Mehmetali Güröz: Koop-Süt’te üretim miktarı düştü, zarar ediliyor
Koop-Sen Başkanı Mehmetali Güröz, siyasilerin yönettiği Koop-Süt’te üretim miktarının düştüğünü ve zarar edildiğini belirtti. Güröz, 3 yıl dolmasına rağmen Koop-Süt’te hala genel kurul yapılmadığını ve bir an önce genel kurulun yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Vatandaşlar, Koop-Süt ürünlerine birkaç gün arayla gelen zamlara tepki gösteriyor. Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen) Başkanı Mehmetali Güröz, Koop-Süt’te yaşanan gelişmeleri Kıbrıs Postası’na anlattı.
“2013-2019 YILLARI ARASINDA 25 MİLYON TL’LİK BORCU KAPATTIK"
2013-2019 yılları arasında Koop-Süt Yönetim Kurulu’nun siyasi isimlerden arındırıldığını ve sendika ile kooperatifçilikte yer eden isimlerin, 25 milyon TL’lik borcu kapattığını anlatan Güröz, 2019 tarihinde ise ilgili mukayyidin genel kurulda taraf tuttuğunu ve siyasi oluşumların yeniden başladığını kaydetti.
Güröz, “Son 3 yıldır Koop-Süt yönetiminde yer almıyoruz. Siyasi isimlerin oluşturduğu yönetim kurulu, kurumu tekrardan 2013 tarihi öncesindeki koşullara döndürdü.” dedi. Yönetim kurulunda olduğu döneme işaret eden Güröz, 2013-2019 yılları arasında maliyetleri ortaya çıkardıklarını ve yüzde 10 kâr ile çalıştıklarını ifade etti.
“KOOP SÜT’TE DİSİPLİN BOZULDU”
Kendi yönetimleri sonrası, Koop-Bank’tan atanan veya farklı bir süt fabrikası sahibi kişilerin Koop-Süt yönetiminde yer aldığını belirten Güröz, yaşananların ardından Koop-Süt’te ast-üst ilişkisi kalmadığını ve disiplinin bozulduğuna vurgu yaptı.
“İHRACAT KAPILARI KAPANDI”
Üretimde yaşanan düşüşle ilgili değerlendirmede bulunan Koop-Sen Başkanı Güröz, “İhracat şampiyonu Koop-Süt, 2013-2019 yılları arasında oluşturulan yönetimle ihracat kapılarını kapattı.” ifadesini kullandı.
“30-40 TON SÜT İŞLENİYOR, KOOP-SÜT ZARAR EDİYOR"
Güröz, “Bizim kurduğumuz maliyet sistem bugün yine uygulanıyor; fakat ihracat yapılamaması ve 100 ton süt yerine 30-40 ton süt işleniyor. Bu nedenle Koop-Süt zarar ediyor. Üretim miktarı düştü, fabrikada nakit sorunu yaşanıyor” dedi. Süt ürünleri fabrikalarının denetlenmesi konusuna da değinen Güröz, Koop-Süt dışındaki fabrikaların denetimden geçmediğini savundu.
“SÜT SEKTÖRÜNDE ÇOK HİLE YAPILIYOR”
Koop-Süt’ün sağlık ve kaliteden ödün vermediğini belirten Güröz, “Süt sektöründe çok hile yapılıyor. piyasada ne olduğu belirsiz ürünler bulunuyor.” dedi.
Güröz, Koop-Süt’ün misyonu gereği, hayvan üreticisine daha fazla ücret ödediğini ifade ederek, hayvan üreticilerinin girdilerinin bir şekilde sübvanse edilmesi gerektiğini belirtti. Sübvanse ile birlikte hayvan üreticilerinin ürününü daha ucuza üreteceğinin altını çizen Güröz, böylelikle çiğ süt maliyetlerinin düşeceğini vurguladı.
“KOOP-SÜT 2 AYDIR ZARAR EDİYOR”
Çiğ süt fiyatının 2 ay önce arttığını ve sütün litre fiyatının 11.30 kuruşa yükseldiğini hatırlatan Güröz, Koop-Süt’ün birkaç günde yaptığı zamlar öncesi hiç zam yapmadığını dile getirdi; “Koop Süt son 2 aydır zarar ediyor.” dedi.
Güröz, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Koop-Süt, 21 liraya mal ettiği litrelik sütü, üzerine 1 TL koyarak bayilere veriyor. Bayiler ise satış 2 TL satış gideri ekleyerek, marketlere ulaştırıyor. Marketçiler ise bir litrelik sütü 25 TL’ye satıyor. Süt satışında narh sistemi sistemi yok. Son yapılan zam, fabrikadan kaynaklanmıyor.”
“3 YIL DOLMASINA RAĞMEN GENE KURUL YAPILMADI”
3 yıl dolmasına rağmen Koop-Süt’te genel kurul yapılmadığının altını çizen Güröz, mevcut yönetimin süresinin Aralık 2022 tarihinde sona erdiğini söyledi. Güröz, “Sendika olarak 15 ortaktan biriyiz. Genel kurul yapılmalı ve gerçek kooperatifçiler Koop-Süt’ü yönetmeli ve halka hizmet etmeli.” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.