İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Ecevit Alper: Otomasyon sistemiyle bürokratik işlemler ortadan kalkacak

Ecevit Alper: Otomasyon sistemiyle bürokratik işlemler ortadan kalkacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ecevit Alper, 2010 tarihinde yabancı iş gücünün yüzde 90’ını Türkiye vatandaşlarının oluşturduğunu, Türkiye’deki asgari ücret ve KKTC’deki hayat pahalılığı nedeniyle bu oranın 2022 tarihinde yüzde 65’e düştüğünün altını çizdi. Alper, ay sonu itibariyle otomasyon sistemine geçileceğini ve birçok bürokratik işlemin ortadan kalacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 20/03/23 10:30
okuma süresi: 5 dak.
Ecevit Alper: Otomasyon sistemiyle bürokratik işlemler ortadan kalkacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ecevit Alper, çalışma yaşamıyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu.

"İŞÇİ MALİYETLERİ YÜKSEK, BÜROKRATİK İŞLEMLER FAZLA..."

Alper, kayıt dışı istihdamla ilgili denetimler yapıldığını ve kayıt dışı eleman çalıştıran işletmelere eleman başına bir asgari ücret ceza kesildiğini kaydetti. Alper, “Denetimler, artarak devam edecek.” dedi.

İşçi maliyetlerinin yüksek, bürokratik işlemlerin ise fazla olması ve kamu kuruluşlarının arasında koordinasyon eksikliği olması nedeniyle bazı işletmelerin kayıt dışı istihdam yaptığını belirten Alper, kayıt dışı eleman çalıştırmanın toplumsal sorunlara yol açtığını kaydetti.

"KAYNAK SORUNU VAR"

Kayıt dışı istihdam sorunuyla ilgili ifadelerini sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Alper, kayıt dışı eleman çalıştırmanın haksız rekabete yol açtığını ve toplumsal güvenlik sorununu ortaya çıkardığını belirtti.

Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının işçi maliyetini yükselttiğini belirten Alper, pandemi döneminde devletin yüzde 65 sosyal sigorta prim desteği sağladığını daha sonra bu oranın yüzde 50’ye indiğini söyledi. Alper, Aralık 2022’den bu yana iste bu desteğe son verildiğini söyledi; mali yetersizliğinin altını çizdi. Alper, “Devletin kaynak sorunu var. Bu nedenle prim desteğine ara verdik.” dedi.

"OTOMASYON SİSTEMİYLE BİRÇOK BÜROKRATİK İŞLEM ORTADAN KALKACAK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ay sonu itibariyle otomasyon sistemine geçmeyi hedeflediğini ifade eden Alper, birçok bürokratik işlemin ortadan kalkacağını belirtti.

Alper, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın projelerini şu ifadelerle anlattı:

“İşveren ya da işveren vekilinin dairelere gitmeden bütün konuları internet üzerinden yapmasını hedefliyoruz. Vatandaş, yeni sistemle birlikte en fazla 1 kere daireye uğrayacak. Bununla birlikte vatandaşa yönelik hizmet portalı da hayata geçecek. Vatandaş, internet üzerinden canlı destekle sorununu bize anlatacak ve verilecek referans numarasıyla süreci takip edecek. Zaman ve çevre tasarrufu hedefliyoruz.”

"İSKELE'DEKİ İNŞAAT SEKTÖRÜ NEDENİYLE..."

İstatistik Kurumu’nun açıkladığı “2022 Hane Halkı İşgücü Anketi” ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Alper, yüzde 51.4’lük oranla istihdamda birinci sırada bulunan İskele bölgesindeki inşaatlara işaret etti. Alper, “İskele’deki inşaat sektörü ve sektörün getirdiği alt sektörler nedeniyle iş gücüne katılım oranı, hızlı bir şekilde artıyor.” dedi.  

Alper, yüzde 37.3 ile listenin sonunda bulunan Lefke’yi de değerlendirdi; “Lefke’nin listenin sonunda olma nedeni bölgede sadece LAÜ’nün olmasıdır.” ifadesini kullandı.

İşsizlik oranıyla ilgili ise Alper, “2020’de işsizlik oranı yüzde 10.01’e yükselmişti. 2021’de 7.8’e, şimdi ise 6.3’e düştü.” dedi.

“YABANCI İŞ GÜCÜNDE TÜRKİYE VATANDAŞLARININ ORANI YÜZDE 90’DAN YÜZDE 65’E GERİLEDİ”

2010 tarihinde yabancı iş gücünün yüzde 90’ını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oluşturduğunu, 2022’de ise bu oranın yüzde 65’e gerilediğini ifade eden Alper, Türkiye’deki asgari ücrette yaşanan artışların ve KKTC’deki hayat pahalılığının bu oranın gerilemesine neden olduğunu vurguladı. Alper, şu an ise 3'üncü ülke vatandaşlarının çalışma hayatına katılmasının arttığının altını çizdi.

"2022 TARİHİNDE 7 ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI MEYDANA GELDİ"

İş kazalarına dair rakamlar da paylaşan Alper, 2022’de kayıtlı 290 iş kazası meydana geldiğini bunların 7’sinin ölümlü olduğunu belirtti. Alper, ölümlü iş kazalarını sıfırlamak ya da asgariye indirmenin hedefleri olduğunu söyledi.

İş sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 2008’de hayat bulduğunu; fakat yeteri kadar uygulanamadığını dile getiren Alper, “Yasayı daha etkin hale getireceğiz. Geçtiğimiz haftalarda İSG Kurulu’nu topladık. Kurul, düzenli olarak toplanıyor. Ölümlü iş kazalarını asgariye indireceğiz.” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Özgür Kocabay20/03/23 10:22
Kktc de is gucunun dusmesi turkiyedeki asgari ucretle ne gibi alakasi var Kktc de asgari ucret 11 800 Tc de 8500 Tc de daha dusuk Tam tersi olmasi gerekmez mi insanlar yuksek asgari ucret veren yere gitmesi gerekmezmi... yanlisiniz var