Kıbrıs’ın kuzeyinde 'ulaşım çilesi’ sona erecek mi?
Ülkede otobüslerin yetersiz oluşu ve uzun süredir yaşanan eksikliklerden dolayı birçok vatandaş mağdur oluyor. Konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı, Kıbrıs’ın kuzeyinde toplu taşımanın yeniden yapılandırılması ve danışmanlık almak için Düzce Belediyesi ile protokol imzaladı. Bakanlığın öncülüğünde sürdürülen projeye, toplu taşımacılık sektör paydaşlarından destek gelirken, vatandaşın aklına ilk gelen soru ise ‘ulaşım çilesi’nin sona erip ermeyeceği yönünde...
Ülkede toplu taşıma alanında yıllardır yaşanan düzensizlikler ve eksikliklerden dolayı vatandaş adeta 'çile' çekiyor. Gerek otobüs saatleri ile otobüslerin geçtiği güzergahların yetersiz olması, gerekse de şehirlerarası ulaşımın akşam saatlerinde durması ile vatandaşlar mağduriyet yaşıyor.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Düzce Belediyesi ve Düzce Ulaşım Anonim Şirketi arasında, Kıbrıs’ın kuzeyinde toplu taşımanın yeniden yapılandırılması konusunda iş birliği ve danışmanlık protokolü imzalandı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve Kıbrıs Türk Çağdaş Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (Kar-İş) Başkanı Fuat Topaloğlu, "KKTC Toplu Ulaşım Projelerinin Yapılması” başlıklı protokol ile ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu. Bakan Erhan Arıklı, modern teknolojiyle donatılmış, güvenli ve sürdürülebilir, yeni bir toplu taşımacılık siteminin oluşturmak için çalıştıklarını ve tüm paydaşların kazanacağı bir sistem oluşturulacağını belirtirken, Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu ise üniversitelerle ortak çalışmayı reddettiklerini ifade ederek, projeye tam destek verdiklerini söyledi.
Bakan Erhan Arıklı, taşımacılık sektörünün geliştirilmesi için kendisinden önceki bakanların da Kayseri Belediyesi ve Düzce Belediyesi ile fizibilite çalışmalarının yapılabilmesi için görüşüldüğünü ifade ederek, göreve geldikten sonra Kayseri Belediyesi’ni ziyaret ettiğini ve alt yapı çalışmalarının başlatılması için ricada bulunduğunu belirterek, “Yeni toplu taşımacılığının maliyetini Türkiye Belediyeler Birliği sağlayacaktı ama Kayseri Ulaşım A.Ş’de yönetim değişikliği oldu ve eylül-ekim aylarında yapılması planlanan fizibilite çalışması yapılamadı” dedi. Erhan Arıklı, daha önceden de temaslarda bulunulan Düzce Belediyesi ile protokolün imzalandığını kaydetti.
PROTOKOL NE ÖNGÖRÜYOR?
Kent içi ve ilçeler arası her türlü toplu taşıma sistemi incelenecek ve toplu taşıma yeniden yapılandırılacak.
Hafta içi ve hafta sonu, günün her saatinde servisler aktif olacak. Servis saatleri ve günleri, aplikasyon aracılığıyla öğrenilebilecek.
Servisler yenilenecek.
Kırsal kesimlerde de servisler aktif hale getirilecek.
"İLGİLİ PAYDAŞLAR İLE KONUYU ELE ALIP DEĞERLENDİRECEĞİZ
Taşımacılığın yeniden yapılandırılması için sahada şu sıralar anket çalışması yapıldığını ve 4-5 ayrı anket çalışması sonucunda elde edilecek veriler kapsamında yol izleneceğini vurgulayan Erhan Arıklı, “Hangi gün, hangi bölgede, hangi saatler arasında ne kadar yolcu var? sorularının cevaplarının bulunulabilmesi için araştırmalar sürdürülüyor” değerlendirmesinde bulundu. Erhan Arıklı anket çalışmalarının, iki farklı dönemde yani öğrencilerin yoğun olduğu dönemlerde ve yaz tatili sürecinde yapılacağı bilgisini paylaşarak, “Düzce Belediyesi çalışmaları sonlandırmasıyla birlikte bize rapor çıkaracak ve tavsiyelerde bulunacak” ifadelerine yer verdi. Raporu ve tavsiyeleri, Bakanlar Kurulu’na taşıyacaklarını söyleyen Erhan Arıklı, “İlgili paydaşlar ile konuyu ele alıp değerlendireceğiz ve belli bir noktaya taşıyacağız” diye konuştu.
“TÜM İŞLETMECİLER HİSSE SAHİBİ OLACAK”
Erhan Arıklı, tüm işletmecilerin hisse sahibi olacağı bir yapı öngördüklerini, pilot bölge olarak Girne’nin belirlendiğini, kamu taşımacılarının bir şirket mi yoksa kooperatif altında birleşeceklerine kendilerinin karar vereceğini kaydetti.
