‘Karma rekortmeni’ saltanatı bitiyor: Karma Oy Sistemi kaldırılıyor!
Kronik bir tartışma konusu olan Seçim ve Halkoylaması Yasasındaki Karma Oy Sistemi, mecliste ortak mutabakatla kaldırılacak.
KKTC’de Seçim ve Halkoylaması Yasası’ndaki Karma Oy Sistemi kaldırılıyor.
Kıbrıs Postası’nın edindiği bilgiye göre Meclis'te iktidar ve muhalefet konuyu görüştü ve “karma oyun kaldırılması” konusunda uzlaştı.
“Tek Bölge sistemi” ise devam edecek.
Karma oyun kalması ile herkes “görüşüne” ve “partisine” oy verecek…
“Kişilerden öte parti programlarına oy verilmeli” anlayışını vurgulayan durum, karma rekortmenleri saltanatını da bitirecek…
Uzlaşının mecliste komiteye de gelmesi bekleniyor.
Seçim tarihi konusunda ise 26 Nisan’a kadar “seçim 25 Haziran’da olacak” şeklinde bir karar çıkartılması gerekiyor…
Bu hafta içi mecliste bu konuda düğmeye basılacağı öğrenildi.
Kararın çıkması için çalışmalara başlandığı ifade ediliyor.
KARMA OY NEDİR?
Karma üyeli nispi temsil sistemi, seçmenlerin iki oya sahip olduğu bir seçim sistemidir.
Seçmenler, oylarının ilkiyle yaşadıkları dar bölgeyi temsil edecek vekili, ikincisiyle ise bir partiyi seçerler. Karma üyeli nispi temsil sistemde sandalyelerin bir kısmı nispi temsil sistemiyle, kalan kısmı ise genellikle Tek İsimli Tek Turlu Sistem ile belirlenmektedir. Çoğunluk sistemiyle oluşan orantısızlıklar, nispi temsil üzerinden belirlenen sandalyelerin ilgili partilere verilmesi yoluyla giderilmeye çalışılmaktadır.
Parlamentodaki sandalyeler ilk olarak dar bölgelerde seçilen adaylar, ardından da partilerin ulusal veya bölgesel olarak aldıkları oy oranına göre dağıtılır. Ulusal veya bölgesel olarak seçilen vekiller, Parti listeli nispi temsil sisteminde olduğu gibi, seçim öncesinde belirlenen parti listelerinden seçilirler.
Karma üyeli nispi temsil, parlamentodaki sandalyelerin partilerin oyuna orantılı olarak, dar bölgelerde oluşabilecek orantısızlığı önlemek amacıyla dağıtılması yönüyle paralel sistemlerden ayrılır.
Uygulanan sistemin özelliklerine göre, parlamentodaki sandalye dağılımının ulusal oy dağılımına orantılılığı değişebilir ancak orantısızlığı önlemek için çeşitli düzenlemelerin yapıldığı bir sistemde, eş sayıda oy almış iki parti, kazandıkları dar bölge vekillerinin sayısı fark etmeksizin, parlamentoda eşit sayıda sandalyeye sahip olurlar.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.