Askeri Mahkeme'de yargılma yok

Yaz tatilinin ardından dün ilk toplantısını yapan meclis genel kurulu, örnek bir davranışla sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını uygulamadan kaldıracak tasarıya oybirliğiyle onay verdi.

DEMOKRASİ SINAVINDAN TAM NOTLA ÇIKTILAR... Yaz tatilinin ardından dün ilk toplantısını yapan meclis genel kurulu, örnek bir davranışla sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını uygulamadan kaldıracak tasarıya oybirliğiyle onay verdi. Hemen her oturumda sert tartışmaların yaşandığı meclis, ülkenin demokratikleşmesi için önemli bir adım sayılan Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi ile Güvenlik Kuvvetleri Yargıtayı'nın Kuruluş ve Yargılama Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı konusunda bütünleşti ve tasarıyı kabul etti
"HUKUK SİSTEMİMİZ KENDİ KENDİNİ YENİLEDİ"... Başbakan Talat, genel kurulda yaptığı konuşmada, "düşüncelerinden dolayı insanların askeri mahkemede olmasa da sivil mahkemede yargılanabileceği, bunun önüne geçilmesi gerektiği" yönündeki görüşün doğru olduğunu belirterek, düşüncenin yargılanmasının önüne geçmek için ceza yasalarının ayıklanmasının çok zor olduğuna işaret etti. Talat, bunun kültür meselesi olduğunu, KKTC hukuk sisteminin de zaten kendi kendini yenilediğini ve Avrupa'ya ayak uydurduğunu kaydetti
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1.5 aylık yaz tatilinin ardından dün yeniden toplandı.
Meclis genel kurulu, dünkü toplantısında örnek bir davranışla sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını uygulamadan kaldıracak tasarıya oybirliğiyle onay verdi. Hemen her oturumda sert tartışmaların yaşandığı meclis, ülkenin demokratikleşmesi için önemli bir adım sayılan Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi ile Güvenlik Kuvvetleri Yargıtayı'nın Kuruluş ve Yargılama Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı konusunda bütünleşti ve tasarıyı kabul etti.
Ekim ayı başında yeni yasama yılına girecek olan meclis genel kurulunun dünkü toplantısı saat 10.30'da başladı.
Meclis başkanı Fatma Ekenoğlu başkanlığında yapılan toplantının gündemini, Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi ile Güvenlik Kuvvetleri Yargıtayı'nın Kuruluş ve Yargılama Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Seçimlerine İlişkin Karar Tasarısı oluşturdu.
Gündemde ayrıca, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi'nin, UBP Meclis Grubu'nun sunduğu Pile Köyünde Yaşayan Türklere Karşı Yapılan Saldırıların Kınanması ile İlgili Karar Önerisi'nin reddine ilişkin raporu da yer aldı.
YTL'ye geçişle ilgili yasal düzenlemenin komitede görüşülmesi ivedilik kararı Meclis genel kurulunun dünkü toplantısında ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemleri yapıldı.
Bu bölümde, TL yerine Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişle ilgili yasal düzenlemenin komitede ivedilikle görüşülmesi için karar alındı.
TKP Genel Başkanı Hüseyin Angolemli, konuya ilişkin konuşmasında, yeni düzenlemeye evet diyeceklerini, ancak bir an önce para birimi olarak euronun hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Angolemli, hükümeti bir an önce euro için harekete geçmeye davet etti ve kendilerinin destek olacağını söyledi.
Angolemli'ye yanıt veren Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz, YTL için çalışma yapıldığını, birdenbire euroya geçilmesi halinde sıkıntılar olacağını belirtti.
AB'nin Kıbrıs'taki büyükelçisinin de KKTC'de euro kullanılmasını uygun görmediğini ifade eden Deniz, önceliğin YTL'de olduğunu, daha sonraki yıllarda euronun gündeme gelebileceğini dile getirdi.
CTP-BG Genel Sekreteri Ferdi Sabit Soyer ise euronun kullanılmasının başka, muhasebe birimi olarak kullanılmasının başka olduğunu kaydederek, euronun piyasada kullanılabilmesi için ülkenin her alanda AB standardında olması gerektiğini ifade etti.
Soyer, Kıbrıs sorununun çözümü gerektiğini yineledi, temennilerinin çözümün olması ve böylece euronun da kullanılması yönünde olduğunu söyledi.
"Demokratikleşme ve sivilleşme yönündeki açılımlara devam edilmeli"
Meclis genel kurulunda daha sonra Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi ile Güvenlik Kuvvetleri Yargıtayı'nın Kuruluşu ve Yargılama Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı.
Sivillerin askeri mahkemede yargılanmasının uygulamadan kaldırılmasını öngören tasarı hakkında konuşan Soyer, bu tasarının demokratikleşme ve sivilleşme açısından önemli bir unsur olduğunu, bu açılımlara devam edilmesi gerektiğini belirtti.
BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, tasarının ileri bir adım olduğunu, ancak atılması gereken çok adımlar bulunduğunu ifade ederek, düşüncelerinden dolayı insanların askeri mahkemede olmasa da sivil mahkemede yargılanabileceğini, bunun önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
BDH Milletvekili Halil Sadrazam, tasarının olumlu olduğunu, ancak bazı durumlarda sivillerin yine askeri mahkemede yargılanacağını kaydetti.
Sadrazam, sivilleşme ve demokratikleşme isteniyorsa anayasanın geçici 10'uncu maddesinin kaldırılması, polisin sivil idareye bağlanması gerektiğini söyledi.
TKP Genel Başkanı Angolemli, bazı konuların yine askeri mahkemede ele alınmasının öngörüldüğünü, bazı belirsizlikler bulunduğunu kaydederek, köklü çözümün referandumda kabul edilen "Kıbrıs Türk Devleti Anayasası"nın hayata geçirilmesi olduğunu dile getirdi.
UBP Milletvekili Turgay Avcı, demokratikleşme ve sivilleşme yönündeki tasarıya olumlu oy verdiklerini anlatarak, partisinin gençlerin askerlikle ilgili olarak önünün açılması gerektiği görüşünde olduğunu, hükümetten bunu beklediklerini belirtti.
Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Sonay Adem ise, yapılanın bir damla olduğunu, damla olmadan göl olamayacağını söyleyerek, demokratikleşme ve sivilleşme için daha çok adımlar olduğunu ifade etti.
Bazı konularda sivillerin yine askeri mahkemede yargılanmasının doğal olduğunu dile getiren Adem, tasarıdaki esas konunun düşüncelerden dolayı askeri mahkemelerde yargılanmayı önlemek olduğunu söyledi.
Başbakan Mehmet Ali Talat ise, polisin Doğancı'daki referandum eylemiyle ilgili yazılan yazılar hakkında adım atmasının ardından sivillerin askeri mahkemede yargılanmasının önüne geçilmesi için alelacele tasarıyı hazırladıklarını anlattı.
Sivillerin şimdi düşüncelerinden dolayı sivil mahkemede yargılanabileceğinin doğru olduğunu ifade eden Talat, düşüncenin yargılanmasının önüne geçme için ceza yasalarının ayıklanmasının çok zor olduğunu, bunun kültür meselesi olduğunu, KKTC hukuk sisteminin de zaten kendi kendini yenilediğini ve Avrupa'ya ayak uydurduğunu dile getirdi.
Talat ilk etapta sivillerin yazılarından dolayı askeri mahkemede yargılanması sorununun ortadan kaldırıldığını belirtti.
Talat, askeri mahkeme yargıçlarının sivil olduğunu, bunun da bir avantaj olduğunu da kaydetti.
Konuşmaların ardından yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.
UBP'nin önerisi reddedildi
Meclis genel kurulunda sivillerin askeri mahkemede yargılanmasının önüne geçecek tasarının onaylanmasının ardından UBP'nin sunduğu "Pile'de Yaşayan Türklere Karşı Yapılan Saldırıların Kınanması ile İlgili Karar Önerisi"nin reddedilmesi yönündeki komite raporu görüşüldü.
Konu hakkında konuşan UBP Milletvekili Turgay Avcı, karar önerisinin önce geciktirildiğini, ardından da gecikti diye reddedildiğini savunarak UBP'nin kınamanın gerektiği görüşünde olduğunu ve bundan sonra gününde hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.
Öneri hakkında konuşan TKP Genel Başkanı Hüseyin Angolemli, Akıncılar ve Pile'ye giriş çıkışın serbest olmadığını anlattı ve öncelikle bu köylere sahip çıkılması, sorunlarının çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, "Rumların kınanmasının bazı çevrelerce suç sayıldığı" şeklinde görüş belirterek, Rumların uygulamalarına karşı sessiz kalınmasını eleştirdi. Taçoy, meclisin görüş belirtmesinin şart olduğunu, iktidar partilerine görev düştüğünü ifade etti.
CTP-BG Grup Başkan Vekili Sonay Adem, UBP'nin Pile'de yaşanan olayları bilmeden hemen harekete geçtiği görüşünü belirterek, olayın gerçekleşmesinin futbol fanatizminden kaynaklandığını, sarhoş olan Rum'un yaptıklarından pişman olup Kıbrıslı Türk muhtardan özür dilediğini ve birlikte içki içtiklerini anlattı.
Adem, UBP'yi eleştirdi ve şimdi yapılması gerekenin BM'nin yasal işlem başlatması olduğunu kaydetti.
BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, meclislerin her konuda karar almasının doğru olmadığını, bazı eylemleri bütün bir topluma mal etmenin de yanlış olduğunu söyledi.