“TOPLU TAŞIMAYI NETİCELENDİRMEMİZ GEREKİYOR”
Arıklı, modern teknolojiyle donatılmış, güvenli ve sürdürülebilir, yeni bir toplu taşımacılık siteminin oluşturmak için çalıştıklarını ve tüm paydaşların kazanacağı bir sistem oluşturulacağını açıklayarak, “Toplu taşımayı neticelendirmemiz gerekiyor. Tüm somut verilerle hareket edersek, başarılı oluruz aksi takdirde sıkıntı yaşarız” dedi.
Düzce Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren Düzce Ulaşım şirketinin, ücret almadan sahada çalışma yaptığını ve veri tabanı oluşturacağından bahseden Arıklı, Düzce’de de toplu taşıma konusunda yıllar önce sorunlar yaşandığını ve sürdürülen çalışmalar neticesinde donanımlı ve güvenilir bir toplu taşımayı hayata geçirdiklerini söyledi.
“ÜLKEDE HAYATA GEÇİRMEK İSTEDİĞİMİZ PROJELERE KARŞI ÇIKMAK İSTEYEN STATÜKOCULAR VAR”
Ülkedeki kamu ve kuruluşların protokol kapsamında devre dışı bırakılacağına yönelik iddialara yanıt veren Arıklı, “Ülkede hayata geçirmek istediğimiz projelere karşı çıkmak isteyen statükocular var. Bunlar; soldan sağa fark etmiyor, statükonun bekçileridir. Biz, toplu taşımayı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Şu anda toplu taşıma zaten özelin elinde keşmekeş durumda. Özel sektörde herkes birbiriyle yarışıyor. Çağı geçmiş araçlarla toplu taşımacılığı sürdürmeye çalışıyorlar. Kamunun elinde olan bir şey yok ki, kooperatifler vasıtasıyla bu projeyi hayata geçireceğiz. Harcama yapmamak için işi profesyonellere yaptırma hedefindeyiz” diye konuştu.
“19.00’DAN SONRA SERVİSLER YOK, VATANDAŞLAR MAĞDUR OLUYOR”
Üniversite adası olduğumuzu hatırlatan Arıklı, akşam 19.00’dan sonra servislerin olmadığını ve birçok öğrenci ve vatandaşın mağduriyet yaşadığını kaydetti. Proje ile sabaha kadar toplu taşımanın aktif olacağını ve telefona indirilecek aplikasyon uygulaması ile servis saatlerinin kaçta olacağı bilgisini herkesin edinebileceğini vurgulayarak, proje ile hayatın kolaylaşacağını açıkladı.
FUAT TOPALOĞLU: İLGİLİ PAYDAŞLARLA ORTAK NOKTADA BULUŞMAK ÖNEMLİ
Kıbrıs Türk Çağdaş Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (Kar-İş) Başkanı Fuat Topaloğlu, toplu taşıma konusunda imzalanan protokolle ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu.
“ARAÇLAR YENİLENECEK. UCUZ TAŞIMACILIK SÜRDÜRÜLECEK”
Toplu taşıma projesinin önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu, proje kapsamında araçların yenileneceğini ve daha ucuz taşımacılığın sürdürüleceğini kaydetti. Başkan Fuat Topaloğlu, çalışmalar süresince ilgili paydaşlarla ortak noktada buluşmanın önemli olduğunun altını çizdi.
“ÜNİVERSİTELER EĞİTİM YUVASIDIR, TAŞIMACI DEĞİL. ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN HERKES İŞİNİ YAPMALI”
Üniversitelerle ortak çalışmayı reddettiklerine vurgu yapan Fuat Topaloğlu, üniversitelere seslenerek, “Üniversiteler eğitim yuvasıdır, taşımacı değil. Herkes işini yapsın” dedi. Üniversitelerinin ‘taşımacılık ağını güvence vererek’ devralmaya hazır olduklarını kaydeden Topaloğlu, “Ülke ekonomisi için herkes işini yapmalı” açıklamasında bulundu.
“KIRSAL KESİMDE TAŞIMACILIK DURDU”
Kıbrıs’ın kuzeyinde 278 köy olduğunu söyleyen Topaloğlu, kırsal kesimde taşımacılığın olmadığını belirterek, “Taşımacılık rekabet halinde sürdürülüyor. Proje ile adaletli toplu taşımacılık yapılacak. Bunu devlet güvencesiyle yapacağız” diye konuştu.
“HALK DA, TAŞIMACI DA KAZANACAK. KAZANMAYACAĞIMIZ PROJEYE HAYATA GEÇİRİLMEZ”
Topaloğlu, Düzce Belediyesi’nin sadece katkı sunacağını kaydederek, bu tür projelerin Türkiye’de yapıldığını ve başarılı olunduğundan bahsetti. Hafta içi ve hafta sonu sürekli otobüslerin aktif olacağını vurgulayan Topaloğlu, “Halk da, taşımacı da kazanacak. Kazanmayacağımız projeye hayata geçirilmez” ifadelerini kullandı.
Topaloğlu, son olarak, taşımacılık sektörünün var olması için yapılanmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.