İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Belediye başkan adayları, Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’ne yeterli desteği göstermedi

Belediye başkan adayları, Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’ne yeterli desteği göstermedi

Mülteci Hakları Derneği'nin mülteci haklarının uygulanması amacıyla hayata geçirmeyi hedeflediği Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’ne belediye başkan adayları yeterli desteği göstermedi. 25 Aralık’ta yapılacak olan seçimlerde 18 belediyede yarışacak isimlerden sadece 8 aday protokole imza attı. MHD Proje Koordinatörü Deniz Altıok, hükümet ve yerel yönetimler kanadında maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Yayın Tarihi: 04/12/22 09:30
okuma süresi: 7 dak.
Belediye başkan adayları, Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’ne yeterli desteği göstermedi

Mülteci Hakları Derneği (MHD), 25 Aralık'ta 18 belediyede gerçekleşecek olan yerel seçimler ile ilgili belediye başkan adaylarına sunulmak ve mülteci haklarının uygulanması amacıyla Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’nü adayların imzasına açtı.

MHD Proje Koordinatörü Deniz Altıok, Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü ile ilgili Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.

“HÜKÜMET VE YEREL YÖNETİMLER KANADINDA DESTEĞE İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’nün uygulama amaçlarının mülteciler ve sığınmacılar konusunda yerel yönetimlere düşen sorumlulukları yinelemek ve savunuculuğunu yapma hedefinde olduklarından bahseden Deniz Altıok, mülteciler ve sığınmacılar konusunda Mülteci Hakları Derneği olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, hükümet ve yerel yönetimler kanadında da maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

“MÜLTECİLER TEMEL İNSAN HAKLARINA ERİŞİMDE BÜYÜK SIKINTILAR YAŞIYOR”

Kıbrıs’ın kuzeyinde 150’ye yakın mültecinin yaşadığını söyleyen Deniz Altıok, mültecilerin barınma, eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam gibi temel insan haklarına erişimde büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Ülkede yaşayan mültecilerin büyük kısmını bebeklerin, çocukların, kadınların ve özel gereksinimli bireylerin oluşturduğunu ifade eden Deniz Altıok, Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’nü imzalayan belediye başkan adaylarının, seçimi kazanmaları halinde Mülteci Hakları Derneği ile dayanışma içerisinde ve ihtiyaç durumunda dernek ile iş birliği içinde olunacağını protokolle birlikte gösterilmiş olduğunu vurguladı. Deniz Altıok, adayların protokolü imzalamasının dernek ve mülteciler için büyük önem arz ettiğini kaydetti.

PROTOKOLÜ CTP’DEN 5 ADAY, UBP’DEN 1 ADAY, TDP’DEN 1 ADAY, BAĞIMSIZ 1 ADAY İMZALADI

Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’ne şu ana kadar yerel seçimlerde aday olan belediye başkan adaylarından sadece 8’inin imzaladığını açıklayan Deniz Altıok, Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) Lefkoşa Türk Belediye Başkan adayı Mehmet Harmancı, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) Gazimağusa Belediye Başkan adayı Erdal Özcenk, Gazimağusa Belediye Başkanlığı seçiminde bağımsız aday Salih Oktay, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) Güzelyurt Belediye Başkan adayı Osman Bican, CTP’nin Gazimağusa Belediye Başkan adayı Süleyman Uluçay, CTP’nin Lefkoşa Belediye Başkan adayı Sıla Usar İncirli, CTP’nin Girne Belediye Başkan adayı Murat Şenkul ve CTP’nin Lefke Belediye Başkan adayı Aziz Kaya’nın protokolü imzaladığını açıkladı.

