Alanında uzman doktorlar ‘ani ölümlerin’ gerekçelerini Kıbrıs Postası’na değerlendirdi
Ülkede son dönemde yaşanan ani ölümler sonrasında Kıbrıs Postası’na değerlendirmelerde bulunan doktorlar, belirtisi olamayan hastalıkların da olduğuna vurgu yaparak, vatandaşların düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs’ın kuzeyinde son günlerde ani ölümlerde ciddi bir artış gözlemlendi.
Polis Basın Subaylığı tarafından açıklanan raporlara göre, son 4 ay içerinde 38 kişi 'ani ölüm' olarak kayıtlara geçti.
SON DÖNEMDE GENÇ YAŞTA BİRÇOK KİŞİ HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU
Bu süreçte kronik rahatsızlığı bulunan yaşlı vatandaşların haricinde, genç yaşta birçok kişi de hayatını kaybetti…
Yapılan otopsilerde yaygın olarak ‘kalp krizi’ ve ‘beyin kanaması’ sonucunda bu ölümlerin yaşandığı belirtiliyor.
Alanında uzman doktorlar, vatandaşların düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmamasından, ülkede sigara ve uyuşturucu kullanımının fazla oluşundan ve salgın döneminin doğru yönetilememesinden dolayı ölümleri tetikleyen hastalıkların meydana geldiğini ifade ediyor.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili, Nöroloji Uzmanı Dr. Sıla Usar İncirli, eski Başbakanlardan, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Siber ve Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Vaiz ani ölümlerle ilgili Kıbrıs Postası’na değerlendirmelerde bulundu.
SILA USAR İNCİRLİ
Nöroloji Uzmanı Dr. Sıla Usar İncirli, uzun süreden beri pandemi sürecinin vakitsiz ölümlerle ilişkili olduğunu ifade etti.
Pandeminin başında Meclis kürsüsünden eski Sağlık Bakanı Ali Pilli’yi ani ölümlerle ilgili uyardıklarını belirten İncirli, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Aylık olarak ölüm oranlarının takip edilmesi gerektiğini, prematür ölümlerin artış göstereceğini söylemiştik, devam eden süreçte bu uyarılarımızı hep gündemde tuttuk, çünkü korktuğumuz başımıza gelmeye başladı, fazla sayıda ve vakitsiz ölümler yaşamaya başladık.”
“BİRÇOK ÜLKEDE PANDEMİ NEDENİYE BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ AZALDI”
Birçok ülkede pandemi nedeniyle beklenen yaşam süresinin azaldığına dikkat çeken İncirli, “Ülkeler bu sorunla baş etme stratejileri geliştiriyorlar” dedi.
Sıla Usar İncirli, Koronavirüs hastalığının dolaylı olarak yarattığı etkilerin, kalp ve damar hastalıkları ve hipertansiyona bağlı ölümlerde artışa neden olduğuna vurgu yaptı.
Pandemi sürecinde hastaların sağlık hizmeti talep etmek istememeleri, hastaneye gitmeyi tercih etmemeleri gibi sorunların da yaşandığını ifade eden İncirli, “Koronavirüs insanlarımızın beklenen yaşam süresi kısaltıyor, prematür ve fazla sayıda ölümler her geçen gün artıyor” diye konuştu.
Dr. Sıla Usar İncirli, ekonomik krizin ‘meselenin diğer bacağı’ olduğunu belirterek, “Hastalar pandemi yoğunluğu içindeki devlet hastanelerine başvurmak istemezken özel sağlık hizmetlerinin ücretlerini karşılayacak durumda olmadıklarından hastalıklar ilerlemekte, istenmeyen şekilde sonuçlanabilmektedir” ifadelerini kullandı.
“İLAÇ EKSİKLİKLERİ DE HASTALIKLARIN KÖTÜLEŞMESİNDE ÖNEMLİ BİR ETKENDİR”
Devlet eczanelerinde korkunç bir ilaç eksikliği olduğuna vurgu yapan İncirli, “Hastalar ilaçlarını cepten karşılamak zorunda kalıyor. İlaç eksiklikleri de hastalıkların kötüleşmesinde önemli bir etkendir” açıklamasında bulundu.