Pile'de bir avuç Rum'un yaptıklarının benzerinin burada da yapıldığını, Metehan'da "Allahuekber" diyerek yolların kesildiğini, bombalamalar yaşandığını kaydeden İzcan, antidemokratik tavırların tümüne karşı çıkmak gerektiğini söyledi ve UBP'nin siyasi rant sağlamaya çalıştığını ileri sürdü.
CTP-BG Genel Sekreteri Ferdi Sabit Soyer, Cumhuriyet Meclisi'nin bir ağırlığı olduğunu, futbol maçı sonrası yaşanan olayları kınamasının doğru olmadığını belirtti.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ise, Rumlardan kaynaklanan her türlü olaya Dışişleri Bakanlığı'nın gereken tepkiyi verdiğini, BM'ye olayı aktardığını belirtti.
Pile'de bir Rum'un yarattığı olayın meclis tarafından kınanmasının doğru olmadığını ifade eden Serdar Denktaş, UBP'nin kınamayı siyasi çıkar için istediğini savundu.
Serdar Denktaş, esas kınanması gerekenin, dünyanın ve AB'nin Kıbrıslı Türklere yaptıkları olduğunu, yapılan insan hakkı ihlallerine karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Serbest ticaret tüzüğünün gündemde olduğunu anımsatan Serdar Denktaş, tüm partilerin birlikte harekete geçmesi gerektiği üzerinde durdu.
UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu ise, UBP'nin oy toplama düşüncesiyle hareket etmediğini, ara bölgedeki bir olayı protesto etmek istediğini dile getirdi.
Pile'deki olay protesto edilerek oradaki insanlara sahip çıkıldığının gösterilebileceğini kaydeden Eroğlu, Pile'deki Kıbrıslı Türklere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Eroğlu, partilerin diyaloğu için kendilerinin çağrı yaptığını, fakat hükümet ortaklarının yanaşmadığını savundu.
YP Genel Başkanı Nuri Çevikel, CTP ile DP'nin toplumun duygularıyla ilgilenmediğini, adeta karşısında hareket ettiğini iddia etti.
Çevikel, hükümetin Ay. Mamas için gösterdiği duyarlılığı kendi halkına göstermediği şeklinde iddiada da bulunarak, Ay. Mamas'a izin verirken, Türklerin de karşı isteği olabileceğini hesap edip, Rumlardan talepte bulunması gerektiğini söyledi.
BDH Genel Başkanı Mustafa Akıncı, Pile insanının Pile'deki olayın 24 saatte çözdüğünü, o günden bugüne kadar olay yaşanmadığını vurguladı. Akıncı, olayın pişirilip pişirilip kurtarılmasının yanlış olduğunu söyledi.
Tekrar söz alan Soyer, izolasyonlara karşı birlikte mücadeleye CTP olarak hazır olduklarını kaydetti ve fakat Yeşil Hat Tüzüğü'nün iptalini isteyen UBP'nin aslında izolasyonların devamını istediği görüşünü savundu.
İkinci kez konuşan Serdar Denktaş ise, KKTC hükümetinin ülkesindeki Ay. Mamas ayinine izin verdiğini, Rum hükümetine karışamayacağını anlatarak, kendilerinin yine de Hala Sultan'a gitmek isteyen bir partinin talebini Barış Gücü'ne ilettiklerini, fakat ret cevabı geldiğini belirtti.
Serdar Denktaş, Hala Sultan'a gitme talebinin aslında bir istismar olduğunu, izni vermeyenin Rumlar olduğunu, ancak hükümete yüklenildiğini söyledi.
Bu sırada oturumu yöneten meclis başkan yardımcısı Mehmet Bayram, meclisin tartışmaları uzatmasının yanlış olduğunu, bunun verimi düşürdüğünü belirtip tartışmalar son verilmesini istedi ve UBP'nin önerisini oya sundu.
Yapılan oylama sonucu meclis genel kurulu UBP'nin Pile'deki olayların kınanması istemini içeren önerisi oyçokluğuyla reddetti.
Öğretmenler tasarısına ivedilik
Genel kurul da daha sonra Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı için ivedilik kararı alındı.
Tasarıyla ilgili konuşan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenler arasında ayrımcılık yapacağını iddia ederek bunun önlenmesi gerektiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, plansız nakiller nedeniyle şimdi öğretmen kadrosunun artırılmasının gündeme getirildiğini, bu nedenle tasarıya ivedilik isteminin yanlış olduğunu savundu.
Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından yapılan oylamayla öğretmen kadrosunun artırılmasını öngören tasarıya yönelik ivedilik istemi oyçokluğuyla kabul edildi.
Meclis genel kurulu daha sonra gündemindeki seçim konusuna geçmeden toplantısını kapattı.
Genel kurul bundan sonraki birleşimini 16 Eylül Perşembe günü yapacak.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.