Meclisin toplanabilmesi için salt çoğunluk koşulu kaldırılıyor mu?

Meclis İç Tüzüğü değiştirilmesi çalışmaları başladı. Meclisin toplanabilmesi için milletvekillerinin yarıdan fazlasının aranması koşulunun kaldırılması düşünülüyor. Uzmanlar ise, Meclis İç Tüzüğü'nde böyle bir değişiklik yapılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu üzerinde duruyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Şerife Ünverdi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi olarak, muhalefet ve iktidar milletvekilleri ve grubu olmayan siyasi partilerin de katılımını sağlayarak ortak ve verimli çalışabileceği bir Meclis İç Tüzüğü çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Meclis İç Tüzüğü'nün, TBMM ve Avrupa Birliği ülkelerinin iç tüzükleriyle karşılaştırılıp, en iyi neticenin alınabilmesi için çalıştıklarını anlatan Şerife Ünverdi, Komite'nin bugüne kadar 3-4 toplantı gerçekleştirdiğini belirtti.
İdari ve Sosyal İşler Komitesi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi ile Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi'nin sayılarının artırılması, Meclis'teki konuşma sürelerinin daha anlaşılır olabilmesi için makul süreler olması ve Meclisin toplanabilmesi için milletvekillerinin yarıdan fazlasının bulunması koşulu konusunda değişiklikleri kapsadığını açıkladı. Mecliste nisap zorunluluğunun değiştirilmesinde Anayasal engel olduğunu da söyleyen Ünverdi, bu yönde nasıl bir çalışma içine girileceğinin ise, yapacakları değerlendirmenin ardından netlik kazanacağını söyledi.
"MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ İLE DEĞİŞTİRİLEMEZ"
Anayasa'nın 81. maddesinin 5 fıkrasına aykırı olduğu belirtiliyor. Anayasa'nın ilgili maddesinde; "Cumhuriyet Meclisi, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve Anayasa'da başka kural yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir" deniyor.
Konuyla ilgili danışılan hukukçular; "Bu temel hüküm olduktan sonra Meclis İç Tüzüğü il e değiştirilemez. Bu yapılırsa, Anayasa'ya aykırı olur" diyor.
Geçmişte de böyle bir çalışmanın yapılmak istendiğini ancak bazı hukukçuların karşı çıkması üzerine gerçekleştirilemediği de belirtiliyor.
"NİSAP KURALI KALDIRILMALI"
Türkiye-KKTC Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Zekeriya Aslan şöyle konuştu:
"KKTC'de ekonomik reformların gerektirdiği kararların zamanında alınabilmesi için Meclis çalışmalarının da hızlandırılması önem taşımaktadır. Meclisin toplanabilmesi için milletvekillerinin yarıdan fazlasının bulunması koşulu demokratik süreci tıkamaktadır. Geçmişte sırf bu yüzden Meclis çalışmalarının muhalefet tarafından bloke edildiği hatırdadır. Bunun reform çalışmalarına da olumsuz yansımaları bulunmaktadır. Biz de yıllardır bu sorunun halledilmesi gereğine işaret ediyorduk. Nihayet iç tüzüğün değiştirilmesi çalışmalarına başlanmış olmasını memnuniyetle karşıladık. Cumhuriyet Meclisi'ne düşen bu önemli görevin en kısa sürede yerine getirilmesi gerekmektedir. Biz de TBMM olarak sizlere elimizden gelen katkıyı yapmaya hazırız."
Serdar Denktaş: TBMM'YE NİYE DANIŞILIYOR?
Konuyla ilgili siyasi parti başkanları da açıklamalarda bulundu. Değerlendirmede bulunan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, iç tüzük değişikliği çalışmalarında bizzat bulunduğunu ve büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Serdar Denktaş; "Bu çalışmalar sırasında TBMM'ye bir ziyaret gerçekleştireceklerini söylemiştim. TBMM'ye gidilerek, nisap kuralının nasıl değiştirilmesi gerektiğinin sorulması, fikir danışılması yanlıştır" dedi.
ANAYASA'YA AYKIRI
Meclisin toplanabilmesi için milletvekillerinin yarıdan fazlasının bulunması koşulunun kaldırılmasının da Anayasa'ya aykırı olduğunu söyleyen Serdar Denktaş; "KKTC Meclisi'nin 550 milletvekili olan TBMM'ye uydurulmaya çalışılması da yanlıştır" dedi.
ÇAKICI: HALK DESTEĞİ OLMADAN DEĞİŞİKLİK OLMAZ
Meclis İç Tüzüğü'nün değiştirilmesi ve yenilenmesinin gerekliliğinden söz eden Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, Meclisin toplanabilmesi için milletvekillerinin yarıdan fazlasının bulunması koşulunun kaldırılmasının mümkün olmadığını savundu. Mehmet Çakıcı şunları söyledi:
"Halk iradesi olmadan bu yönde bir konsensüs sağlanması mümkün değildir, siyasi partilerden de destek olmadan herhangi bir değişiklik olmaz. Anayasa'ya da aykırı olan öyle bir değişiklik olamaz çünkü halk desteğinden yoksun bir Meclis'in bundan sonra işlerliği de yoktur. Sürecin bundan sonraki belirleyicisi yeni bir yapıdır."
SOYER: İMKÂNSIZ
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ise Meclis İç Tüzük değişikliği için çalışmaların henüz sürdüğünü söyleyerek, Meclis'te nisap kuralının kaldırılmasının, Anayasa'ya aykırı olduğunu ve bu nedenle de imkânsız olduğunu kaydetti.
Meclisin toplanabilmesi için milletvekillerinin yarıdan fazlasının bulunması koşulunun şart olmadığı görüşünü de belirten Soyer, bunun yanından Meclis'in denetim görevini yerine getirmek amacıyla toplandığı günlerde iktidar milletvekilleri ve bakanların bulunmasının esas olduğunu vurguladı. Dünya parlamentolarında uygulanan kurallara uyum sağlamanın faydalı olacağını söyleyen Soyer; "Dünyaya uyum sağlamak lazım" dedi.
Rana Sarro - Star Kıbrıs
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.