İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Fazilet Özdenefe: Avukat olmayanlar avukatlık yapıyor, belge hazırlıyor

Fazilet Özdenefe: Avukat olmayanlar avukatlık yapıyor, belge hazırlıyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Mahkemeler Bütçesi görüşüldüğü sırada konuşma yapan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Avukat olmayanlar avukatlık yapıyor, belge hazırlıyor. Sıkıntılardan vatandaş olumsuz etkileniyor” diyerek, tasdik memurları ve emlakçıların avukatın görevini yapar duruma geldiğini, ilgili mevzuatlarda değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 04/01/23 14:05
Güncelleme Tarihi: 04/01/23 21:48
okuma süresi: 5 dak.
Fazilet Özdenefe: Avukat olmayanlar avukatlık yapıyor, belge hazırlıyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşülüyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fazilet Özdenefe, ekonomik krizin etkilerinin mahkemeleri de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Fazilet Özdenefe, Yüksek Adliye Kurulu’nun 1985’ten kalan bir yasayla görev yaptığını, kurulun mevzuatının günün ihtiyaç ve koşullarına cevap vermediğini, Yüksek Savcılar Kurulu ile ilgili de benzer sorunların yaşandığını belirtti.

Özdenefe, kararın gerekçeli değil gizli oyla yapıldığını, yargıç alım ve terfilere yönelik de olumsuz algılar bulunduğunu objektif kriterlere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Yargının kendi idari kararlarının denetlenemediğini savunan Özdenefe, kuvvetler ayrılığı noktasında “bunun doğru olmadığını” belirtti.

Avukatların da mahkemelerin bir üyesi olduğunu dile getiren Özdenefe, işleyişin bir parçası olmaları gerektiğini kaydetti.

“Avukat olmayanlar avukatlık yapıyor, belge hazırlıyor. Sıkıntılardan vatandaş olumsuz etkileniyor” diyen Özdenefe, tasdik memurları ve emlakçıların avukatın görevini yapar duruma geldiğini, ilgili mevzuatlarda değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

 “ÖZEL JET SKANDALI DOSYASI 5 KEZ POLİSE GİTTİ, 4’TE 3 BUÇUĞU EKSİK GELDİ”

Özdenefe, Hukuk Dairesi’nde standartlaşmayla ilgili sorunlar yaşandığını dile getirdi.

“Jet skandalı” olarak ifade ettiği dosyaya ilişkin sürece değinen Özdenefe, dosyanın 5 kez polise gidip geldiğini dörtte üç buçuğunun eksik geldiğini, üç kişiye dava açıldığını, mahkemenin önüne gelmeyen meseleyle ilgili sorumlu tutulamayacağını söyledi.

Özdenefe, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Bütçesi’nin görüşüldüğü sırada konuşma yaparak, Ombudsmanlık makamının demokratik toplumlarda yürütme ve kamunun sağlıklı çalışmasını organize eden bir kurum olduğunu belirtti.

Ombudsman raporlarının mahkeme kararı kadar önemli olduğunu, hassasiyetle uygulamaya konması gerektiğini söyleyen Özdenefe, kurumun Anayasada yeri olduğunu kaydetti.

Özdenefe, kurumun aktif bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.

Ombudsmanın 6 ayda bir rapor Meclis’e sunulması ve halkın bilgisine getirilmesi gerektiğini söyleyen Özdenefe, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin bir kez bile toplanmadığını bunun “kabul edilebilir” olmadığını savundu.

Özdenefe, gerek Ombudsman gerek kurumun raporlarının hızlandırılması ve raporların komitede ivedilikle görüşülerek halkın bilgisine getirilmesi talebinde bulunarak aksi halde katılımcı demokrasiden bahsetmenin mümkün olmayacağını savundu.

Mevzuatta değişiklik yapılarak, münhal açılması ve hukukçu ile birlikte eksik olan kadroların doldurulması gerektiğini dile getiren Özdenefe, Ombudsmanın güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"KAMU VE ÖZEL OKULLAR AYNI MEVZUATA UYGUN PLANLANMALI"

Özdenefe, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, okulların, bakımı, temizliği, güvenliğinin, çocukların sağlığı ve geleceği açısından önemli olduğuna işaret ederek, çocukların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı, hademe sıkıntılarını anımsattı ve sorunların çözülüp çözülmediğini sordu. Özdenefe, okul binalarının bakımı, sınıflardaki kalabalık, çocukların dil bilmemesi gibi konulara değinerek, Bakanlığın bu gibi sıkıntılara ciddi şekilde eğilmesi gerektiğini kaydetti. 

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine değinen Özdenefe, bütçenin, eğitimin gelişimi ve yatırımı için yetersiz olduğunu kaydetti, eğitim sistemi ve tam gün eğitim ile ilgili planlamanın ne olduğunu sordu.

Bakanlığın özel okulları sistemin dışındaymış gibi değerlendirdiğini ifade eden Özdenefe, Bakanlığın kamu ve özel okulları aynı mevzuata uygun şekilde planlaması gerektiğini belirtti. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.