Hüseyin Çavuş Kelle: Doğru politikalarla tarımda istikrar sağlanabilir
UBP Milletvekili Hüseyin Çavuş Kelle, eldeki imkanların doğru kullanılması durumunda halkın yararına olacak politikaların hayata geçirilebileceğini, tarımda istikrarın sağlanabileceğini ifade etti.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Hüseyin Çavuş Kelle, Kıbrıs Postası’nda yayınlanan Gökhan Altıner’in sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa katıldı.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Müdürü Meryem Özkurt’un seçim yasaklarının sürdüğü sırada Geçitköy Barajı'nın 'yeniden' açılış töreninin BRT'den canlı olarak yayınlanması sonrasında 2 aylık hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili olarak Kelle, “Biz de haberi duyunca şok olduk” dedi.
KELLE: ÜMİT EDİYORUM Kİ ÖZKURT’UN DAVASIYLA İLGİLİ YENİDEN BİR DEĞERLENDİRME OLACAKTIR
Kelle, çok ciddi bir projenin söz konusu olduğunu ve BRT’nin bunu canlı yayınladığını ifade ederek, Bu konu bizi üzdü. Ümit ediyorum ki Özkurt’un davasıyla ilgili yeniden bir değerlendirme olacaktır” açıklamasında bulundu.
Son yıllarda dövizde yaşanan oynamaların ülkeyi etkilediğine işaret eden Kelle, tüm dünya ülkelerinin ulusal ekonomiye döndüğünü, KKTC’de de bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
“TARIM VE EKONOMİ BAKANLIKLARI ÇOK CİDDİ İSTİŞARE İÇİNDE OLMALI”
Kelle, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu, fakat hükümetin uygulayacağı doğru tarım politikalarıyla bu maliyetin düşürülebileceğini belirterek, “Yapılacak olan sübvanselerin doğru kanaldan yapılması gerekir. Tarım ve Ekonomi Bakanlıkları çok ciddi istişare içinde olmalı” ifadelerini kullandı.
Hayvancılık noktasında özellikle büyükbaşta bir sıkıntı olduğunu söyleyen Kelle, “Bizim yeniden vakit kaybetmeden tarım politikaları yapmamız lazım. Hayvancılık politikalarımızın ve planlamalarımızın bitkisel üretime göre yapılması gerekiyor” dedi.
“TARIMIN DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR”
Kelle, tarımın devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini, şu anda öyle bir çalışma yapılmadığını, hükümetin doğru destekleme modelini vermemesi durumu üreticinin de mağdur olmaya devam edeceğini söyledi.
Üretimde çalışan kişi sayısının artması durumunda kırsal kesimdeki işsizlik oranının da düşeceğini ifade eden Kelle, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Üretmek kadar üretileni gıda güvenliğini sağlayarak tüketiciye aktarmak da önemlidir. Fiyat istikrarı ve ekim istikrarı yakalarsak ülkedeki gıda güvenliğini koruyabiliriz. Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda il başlangıcı tarımdan yaptığını gözlemleyebiliriz. Daha sonra diğer sektörler de gelişmeye başlıyor. Maalesef bizim ülkemizde tarım hep geride kalmış, tarımsal sanayi hiç olmamış ama pandemi sürecinde tüm sektörler sıkıntı yaşarken tarım ayakta kalmıştır.”
Kelle, tarımda kırmızı toprağın önemine vurgu yaparak, “En iyi şekilde bu toprakları kullanmalıyız. Önceden var olan kırmızı toprak zenginliğimizi kaybettik. Kalan kırmızı topraklı alanları iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.
“HÜKÜMET VATANDAŞIN SESİNE KULAK VERMELİ”
Üreticinin gerçekten zor zamanlar geçirdiği için eylem noktasında olduğuna vurgu yapan Kelle, “Hükümet vatandaşın sesine kulak vermeli. Bizim halka umut verebilmemiz için çok çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.
Kelle, Hal Yasası’nın neden hala hayata geçirilmediğiyle ilgili olarak sorulan soruya, “Hal yasası üzerinde çok çalıştığımız bir yasa. Birçok farklı görüşün olduğu bir ortamda olduğu için süreç gecikiyor. En hızlı şekilde bu yasayı geçirmek için çalışma yapmalıyız” cevabını verdi.
Ekimi çoğaltabilecek politikaların yapılması gerektiğini ifade eden Kelle, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“HÜKÜMETİN TARIMA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ”
“Kayıtlılık oranının da artması lazım. Girdi maliyetlerine bakıldığında yüzde 400 artış var. Akaryakıttaki pahalılık ortada. Bu sıkıntıların üzerine gidilmeli. Hükümetin tarıma bakış açısı değişmeli. Bu konuda daha bonkör olunmalı. Kaybettiğimiz her üreticiyi tekrardan üretimle buluşturmak mümkün değildir. Tarım, sanayi ve turizmi lokomotif hala getirmek için projeler üretilmeli.”
Ülkenin 40 bin ton buğday ihtiyacı olduğunu söyleyen Kelle, “Biz ülke olarak bunu karşılayabiliriz. Hiçbir politika olmadan üreticimiz bu konuda son yıllarda ciddi adımlar attı” açıklamasında bulundu.
“KKTC BUĞDAY ÜRETİMİNDE KENDİ KENDİNE YETEBİLEN BİR ÜLKE OLABİLİR”
Kelle, gerekli adımların atılması ve doğru politikaların hayata geçirilmesi durumunda buğday üretiminde KKTC’nin kendi kendine yetebilen bir ülke olabileceğini ifade etti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışan şemasıyla ilgili reform yapılması gerektiğini belirten Kelle, “Tarım sektörü nitelikli çalışanlardan oluşmalı. Sağlıkta bu konuda nasıl titiz davranılıyorsa tarımda da aynı şekilde hareket edilmeli” dedi.
“DOĞRU POLİTİKALARLA TARIMDA İSTİKRAR SAĞLANABİLİR”
Kelle, eldeki imkanların doğru kullanılması durumunda halkın yararına olacak politikaların hayata geçirilebileceğini, tarımda istikrarın sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.