Dr. Sıla Usar İncirli, yapılması ve alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
“1-Koronavirüs ve Koronavirüs dışı hastaların hizmetlerini ayrı ayrı sürdürülmelidir. Acil Durum Hastanesi’nin Koronavirüs hastalarına hizmet vermemesi korkunç bir hatadır.
2-Hastalara güven vererek ihtiyaç duyduklarında sağlık merkezlerine başvurmakta tereddüt etmemelerini sağlamak gerekir.
3-İlaç eksiklikleri giderilmeli, tedaviler aksatılmamalıdır.
4-Hekim, hemşire ve sağlık personeli eksiklikleri giderilmeli, doğru organizasyonla verimlilik artırılmalıdır.
5-Hem halkın hem de sağlık çalışanlarının yaşam boyu sağlık eğitimleri sürmelidir.”
Sıcak havaların kalp, akciğerler ve böbrekler üzerinde yük oluşturduğunu ifade eden İncirli, “Sıcak günlerde hastalarımız bol sıvı tüketmeli ve serin yerlerde bulunmalıdır” dedi.
SİBEL SİBER
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Siber, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, genel olarak yaz aylarında ölüm oranlarında artış olduğunu belirtti.
“YAŞANAN FARKLI HASTALIKLAR KALP KRİZLERİNİ TETİKLEYEBİLİYOR”
Kalp krizlerinden kaynaklanan ölümlerin altında başka bir sebep olup olmadığının sorgulanması gerektiğini ifade eden Siber, “Yaşanan farklı hastalıklar kalp krizlerini tetikleyebiliyor” dedi.
Kalp krizlerini tetikleyen hastalıkların da araştırılması gerektiğine vurgu yapan Siber, “Bu konuda düzenli taramalar yapılmalı” diye konuştu.
Siber, toplumun tüm kesimlerinin sağlık kontrollerini daha sık yaptırması gerektiğini söyleyerek, “Benim yaşım genç diyerek, sağlık kontrollerimizi ertelemeyelim. Bireysel sağlığa dikkat edilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.
“DEVLET TÜM TOPLUMUN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN UĞRAŞMALI”
Birey ve devletin sağlık alanında birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiren Siber, “Birey kendi sağlığı için çabalamalı, devlet tüm toplumun sağlığını korumak için uğraşmalı” dedi.
Siber, temiz çevre, sağlıklı gıdaya ulaşım ve hijyen ortamlarının oluşabilmesi için devlete önemli sorumluluklar düştüğünü ifade ederek, “Devlet ve birey sağlık konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir” diye konuştu.
GÜLGÜN VAİZ
Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Vaiz ise, ani ölümlerde ciddi bir artış yaşandığını belirterek, “Çok sigara içilmesi ve uyuşturucu kullanımı oranlarındaki artış en başlıca sebeptir” ifadelerini kulandı.
“BU SÜREÇTE KIRMIZI ET TÜKETİMİ AZALTILMASI GEREKİYOR”
Aşırı sıcakların tansiyon hastalarında kalp krizlerini tetikleyebileceğine vurgu yapan Vaiz, “Özellikle bu süreçte kırmızı et tüketimi azaltılması gerekiyor” dedi.
Vaiz, alkol tüketiminin de mümkün oranda azaltılması gerektiği ifade ederek, “Su tüketimi artmalı ve sebze-meyve tüketimi daha da yaygınlaşmalı” diye konuştu.
“STRES VE KAYGILAR İNSAN SAĞLIĞINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR”
Stres ve kaygıların insan sağlığını doğrudan olumsuz etkilediğine de değinen Vaiz, “Stresli olunan dönemlerde çözümü sigarada veya alkolde aramamak gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Vaiz, aşırı sıcaklarda çalışan insanların beslenmelerine ve yaşam şekillerine daha da fazla dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, “Sıcakların fazla etkili olduğu saatlerde çalışılmamalı” ifadeleri kullandı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.