KTOEÖS: "Sürdürülebilir yüz yüze eğitim için çaba gösterin"
KTOEÖS açıklamasına göre; yaklaşık 3 haftalık yüz yüze eğitim sırasında toplam 100 pozitif vakaya rastlandı, 568 kişi temaslı olarak saptandı, 12 sınıf ve 153 öğrenci ve öğretmen karantinaya alındı.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) okulların açık kalması okul ve sınıf ortamlarının ancak daha güvenli hale getirilmesi ile mümkün olabileceğini açıkladı.
Okulları daha güvenli hale getirmenin Sağlık Bakanlığı ile Eğitim Bakanlığı yetkililerinin sorumluluğunda olduğunu belirten KTOEÖS yaptığı yazılı açıklamada “Ancak 2021-2022 Eğitim yılı ile ilgili Eğitim ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri yaptıkları açıklamalarda okullarda sanki hiçbir sorun yokmuş, her şey yolundaymış gibi bir algı oluşturma çabası içerisindedirler” dedi.
KTOEÖS açıklamasına göre; Okullardaki temsilcileri aracılığı ile okullardan alınan veriler doğrultusunda yaklaşık 3 haftalık yüz yüze eğitim sırasında toplam 100 pozitif vakaya rastlandı, 568 kişi temaslı olarak saptandı, 12 sınıf ve 153 öğrenci ve öğretmen karantinaya alındı.
“YAPILMASI GEREKENLERİ BİR KEZ DAHA YETKİLİLERE HATIRLATIRIZ”
“Sürdürülebilir yüz yüze eğitim için yapılması gerekenleri bir kez daha yetkililere hatırlatırız” diyen KTOEÖS uyulması gereken kuralları ve yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı;
- Aşılama, maske, mesafe, hijyen kadar salgında etkili mücadele araçlarından bir tanesi de (sınıf ortamlarının) “havalandırma”dır. Bu nedenle sınıflar daha iyi havalandırılarak karbondioksit oranı en aza indirgenmelidir.
- Şu anda birçok okulumuzda öğrenciler ikişerli sıralarda oturmakta; metrekare olarak küçük olan sınıflarımızda olması gerekenden daha fazla sayıda öğrenci bulunmaktadır. Öğrencilerin tekli sıralarda oturtulması sağlanarak sosyal mesafe sağlanmalıdır.
- Kalabalık sınıflarda salgınla mücadele çok zor olduğundan bu sınıflar seyreltilmelidir. Kalabalık sınıflarda sosyal mesafenin sağlanması mümkün olmadığından, sınıf içerisinde bir vaka çıkması temaslı sayısının artmasına, enfeksiyon zincirinin büyümesine yol açmaktadır.
- Sendikamız, KTTB ve KTÖS ile birlikte hazırlanan kılavuzda bir sınıfta 2. Vaka çıkması durumunda tüm sınıfın ve o sınıfın öğretmenlerinin “yakın temaslı” sayılması gerekliliği ortaya konulmuştur. Sağlık Bakanlığının “bir sınıfta 3 vaka çıkana kadar eğitim öğretimi sürdürme” söylemi, Türkiye dahil hiç bir ülkede uygulanmamaktadır.
- Özellikle öğrenci sayısı kalabalık olan okullarda sınıfların, tuvaletlerin, koridorların hijyeninin sağlanması için daha fazla hademe istihdam edilmesi gerekirken, aksine Eğitim Bakanlığı bazı okullarımızda hademe sayısını azaltmaya gitmiştir. Bu icraat hangi bilimsel veriye dayanmaktadır?
- Taşımacılığın hangi kıstaslar çerçevesinde yapılacağı yazılı olarak ortaya konmasına rağmen kurallara neredeyse hiç uyulmamaktadır. Yetkililer bu konuda denetim yapmayı düşünüyor mu?
“KOLTUK KAVGANIZ TOPLUMUN GÜNDEMİNDE YOKTUR!”
Bilimsel verilerden uzaklaşmadan, yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiği belirtilen açıklamada KTOEÖS yetkililere bir kez daha çağrı yaptı;
“Kurultay hazırlıklarından kafanızı kaldırıp halkın sorunlarına, okullara, eğitimde yaşanan sıkıntılara odaklanınız. Koltuk kavganız toplumun gündeminde yoktur!"
OKULLARDAN ALINAN VERİLERE GÖRE VAKA VE SAYILARI
Okul temsilcileri aracılığı ile KTOEÖS tarafından okullardan alınan veriler doğrultusunda ülke genelindeki okullarda 3 haftalık yüz yüze eğitim sırasında toplam 100 pozitif vakaya rastlandı, 568 kişi temaslı olarak saptandı, 12 sınıf ve 153 öğrenci ile öğretmen karantinaya alındı.
46 GOÖD VE MTOÖD OKULLARINDA |
Öğrenci vaka sayısı |
Öğretmen vaka sayısı |
Okul personeli vaka sayısı |
Temaslı Öğrenci sayısı |
Temaslı Öğretmen sayısı |
Temaslı Okul Personeli |
Karantinaya Alınan Sınıf sayısı |
Karantinaya Alınan Öğrenci |
Karantinaya Alınan Öğretmen |
Kuzey Kıbrıs Genelinde Toplam |
93 |
6 |
1 |
496 |
65 |
7 |
12 |
145 |
8 |
“TEMASLI VE KARANTİNADAKİ ÖĞRENCİLERE EV ORTAMINDA DERS TAKİBİ İMKANI SAĞLANMALIDIR”
KTOEÖS açıklamasının devamında temaslı ve karantinada olan öğrencilere ev ortamında eğitime devam edebilecekleri bir sistemin kurulması gerektiğine değinerek şu ifadeleri kullandı;
“Tablodaki verilerden de anlaşılacağı üzere, temaslı olduğu için karantinaya giren öğrencilerimiz eğitim-öğretim sürecinden uzak kalmaktadır. Oluşan mağduriyeti gidermek için öğrencilerimize ev ortamından derslerini takip etme imkanı sağlanmalıdır.
Karantinaya alınan öğretmenlerimizin okula devam edememesi nedeniyle yüzlerce ders saati kaybı yaşanmaktadır. Bu durumun, içerisinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılı boyunca devam edeceği öngörülerek daha güvenli okul ve sınıf ortamları oluşturulmalı, bulaş riski en aza çekilmelidir.
Sadece “okullar asla kapanmayacak” diyerek yüz yüze eğitimin kesintisiz sürdürülmesinin sağlanamayacağını belirtir, eğitim-öğretimin kesintisiz devam etmesi için ortaya koyduğumuz önerilerin dikkate alınması gerekliliğini vurgularız.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.