"Diploma skandalı" organize bir çetenin işi mi?

Türkiye Mimarlar Odası'nın yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkan sahte diploma skandalının, Kıbrıs üniversitelerine sızarak organize çalışan bir çetenin işi olduğu düşünülüyor.

STAR KIBRIS diploması sahte olduğu tespit edilen bazı kişilerin savcılıkta verdikleri ifadelere ulaştı. İfadelerde yer alan birkaç isim benzerliği dikkat çekerken sahte diplomaları hazırlatan kişinin kendini Yakın Doğu Üniversitesi'nde (YDÜ) öğretim görevlisi olarak tanıttığı öğrenildi.
STAR KIBRIS İFADELERE ULAŞTI
SAHTE MİMARLARIN İFADELERİ
Mümin Bostancı isimli sahte mimar diplomayı Yakın Doğu Üniversitesi'nden aldı. Bostancı savcıya şu ifadeyi verdi:
"Ben Çanakkale 18 Mart Üniversitesi 2 yıllık inşaat bölümünden mezun oldum. Şirketimizde geçmişte bekçi olarak çalışan ancak geçen sene ölen Kadir Tartkoy bana Kıbrıs'ta öğretim üyesi olan yeğeninin olduğunu söylemişti. Yeğeni olan Yaşar Kemal Özdemir de Kadir Bey'i ziyarete gelmişti. Ziyarete geldiğinde sohbet aşamasında ben iki yıllık inşaat bölümünden mezun olduğumu söyledim.
O da 2 yıllık yüksek okul mezunlarının özel üniversitelerde mimar olma haklarının bulunduğunu, niye bu hakkı kullanmadığımızı, istersek bize yardımcı olabileceğini söyledi. Biz yine de itimat etmedik. Bizden mezun olduğumuz yüksek okulun diplomasını, transkriptimizi ve kimlik fotokopimizi istedi. Biz de bunları kendisine verdik. Yaklaşık 1,5 yıl kadar sonra bize diplomamızı ve denklik belgemizi getirdi.
Geldiğinde yanında sayman olduğunu söyleyen Tayfun İŞÇİ isimli kişi de vardı. İşlemler için bizden 50.000 TL. para istediler. 50.000 TL. parayı verdim. Karşılığında bana makbuz da verdiler. Ancak makbuzu daha sonra kaybettim. Ben getirilen belgelerin sahte olduğunu bilmiyordum. Daha sonra o üniversitede okuyan ve diploması olan bir arkadaşımızın diploması ile karşılaştırdık. Mühürler, imzalar birebir aynıydı. Ben suçlamaları kabul etmiyorum"
Ahmet Bostancı isimli sahte mimar diplomayı Yakın Doğu Üniversitesi'nden aldı. Mümin Bostancı'nın kardeşi olan Ahmet Bostancı savcıya şu ifadeyi verdi:
"Ben 20042005 öğretim yılında Fırat üniversitesi teknik eğitim fakültesi yapı ressamlığı bölümünün 3. Sınıf öğrencisiydim. benim babama ait olan bursa il merkezinde Nilüferde bulunan Ali bostancı inşaat firmasında çalışan Kadir Tartkoy isimli kişinin Kuzey Kıbrıs'ta çalıştığını söylediği yeğeni iş yerimize geldiğinde fark derslerini vererek mimar mühendis unvanını alabileceğimiz söyledi. Kıbrıs'a gelip gidemeyeceğimizi söyledim.
Söyledikten kastım ben ve kardeşim olan Mümin Bostancı'dır. O da zaten yeterli eğitimi aldığımızı ve size yardımcı olabileceğimizi söyledi. Bize yardımcı olacağını söyleyen kişinin adı Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'nde yardımcı doçent olduğunu öğrendiğimiz Kemal Özdemir'dir.
