Okullara yönelik güçlendirme projelerinin yarısı ay sonuna kadar vizelendirilecek
İnşaat Mühendisleri Odası, belirlenen 124 okuldaki 345 binanın deprem güçlendirme projelerinin hazırlanması için çalışma yapıyor. Çalışmalar kapsamında Ağustos sonuna kadar okulların yüzde 50’sinin güçlendirme projeleri vizelendirilecek ve ihaleye çıkacak noktaya getirilecek.
Eğitim döneminin başlamasına yaklaşık bir buçuk ay kalırken, okulların olası bir depreme yönelik dayanıklılığı da sorgulanmaya devam ediyor.
Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım Kapsamında Kamu Okul ve Hastanelerinin Güçlendirilmesi veya Yeniden Yapılmasında Uygulanacak Yöntemler Hakkında Yasa Gücünde Kararname’nin geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ise okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi noktasında nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu.
OKULLARIN DEPREME YÖNELİK GÜÇLENDİRMESİ İÇİN HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Sekreteri Dr. Abdullah Ekinci, belirlenen 124 okuldaki 345 binanın deprem güçlendirme projelerinin hazırlanması için çalışma yaptıklarını, betonarme binaların yüzde 90’ında laboratuvar deneylerinin tamamlandığını belirtti.
Bazı güçlendirme projelerinin de vizelendirme çalışmalarına başladıklarını kaydeden İMO Genel Sekreteri Dr. Ekinci, Ağustos sonuna kadar okulların yüzde 50’sinin güçlendirme projelerinin vizelendirileceğini ve ihaleye çıkacak noktaya geleceğini kaydetti.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş de, uygulanacak çözüme göre tüm okullardaki güçlendirme çalışmalarının Eylül ayına kadar yetiştirilmesinin mümkün görünmediğini ifade etti.
Her türlü şantiye alanı, çadır ve konteyner sınıflardan Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu olacağını kaydeden KTÖS Genel Sekreteri Maviş, gecikmenin faturasının çocuklara ve öğretmenlere kesilmemesi noktasında okul aile birliklerinin şimdiden sorunların çözümü için organize olması gerektiğini söyledi.
İMO GENEL SEKRETERİ EKİNCİ: DEPREM GÜÇLENDİRME PROJELERİ İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ
İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Dr. Abdullah Ekinci ve KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, okullarda yapılan depreme yönelik güçlendirme çalışmaları ile ilgili Kıbrıs Postası’na değerlendirmelerde bulundu.
İMO Genel Sekreteri Dr. Ekinci, odaya üye mühendisler olarak, belirlenen 124 okuldaki 345 binanın deprem güçlendirme projelerinin hazırlanması için çalışma yaptıklarını aktardı.
Betonarme binaların yüzde 90’ında laboratuvar deneyleri tamamlandığını dile getiren Ekinci, “Deneyler sonucu ortaya çıkan raporlar Başbakanlık bünyesinde oluşturulan Deprem Denetim Komitesi’ne iletildi” dedi.
“AY SONUNA KADAR OKULLARIN YÜZDE 50’SİNİN GÜÇLENDİRME PROJELERİ VİZELENDİRİLECEK”
Ekinci, bazı güçlendirme projelerinin ise vizelendirme çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Vizelenen projeleri ise ilgili komiteye göndermeye başladık. Ağustos sonuna kadar belirlenen okulların yüzde 50’sinin güçlendirme projeleri ihaleye çıkacak noktaya gelecek ve vizelendirilecek” ifadelerini kullandı.
Daha sonrasında ise devletin ihale süreçlerini başlatacağını ifade eden Ekinci, “Projeler tamamlandıktan sonra müteahhitlik tarafına teknik bilgi desteği vereceğiz” diye konuştu.
KTÖS GENEL SEKRETERİ MAVİŞ: EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLARIN DURUMUYLA İLGİLİ ŞEFFAF DEĞİL
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ise, depreme dayanıklılık raporları sonucunda okulların durumunun ne olacağı konusunun toplumu ilgilendiren önemli gündemlerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından topluma doyurucu bilgi verilmediğini, şeffaf olunmadığını da hatırlatmak isterim” açıklamasında bulundu.
Son dört ay içerisinde 5 okuldaki bazı binaların boşaltıldığını dile getiren Maviş, “Karakol ve Alaniçi’nde çalışmalar askıda, Yeniboğaziçi’nde yeni binanın yapımı devam ediyor. Değirmenlik ve Dikmen’deki tadilatlar ise belediyelerin katkısıyla yapılacak” dedi.
Maviş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bunun yanında İMO’ya üye 70 mühendisin Eğitm Bakanlığı ile sözleşme imzaladığını, 124 okulda 345 bina için çalışma yaptıklarını biliyoruz. Bunun yanında İMO’nun toplam okulların yüzde 90’nının laboratuvar sonuçlarının tamamlandığını, karot testinin yanında, röntgen de yapılarak, hem basınç dayanımını hem de donatı korezyon tespiti yapıldığını, ardından binayı tekrar modelleyip deprem karşısındaki davranışının incelendiği ve vize işlemlerinin, şartnamesi ile birlikte yakın zamanda Eğitim Bakanlığı’na ihaleye çıkmak için teslim edileceği bilgisini bizde var.”
“TÜM OKULLARIN EYLÜL AYINA KADAR YETİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”
“Betonarme iyileştirme, çelik çapraz veya yeniden inşa gibi politik kararlar, okul sırlama öncelikleri Eğitim Bakanlığı uhdesinde olacaktır” diyen Maviş, ihale süreci tamamlandıktan sonra, uygulanacak çözüme göre tüm okulların Eylül ayına kadar yetiştirilmesinin mümkün görünmediğini belirtti.
Maviş, her türlü şantiye alanı, çadır ve konteyner sınıflardan Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu olacağını söyleyerek, “Gecikmenin faturasının çocuklara ve öğretmenlere kesilmemesi noktasında okul aile birliklerinin şimdiden sorunların çözümü için organize olması önemlidir” ifadelerini kullandı.
Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım Kapsamında Kamu Okul ve Hastanelerinin Güçlendirilmesi veya Yeniden Yapılmasında Uygulanacak Yöntemler Hakkında Yasa Gücünde Kararname’nin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Maviş, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Binaların keşif yapıldığı dönemdeki Türk Lirası karşılığının, yapım aşamasındaki bedelinin döviz kurundan olacağını belirleyen kararnameye göre devlet muhasebe birimi olarak stabil bir para birimi kullanacağını anlatmaktadır. Kararnameye gösterilen özen kadar, eğitim ortamında oluşacak eşitsizliklerin de giderilmesi için gösterilmesi temennimizdir.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.