Tatar: “Karşı taraf eğitim sistemini; bırakın yumuşatmayı, daha da katılaştırmakta”
Cumhurbaşkanı Tatar, İzmir ziyareti dönüşünde yaptığı açıklamasında, Güney Kıbrıs’Ta yaşanan “sayfa yırtma ve kitabı müfredattan çıkarma” kararına tepki gösterdi, “Karşı taraf eğitim sistemini; bırakın yumuşatmayı, daha da katılaştırmakta... Çocuklarımıza yönelik tarih bilincini tekrardan düzenlemek durumundayız” dedi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İzmir ziyareti dönüşünde, Ercan Havaalanı’nda basın açıklamasında bulundu.
İzmir’de “Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sorunları Sempozyumu”na konuşmacı olarak katıldığını anımsatan Tatar, çeşitli akademisyenlerin konuşmalar gerçekleştirdiğini, kendisinin yaptığı konuşmanın da ‘fevkalade’ önemli olduğunu ifade eden Tatar, sempozyumla ilgili sonuç bildirgesi hazırlanacağını ve bu kapsamda kendi iç değerlendirmelerini yapacaklarını kaydetti.
Sempozyumun ardından İzmir’in kurtuluşunu kutlamak üzere, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte tören alanına gittiklerini, halkla buluştuklarını ifade eden Tatar, akşam saatlerinde ise İzmir’deki KKTC Başkonsolosluğu’nu ziyaret ettiğini belirtti.
Konsolosluk binasının, İzmir’de yaşanan depremden ciddi şekilde etkilendiğini söyleyen Tatar, konsolosluğun yeni bir binaya taşındığını kaydetti.
Daha sonra, İzmir’de eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerle bir araya geldiğini belirten Tatar, İzmir’de 300’den fazla Kıbrıslı Türk’ün eğitim gördüğünü ancak davetine 20 kadar öğrencinin katılım gösterdiğini belirterek, öğrencilerin sıkıntılarını dinlediğini ifade etti.
Bu sabah ise İzmir’deki Kıbrıs gazilerini ziyaret ettiğini ifade eden atar, “Kıbrıs gazilerini her gittiğim bölgede ziyaret ediyorum” dedi.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile telefonda görüştüğünü ve Spehar’ın kendisine Genel Sekreter Antonio Guterres’in selamını ilettiğini belirten Tatar, şöyle devam etti:
“Sayın Spehar, Sayın Genel Sekreter’in benim New York’ta olacak olmamdan memnuniyet duyduğunu söylediğini ve benimle New York’ta toplantı yapacağını iletti.”
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa ilişkin “Görüşmeler, Crans Montana’da kaldığı yerden devam edecek” şeklindeki açıklamalarına değinen Tatar, “Biz duruşumuzu açıkça ortaya koyduk, koymaya da devam ediyoruz. Ne Kıbrıs eski Kıbrıs’tır, ne Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz’dir. Şartlar, koşullar, strateji ve değerler değişmiştir” dedi.
Güney’de silahlanmanın arttığını, Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar’ın da bu konudan bahsettiğini söyleyen Tatar, “Türk milleti bunun bilinci içinde. Bundan bir çekincemiz yok. Silahlandıkları ve yeni füze alarak farklı ülkelerle işbirliği içerisinde olduklarını duyduk. Türkiye bunların bilincindedir. Tedbir alınmaktadır” şeklinde konuştu.
Güney Kıbrıs’taki müfredatta bulunan Oxford yayını bir ders kitabında, Mustafa Kemal Atatürk’ün bulunduğu sayfanın önce yırtılması ardından da kitabın müfredattan kaldırılması konusuyla ilgili konuşan Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu karar, bizi olduğu kadar Türkiye’yi de üzmüştür. Biz de tepkimizi koymuş ve kınamıştık. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, büyük devlet adamına yönelik bu tavır, bu çağda kabul edilemez.”
Bu kapsamda, KKTC’de okutulan Kıbrıs tarihi dersiyle ilgili “değişim” yapılması gerektiğini söyleyen Tatar, “İyi niyetimizle, AB’nin telkiniyle, buradaki eğitim sisteminde barışa yönelik değişiklikler yapmıştık. Fakat karşı taraf, bırakın yumuşatmayı, daha da katılaştırmakta. Kendi çocuklarımıza yönelik tarih bilincini tekrardan düzenlemek durumunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Karşı tarafın zihniyetini sorgulamakta fayda var” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.