Bizden şahıs başına 50 bin Türk lirası istedi. Biz inanmayıp, çelişkide kalınca bizden kimlik fotokopilerimizi, Fırat Üniversitesi'ni okul transkripleri aldı, Kayıtla ilgili evrakları kendisine verdik, parayı işlem tamamlanınca alacağını söyledi. Bir buçuk yıl kadar sonra ziyaretimize geldi, bize Yakın Doğu Üniversitesi'nden mezun olmuşum gibi mimarlık diploması ile bunun denklik belgesini getirdi.
Bu Belgeleri Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'nden mezun olmuş bazı kişilerin diplomasıyla kıyasladığımda bir fark göremedim.
Ben 50 bin TL parayı kendi adıma Kemal Bey'e verdim, y anında okul saymanı olduğunu beyan ettiği Tayfun İşçi olarak ismini beyan eden kişi parayı aldı.
Bu şahısların halen nerede olduklarını bilmiyorum. Ancak, Kemal Özdemir'in babamın işyerinde çalışan ve bir sene önce vefat eden Kadir Tartkoy'un yeğeni olduğunu biliyorum.
Kemal bey daha sonra Mardin Mimarlar odasına kaydımızı yaptırmak istediğini beyan etti, daha sonra Mardin temsilciliğinin bağlı olduğu Diyarbakır Mimarlar odasına kaydımızın yapıldığına dair belgeyi de bize 5-6 ay sonra getirdi. Belli bir süre Diyarbakır Mimarlar odasında kalan kaydımı ben Bursa Mimarlar Odasına aldırdım.Bu olay belirlenene kadar da Mimarlar Odası üyesiydim. Atılı suçlamayı bu şekliyle kabul ediyorum.
Halen çalışmakta olduğum Ali Bostancı inşaatında teknik elemanlarımız mimar ve mühendislerimiz vardır, ben bir projeye imza atmış olabilirim ancak yoğunlukla çalışmadım. Ancak Mimar unvanını kullandım. Başka söyleyeceğim yoktur. Bu şekilde oluşturulmuş diploma ve denklik belge aslını bir gün içinde C.başsavcılığınıza getireceğim. Oda kaydına ilişkin bende bir belge yoktur."
Ahmet Kandemir isimli sahte mimar diplomasını Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden aldı. Kandemir'in verdiği ifadede şu sözler yer aldı:
"Ben 2001 yılından beri Kıbrıs a gidip gelmekteyim ailem ve çevremdeki insanlar benim Kıbrıs ta mimarlık fakültesinde okuduğumu biliyorlardı bende her yıl üniversite sınavına girip kazanıp kayıt yapmak istiyordum ama her defasında sınavı kazanamadım ve üniversiteye kayıt olamadım Kıbrıs tan Ankara ya amcamın evine de gidip geliyordum yine Kıbrıs tan Ankara ya uçakla gittiğim bir gün uçakta yanına oturduğum Ertan TAS isimli biriyle tanıştım sohbet ederken bu üniversite konusu geçti bana bu konularda yardımcı olabileceğini dile getirdi bende nasıl olacak dedim bana bütün her şeyi kendisinin ayarlayacağını ve resmi bi şekilde olacağını dile getirdi.
Ben de bulunduğum durum itibarıyla psikolojim bozulmuştu ve Ertan ın bu teklifini kabul ettim daha sonra Ankara da görüşmeye devam ettik 2008 yılını haziran ayında bana bütün evraklarımın hazır olduğunu söyledi ve her şeyin resmi olduğunu söyledi bende tamam dedim ve evrakları teslim aldım bulunduğum durumdan dolayı aileme mezun olduğumu söyledim, babamın söylemleri üzerine Şanlıurfa mimarlar odasına kaydımı yaptırdım ama hiçbir şekilde ve hiçbir kurumda bu evrakları kullanmadım yalnızca ailem biliyordu mezun olduğumu, ailemin istemi olmasaydı Şanlıurfa Mimarlar Odasına kaydımı kesinlikle yaptırmazdım, bu yüzden yaptığım bu işten dolayı çok pişmanım keşke böyle bir şey yapmasaydım söyleyeceklerim bundan ibarettir, üzerime atılı suçlamayı anlattığım şekilde kabul ediyorum."