“MÜLTECİLERİN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİN KORUNMASI İÇİN SOMUT ADIMLAR ATMAYI HEDEFLİYORUZ”

Protokolün içeriği hakkında bilgi veren Deniz Altıok, protokolü imzalayan belediye başkan adaylarının başkan olmaları halinde bulundukları kentte eşitlikçi, özgürlükçü, şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesi, mülteciler ve sığınma talebinde bulunan kişilerin hak ve özgürlüklerinin korunması ve iyileştirilmesi için somut adımlar atmayı hedeflediklerini belirtti.

Mültecilerin ve sığınma talebinde bulunan kişilerin, yerelde kamu hizmetlerine erişebilmeleri, eğitim hakkı, sağlık hakkı, barınma hakkı, çalışma hakkı ve ulaşım hakkından eşit olarak yararlanabilmeleri için gereken politikaları hayata geçirmeyi amaçladıklarını aktaran Altıok, belediyelerin bütçelerini hazırlarken gerekli politikaları göz önünde bulunduracağının altını çizdi.

“MÜLTECİLERİN İNSANİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMADA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLECEK”

Altıok, savaş veya zulüm sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve düzensiz olarak Kıbrıs’ın kuzeyine giriş yapıp, polis hücrelerinde tutulan mültecilerin, geldikleri ülkeye gönderilmeleri gerçekleşene kadar belediye olarak temel insani ihtiyaçlarının karşılamada çalışmaların yürütüleceğini vurguladı.

Mültecilere yönelik diyalog geliştirme amaçlı, belediyenin sığınma ve mülteci konularında çalışan sivil toplum kuruluşları ile ilgili konularda sürekli diyalog içinde olması için bir birim ve/ya personel görevlendirmesini de kapsadığını ifade eden Altıok, “Mültecilerin uyumu ve entegrasyonu konularında çalışan sivil toplum kuruluşlarının; belediyenin ilgili birimleri, merkezleri veya benzeri yerel yapıları ile ortak proje veya etkinlik gerçekleştirmesine destek olmak hedefleniyor” dedi.

"BELEDİYE ÇALIŞANLARINA YÖNELİK MESLEK İÇİ EĞİTİMLERİN YÜRÜTÜLMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Belediye içinde mültecileri ve sığınmacı talebinde bulunan kişileri de kapsayan ayrımcılık karşıtı bir tüzük hazırlama hedefinde olduklarını söyleyen Altıok, “Belediye çalışanlarına yönelik, mülteci, sığınma ve ayrımcılık konusunda meslek içi eğitimlerin yürütülmesini amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Belediye birimlerine dair iş ilanlarında, işe alım ve terfi süreçlerinde mültecilere herkesle eşit fırsat tanınması için politika geliştirmeyi planladıklarını vurgulayan Altıok, “Belediyenin işlettiği kültür-sanat merkezlerinde ve sosyal merkezlerde mülteci ve sığınma gibi konuları ele alınması veya bunların desteklenmesini teşvik edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Altıok, protokol ile belediyenin mevcut basın yayın, internet ve sosyal medya alanlarında mülteci ve ayrımcılık yasağına dair bilgilendirmeler için alan sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

“GEÇMİŞ DÖNEMLERDE GEÇİTKALE BELEDİYESİ İLE PROTOKOLÜ HAYATA GEÇİRDİK”

Geçmiş dönemlerde de Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü’ne benzer bir protokolü Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş ile imzaladıklarını ifade eden Altıok, “Geçitkale Belediyesi ile inanılmaz bir dayanışma içinde bulunmuştuk. Hücrede tutulan mülteci ve sığınmacılar için çok fazla gıda ve kıyafet yardımı yapılmış, büyük bir dayanışma göstermiştik” dedi.

Mülteci ve Sığınmacı Dostu Belediyecilik Protokolü ile ilgili medyada ve toplumda güzel destek ve dönüşler aldıklarını söyleyen Altıok, protokolü 8 adayın imzalamasının yeterli olmadığına değinerek, “Vakit ayırıp gelen, bizimle dayanışma göstermeye istekli adaylarımıza çok teşekkürler” ifadelerine yer verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.