesi) gidilerek orada etkinlikler düzenlenecek.

KUTLU ADALI KİMDİR?

Kutlu Adalı, (d. 1935, Lefkoşa - ö. 6 Temmuz 1996, Kuzey Lefkoşa) Kıbrıs Türkü gazeteci, şair, yazar, bürokrat.

HAYATI

Türkiye'nin Antalya ilinde ilk, orta ve lise eğitimini yaptı. Kıbrıs'a 1954 yılında geri döndü. Kıbrıs'ta 1950'lerden itibaren kitaplar ve dergilerde yazılar yazmaya başladı. Kendisine ait Beşparmak Yayınevi'ni 1959'da kurdu. Beşparmak adlı kültür dergisini çıkardı. Söz, Ortam, Kıbrıs Postası ve Yeni Düzen gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yaşamı boyunca şiir yazmaya da devam etti.

Rauf Denktaş'ın 1961 - 1972 yılları arasında özel kalem müdürlüğünü yaptı. Fakat kamu hizmetinden ayrılması ile 1985'ten sonra Denktaş'a muhalefet eden ve Kıbrıslılık kavramını öne çıkaran köşe yazıları yazmaya başladı. Kıbrıs Türk Barış Derneği ile Bağımsız ve Federal Bir Kıbrıs İçin Temas Grubu'nun kurucuları arasında yer aldı.

SUİKAST

6 Temmuz 1996 günü evinin önünde gerçekleştirilen silahlı saldırıda öldürüldü. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Emniyet Müdürlüğünün başlattığı soruşturma sonuç vermedi ve cinayeti kimin işlediği belirlenemedi. Bunun üzerine eşi İlkay Adalı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine dava açtı. 31 Mart 2005'te mahkeme, cinayet hakkında yeterli ve inandırıcı araştırma yapılmadığı gerekçesi ile Türkiye'yi mahkûm etti. Manevî tazminat olarak İlkay Adalı'ya üç ay içinde ödenmek üzere 20 bin avro, mahkeme masrafları için ise 75 bin avro, toplamda ise 95 bin avro Türkiye'ye para cezası kesildi.

Cinayetinin arka planında Adalı'nın hakkında araştırma yaptığı, çok değerli tarihî eserlerin yer aldığı St. Barnabas Kilisesi ve İkona Müzesin'de gerçekleşen silahlı soygun olduğu ileri sürüldü. Sözkonusuysa soygun, 14 Mart 1996'yı 15 Mart'a bağlayan gece gerçekleşti. Üç nöbetçiyi etkisiz hâle getirerek bir odaya kilitleyen maskeli ve silahlı kişilerin neler çaldığı açığa çıkarılamadı. Adalı, baskından dokuz gün sonra, 23 Mart günü yayımladığı haberinde, soygunda KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'na bağlı resmî araçların kullanıldığını açıkladı. Bu haberden sonra kamuoyunda oluşan merak üzerine, Başbakan Hakkı Atun olayın "askerî bir operasyon" olduğunu açıkladı. Kutlu Adalı, 2 Nisan 1996 tarihinde tehdit edildiğini açıkladı. Adalı'nın açıklaması ve tehditler hakkındaki uyarıları emniyet yetkilileri tarafından dikkate alınmadı. 6 Temmuz 1996 tarihinde suikast gerçekleşti.

Cinayet çeşitli kesimleri ifade özgürlüğünü savunucu tepkilere itti. Burhan Eraslan, verilen tepkileri "Gerçekten de bu cinayet, Kutlu Adalı'nın yazılarıda talep ettiği gibi "konuşan toplum"un başlangıcı oldu." diyerek yorumladı.

ESERLERİ

  • Köy Raporları, 1961, 1962, 1963
  • Dağarcık, 1963, (Gezi yazıları)
  • Söyleşi, 1968,
  • Çirkin Politikacı Pof, 1969 (Hiciv)
  • Hayvanistan, 1969 (Hiciv)
  • Sancılı Toplum, 1969
  • Köprü, 1969, (Oyun)
  • Şago, 1970, (Oyun)
  • Nasrettin Hoca ve Kıbrıs, 1971
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.