Mustafa Cinan isimli sahte diplomalı mimar diplomasını Yakın Doğu Üniversitesi'nden aldı. Cinan savcının odasında verdiği ifadede olayı şu sözlerle anlattı:
"Ben 2 yıllık Gazi Üniversitesi İnşaat Yüksekokulu'ndan 1990 yılında mezun oldum. Dikey geçiş için uğraştım. 1996 yılında Kıbrıs Lefke Mimarlık Fakültesine kaydımı yaptırdım. Ancak mali imkânlarım el vermediği için okula devam edemedim. Bursa'da da inşaat şirketim vardı. Yanımda inşat mühendisi ve teknikerler çalışmaktaydı. Ben faaliyetlerimi yürütürken Ali Bostancı inşaat firmasında güvenlik görevlisi olarak çalışan ve daha sonra vefat eden Kadir Tartkoy isimli bir şahısla tanıştım ve onun vasıtasıyla da Kadir Tartkoy'un yeğeni olan ancak açık kimlik ve adres bilgilerini bilmediğim Yaşar Kemal Özdemir isimli şahısla tanıştım.
Yaşar Kemal Özdemir bana Yakın Doğu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olduğunu ve bana lisansımı tamamlamada yardımcı olabileceğini söyledi. Bana Yakın Doğu Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmam halinde lisansımı tamamlayacağımı söyledi.2003 yılı sonlarında benden mezun olduğum okulun diploma suretini fotoğrafımı kimlik suretimi ve Kıbrıs'ta kayıt yaptırdığım okulun belgesini istedi ve 12.000 TL de kayıt harcı için para aldı. Ben okula gidip gitmeyeceğimi sorduğumda okula gitme olmaksızın diploma alabileceğimi söyledi yalnız benden bitirme projesi istedi bende kendisine bir bitirme projesi verdim. Tam olarak hatırlamıyorum 1 ya da 2 yıl sonra bana telefon açıp Ankara'ya gelmemi istedi.
Ankara'ya gittim bana orada diploma ve belgeleri teslim etti.Ayrıca beraberce mimarlar odasına müracaat ederek kaydımızı yaptık.Benim bazı şüphelerim vardı ancak mimarlar odasına kayıt yaptırınca şüphelerim kalktı.Diploma ve denklik belgesinin sureti bendedir.Savcılığınıza istendiği zaman ibraz edebilirim.Ben diploma ve diğer belgelerin onaylanması işlemini yaptırmadım bana onaylı vaziyette geldi. Bursa noterliğinde herhangi bir onay işlemi yaptırmadım. Odaya kaydım olduktan sonra şüphelerimde kalktığı için belgelerin sahte olup olmadığını araştırmadım. Geçen hafta mimarlar odasına gittiğimde bana belgelerimde bazı usulsüzler olduğunu söyledi. Bunun üzerine Savcılığınıza müracaat ettim. Ben bu olayı öğrenince Kıbrıs'a üniversiteye gittim. Orada yaptığım araştırmada kaydımın olmadığını öğrendim. Ben bu olaydan ötürü mağdurum. Beni dolandıran Yaşar Kemal Özdemir'den şikayetçiyim."
'Takoz koymak istiyorlar'
Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye yaygın medyasında yer alan "Sahte Diploma" haberlerinin KKTC'de üzüntüyle karşılandığını belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan Çavuşoğlu, dün bir kabulü sırasında konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Kalpazanlık, sadece bir paranın değil aynı zamanda herhangi değerli bir dokümanın sahte kopyasını üretmektir. Bu yasadışı uygulamayı her ülke ve her sektörde görmek mümkündür. Ne var ki bu kalpazanların oluşturduğu sahte belgeleri bir üniversiteye, bir kuruma veya bir ülkeye mal etmek büyük bir hatadır. Hele ki üniversitelere yeni kayıtların yapıldığı, ayrıca ek yerleştirme yapılacağı bir dönemin arifesinde bu haberlerin yaratılması oldukça üzücüdür.
