Narin Ferdi Şefik: Mahkemeye gelen dava türleri toplumun aynasıdır
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, mahkemeye gelen dava türlerinin ‘toplumun aynası’ olduğunu vurgulayarak, “KKTC’nin en büyük sorunu denetimsizliktir” dedi.
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Erçin Şahmaran’ın hazırlayıp sunduğu ‘Objektif’ adlı programa konuk oldu.
2022-2023 Adli Yılı’nın 16 Eylül 2022 tarihinde başladığını hatırlatan Şefik, maddi sorunlardan dolayı davetli ve törenli bir açılış gerçekleştiremediklerini belirtti.
ŞEFİK: BENİ SORGULAYAN GAZETECİLERLE BİRLİKTE BASIN TOPLANTISI YAPMAYI HAYAL EDİYORUM
Şefik, sorgulayan gazetecilerle birlikte bir basın toplantısı yapmayı hayal ettiğini ifade ederek, “Ama maalesef böyle bir ortam oluşmuyor” dedi.
Ülkedeki suç oranlarının mahkemelere yansımasını değerlendiren Şefik, yargıya intikal eden uyuşturucu davalarında artış olduğunu vurguladı.
Şefik, insan kaçırma davalarında da son 2 yılda ciddi bir artış gözlemlendiğini belirterek, “Rüşvet davalarında da son yılara bir artış var” diye konuştu.
“KKTC’NİN EN BÜYÜK SORUNU DENETİMSİZLİKTİR”
Mahkemeye gelen dava türlerinin toplumun aynası olduğuna dikkat çeken Şefik, ülkenin en büyük sorununun ‘denetimsizlik’ olduğunu ifade etti.
Narin Ferdi Şefik, son dönemlerde Anayasa Mahkemesi’ne başvurulan davalarla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Hukukun üstünlüğüne inanılan bir ülkede mevzuat neyse onun uygulanması gerektiğine vurgu yapan Şefik, “Anayasa’ya ve mevzuata aykırı davranılmaması esastır” dedi.
“OLAĞANÜSTÜ DURUMLAR OLMADIĞI SÜRECE MEVZUATIN UYGULANMASI ZORUNLUDUR”
Şefik, olağanüstü durumlar olmadığı sürece mevzuatın uygulanmasının zorunlu olduğuna dikkat çekerek, “Kurallara uyulmadığında, onun akabinde farklı sorunlar oluşabiliyor” ifadelerini kullandı.
Yerel seçimlerle ilgili de açıklama yapan Şefik, Yüksek Seçim Kurumu (YSK) olarak mevzuattan dolayı şu anda hazırlıklarını 18 belediye üzerinden yaptıklarını söyledi.
Şefik, sandıklardaki seçmen sayısının belirlenmesi için çalışmalarının başladığını ve buna yönelik düzenlemelin yapıldığını da bildirdi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak dava dosyalamasını da değerlendiren Şefik, “CTP’nin dosyaladığı bir kapsamlı dosya var. Bu Anayasa Mahkemesi’ni baya yoracaktır” dedi.
“ANAYASA MAHKEMESİ BELEDİYE SAYILARI İLE İLGİLİ KARARINI EN GEÇ 31 EKİM’DE AÇIKLAYACAK”
Şefik, 1 Kasım 2022’de belediye meclis üye sayılarının açıklanacağını ifade ederek, “Anayasa Mahkemesi belediye sayıları ile ilgili kararını en geç 31 Ekim’de açıklayacak” diye konuştu.
Yıllardır tartışılan ama bir türlü hayata geçirilemeyen ‘Kamu Reformu’ ile ilgili olarak Şefik, “Bu reform uzman kişilerce ele alınmalı” açıklamasında bulundu.
Kamu Reformu’nun siyasetçilerin ve sendikaların en az müdahale edeceği şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Şefik, konu ile ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Sendikalar kendi üyelerini koruma dürtüsüyle hareket ederler, siyasiler de siyasi yatırım olarak görürler. O nedenle bağımsız ve sadece sistemin daha içi çalışması gerektiğini düşünecek bir ekip tarafından ele alınması gerekir. Ancak bu şekilde toplumun menfaatini düşünen bir yasa ortaya çıkar.”
SUÇ ORANLARINDAKİ ARTIŞ KONUSU...
Şefik, KKTC’deki suç oranlarındaki artışı ve bu artışın altında yatan gerekçeler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Çok yönlü denetimlerin yapılması gerektiğini belirten Şefik, “Ülkeye giren öğrencilerin kayıtları olması gerekiyor ve o kayıtların takibi yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Şefik, suç tespiti için ‘kimin ne yaptığı ve nerelerde olduğunu belirleyecek’ bir yapı oluşturulması gerektiğini de vurguladı.
“EN AZ 5-6 YARGIÇ DAHA ATANMASI LAZIM”
Ülkede daha fazla yargıca ihtiyaç olduğunu söyleyen Şefik, “Dövizdeki oynamalar da yargıcın yetkisini aşacak boyuta ulaştı. En az 5-6 yargıç daha atanması lazım” diye konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.