Düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgili yasalardaki değişikliğin ivediliği bir hafta ertelendi
Ceza Yasası, Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması ve Müfsidane Yayınlar yasalarında değişiklikler öngören tasarıların ivediliğinin Cumhuriyet Meclisi'nde görüşülüp, oylanması 1 hafta ertelendi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda üç yasa tasarısı hakkında ivedilik istemi tartışmalara yol açtı. CTP ve HP'li milletvekillerinin karşı çıktığı Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Müfsidane Yayınlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanlarının Korunması (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın ivedilklerinin bugünkü oturumda görüşülmesi ertelenirken; Başbakan Ünal Üstel'in önerisiyle kurulacak bir komitede bu tasarıların ele alınması kararlaştırıldı.
Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısında onaya sunulacaklar bölümünde ilk olarak bazı yasa tasarılarının ivedilikleri görüşüldü.
Muhalefetin itirazları sonrasında ilk üç sırada bulunan Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Müfsidane Yayınlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanlarının Korunması (Değişiklik) Yasa Tasarısının ivediliği bugün için geri çekildi.
İlk olarak onaya sunuşlar bölümünde, Başbakanlığın Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.
Oturumu, Meclis önünde eylem yapan sendikaların temsilcileri, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği temsilcileri ve bazı gazeteciler de izledi.
BAYBARS
Daha sonra söz alan HP Milletvekili Ayşegül Baybars, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beri Kıbrıslı Türklerin özsaygısına zarar verildiğini, verilmeye devam ettiğini iddia etti.
Baybars, hükümetin, Kıbrıs Türk halkına saygısı olmadığını savunarak, “İçinde ne yazdığını bilmediğiniz, üç yasa tasarısını önümüze getirdiniz. Ülkede demokrasi ve siyaset, ekonomik kriz var. Bunlara çözüm bulmak yerine sesimizi, toplumun sesini kısmaya çalışıyorsunuz” iddiasında bulundu.
Demokrasi ve halkın menfaatinin düşünülmediğini ileri süren Baybars, “Kendi meşruluğunuzu sorgulamalı ve ülkeye pompaladığınız umutsuzluktan dolayı özür dilemeniz lazım” dedi.
Baybars, insanların özgürce konuşmalarının engellenmeye çalışıldığını, Kıbrıs Türk toplumunun illiklerine işlemiş olan demokrasinin ayaklar altına alınmak istendiğini savundu.
“Hükümetin ilk getirdiği ivediliğin bu yasa tasarıları mı olması gerekiyor, en acil sorun bu mu?” diye soran Baybars, ekonomik sorunlara işaret etti.
Baybars, yasa tasarılarıyla temel hak ve özgürlüklere müdahale edildiğini, tutarsız olduğunu ileri sürerek, ivediliğin geri çekilmesini talep etti.
ÜSTEL
Başbakan Ünal Üstel, hükümetin icraat ve reform hükümeti olarak göreve başladığını söyleyerek, yasaların komitelerde tartışılarak Meclis’e geleceğini belirtti.
Üstel, yasaların 1920’li yıllarda İngiliz döneminde yapıldığını, birbiriyle çelişkili olduğunu, bazı kelimelerde haklı olunabileceğini, bunları güncellemek ve iyileştirmek için getirdiklerini belirtti.
BAZI MİKROFONLAR ÇALIŞMADI
Bu sırada bazı milletvekillerinin mikrofonlarının çalışmaması tartışmalara yol açarken, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, herhangi bir kasıt olmadığını, teknik sorun yaşandığını söyledi.
Meclis Başkanı Zorlu Töre, oylama yapılacağını açıkladı. CTP Genel Başkanı Erhürman’ın konuşma talebi ve muhalefet milletvekillerinin itirazları üzerine oylama sonucu açıklanmadı ve Erhürman’a söz verildi.
BAYBARS
HP Milletvekili Ayşegül Baybars, “hoşnutsuzluk” kelimesine eleştirilerde bulunarak, muhalefetin işinin iktidarları eleştirmek ve hoşnutsuzluk yaratmak olduğunu söyledi.
Baybars, yasaların demokratikleşmeye yönelik yapılması, demokrasiyi geriye döndürmeye yönelik olmaması gerektiğini vurguladı.
Baybars, ivediliğin gerekçesinin ne olduğunun açıklanamadığını, tasarıların Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilemeyeceğini ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu söyledi.
İZLEYİCİ LOCASINDAKİ BAZI KİŞİLER SALONDAN ÇIKARILDI
Bu sırada izleyici locasında bulunan bazı kişiler, alkışlayarak protesto ettiklerinden dolayı salon dışına alındı.
Daha sonra oylama yapıldı ancak tartışmalar üzerine sonuç açıklanmadı.
Bu sırada Erhürman’ın Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkerenin geri çekilmesine yönelik önerisi görüşülerek reddedildi.
ŞAHALİ
Ardından söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, hükümetin getirdiği tasarılarla ilgili niyetini ifade edemediğini, kendi iradesiyle hareket edemediğini iddia etti.
Şahali, yasa tasarılarının hukuken tutarsız Anayaysa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu savunarak, Kıbrıslı Türklerin hayran olunan demokrasi anlayışına uymadığını söyledi.
ÜSTEL
Başbakan Ünal Üstel de söz alarak, ülkenin ihtiyacı olanın birlik ve beraberlik olduğunu söyledi.
Getirdikleri yasaların güncellenmesi gerektiğini, eksiklikler olabileceğini, yasaları hazırlayanların teknik kişiler olduğunu dile getiren Üstel, 2007’de yapılan değişikliklerde de eksiklikler olduğunu ve bu yasa tasarılarının uyum ve güncelleme için hazırlandığını belirtti.
Muhalefetin tavrını gördükten sonra bir öneride bulunmak istediğini kaydeden Üstel, bu noktada iktidardan bir hukukçu, ana muhalefet partisinden bir hukukçu ve HP Milletvekili Ayşegül Baybars’ın yasa tasarılarını incelemesi ve haftaya yeniden görüşülmesi önerisinde bulundu.
Değişik kesimlerin görüşleri alınarak hazırlanan bu yasalara ülkenin ihtiyacı olduğunu ifade eden Üstel, kendi partisinden Oğuzhan Hasioğlu'na görev vereceğini de açıkladı.
Önerinin ardından Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Müfsidane Yayınlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanlarının Korunması (Değişiklik) Yasa Tasarılarının bugün için ivediliği geri çekildi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
kaya istanbullu 06/06/22 14:40
Bu yasa desteklenmeyi hak ediyor. Başkalarının hayatına ve özeline her tür ama her tür müdahale düşünce özgürlüğü sayılamaz. Meydan artık boş değil. Cumhurbaşkanımızı destekliyoruz