Söz konusu yasadışılıkla ilgili olarak ülkemizdeki duyarlılık tüm kurumlarımızla en üst seviyede bulunmaktadır. Yaklaşık 6 ay önce adı geçen ilgili üniversitelerimiz tarafından yapılan suç duyuruları ve Türkiye'de ilgili makamlara durumun bildirilmesiyle yasal işlemler başlatılmış ve gereği yapılmıştır. Bu ve buna benzer yasadışılıklar her zaman olabileceği gibi, sözkonusu kalpazanlıklara karşı her türlü önlem alınmaya devam edilecektir.
En değerli evraklar kalpazanların her zaman iştahını kabartmaktadır. KKTC üniversitelerinde başarıyla öğrenimlerini tamamlamakla bu değerli belgeye, diplomaya öğrencilerimiz kavuşabilmektedirler. Ancak bu meşakkatli yol yerine yasadışı yollarla ve sahtecilikle bu değerli evraka sahip olmak isteyenler ve kalpazanlara başvuranlar her zaman çıkacaktır. Bakanlığımız, YÖDAK ve üniversitelerimiz, bu gibi konulara her zaman hassasiyetle yaklaşmakta ve gereğini yapmaktadırlar."
TAKOZ KOYMAYA ÇALIŞIYORLAR
Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, önceki gün gündeme gelen KKTC üniversitelerindeki sahte diploma konusuyla ilgili olarak, "Tam da ek kontenjan döneminde belli ki birleri KKTC'nin eğitim adası olma yolundaki ilerleyişine takoz koymak istemiş" dedi. Bugün bir kabulünde sahte diploma iddialarıyla ilgili görüşleri sorulan Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC'ye yönelik benzer oyunların her zaman oynandığına işaret ederek, KKTC üniversitelerinin; nitelikleriyle, ciddiyetleriyle çok hızlı büyüyen üniversiteler olduğunu vurguladı.
Bazı insanların sahte diplomalar üretip üzerine de KKTC üniversitelerinin isimlerini koymasının hem üzüntü verici hem de düşündürücü olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bu dostumuz olmayan insanlara şu mesajı vermek istiyorum ki, bu şekilde asla başarılı olamazlar. Çünkü KKTC her konuda olduğu gibi bu konuda da yaşadığı bu badireyi atlatacaktır ve üniversitelerin saygınlığına hiçbir şekilde zarar veremeyeceklerdir" diye konuştu. KKTC'de hiçbir zaman ticari diploma olmadığını, söz konusu diplomaların sahte olduğunun da zaten ilgililer tarafından söylendiğini anımsatan Çavuşoğlu, diplomalar sahte olduktan sonra üzerine istenen üniversitenin adının yazılabileceğini kaydetti.
İŞTE SAHTE MİMARLAR
Ahmet Kandemir
Birtane Burçin Saygılı
Erdal Çelik
Erhan Gündoğdu
Hüseyin Çakır
İsmail Yılmaztekin
Kemal Güzel
Kemal Kazım İçöz
Mehmet Hilmi Şişman
Musa Ağırbaş
Ozan Dönmez
Sadık Mete
Kartal Polat
Mahmut Melik
Mehmet Sami Kesik
Ferit Kürek
Hasan Cüneyt Kındı
Kutlu Kaya
Mehmet Cihangir Peker
Mustafa Sarıoğlu
Mustafa Yaman Mengüç
Muttalip Gencer
Zeynep Günay Turan
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
Ali Elçi
Mustafa Reşid Elçi
Yusuf Efdal Karakeçili
Yakın Doğu Üniversitesi
Ahmet Bostancı
Mustafa Cinan
Mümin Bostancı
Star Kıbrıs
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.