KKTC’de ağustos ayı nasıl geçti?
Kıbrıs Postası, KKTC'de ağustos ayında öne çıkan gelişmeleri derledi. Gündem olan haberler, yedi başlığı öne çıkardı; Rusya’nın KKTC’de konsolosluk açma girişimi, Hüseyin Mavideniz cinayeti, kabine değişikliği, Karma evlilik sonucu doğan çocuklarla ilgili vatandaşlık talebinin reddedilmesi, Mehmet Erol’un papazın yanında Kelime-i Şehadet getirmesi, Pile -Yiğitler yolunda yaşanan gerginlik, Limasol’daki İbrahimağa Köprülü Camisi’ne kundaklı saldırı ve ders kitaplarındaki değişiklik...
Ülkede Ağustos ayı boyunca gündemi günlerce meşgul eden olaylar yaşandı. Kabine değişikliğinden Pile’deki olaylara kadar birçok olaya tanık olan Ağustos ayı, yılın en hareketli aylarından biri olarak kayıtlara geçti.
Meclis Genel Kurulu’nun tatilde olduğu Ağustos ayı içerisinde gündemin sakin geçmesi beklenirken, uluslararası alanda büyük yankı uyandıran olaylar yaşandı.
RUSYA’NIN KKTC’DE KONSOLOSLUK AÇMA GİRİŞİMİ
Ayın ilk haftalarında Rusya’nın Kıbrıs Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Rus vatandaşlarına yönelik konsolosluk hizmeti vermeye başlayacağını bildirdi. 9 Ağustos tarihinde gündeme gelen bu konu Eylül ayına ilk haftasına girdiğimiz bugünlerde halen tartışılmaya devam ediyor.
Rusya’nın KKTC’de de konsolosluk açma girişimi, Güney Kıbrıs makamları tarafından tepki ile karşılandı. Güney’deki yetkililer KKTC’de söz konusu hizmetin verilmesini doğru bulmazken, KKTC’deki yetkililer ise bunun ülkede bulunan Rus vatandaşları için elzem bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Rusya’nın atacağı bu adımın KKTC’nin tanınmasıyla bağlantısı olmadığı da kamuoyu tarafından kabul görmüş durumunda.
HÜSEYİN MAVİDENİZ CİNAYETİ
Öte yandan konsolosluk tartışmaları arasında İskele'de bir eğlence merkezinde bütün ülkeyi sarsan bir cinayet olayı yaşandı.
10 Ağustos tarihinin erken saatlerinde İskele'de bir eğlence mekanında çıkan kavga cinayetle sonuçlandı. Güvenlik görevlisi ile tartışan 29 yaşındaki Hüseyin Mavideniz çıkan kavgada aldığı darbeler sonucu yaşamını yitirdi. Bahse konu güvenlik görevlisi tutuklanırken konu ile bağlantısı olduğu düşünülen birçok kişiden ifadeler alındı.
Hüseyin Mavideniz’in dövülerek öldürülmesiyle ilgili tutuklanan zanlılar Mehmet Yazıcı ile Doğu Ömer Alçıner’in davaları ise halen sürüyor.
KABİNEDE DEĞİŞİKLİK…
Ağustos ayının en önemli gelişmelerden biri de kabine değişikliği oldu. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından 11 Ağustos’ta kabul edilen Başbakan Ünal Üstel yeni kabineyi sundu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından onaylanan değişikliğe göre 4 bakanlığa yeni isimler getirilirken bir bakanın da görev yeri değişti.
Buna göre İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Maliye Bakanı Özdemir Berova, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Maliye Bakanı Alişan Şan, Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra ve İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler görevinden alınırken, Dursun Oğuz’un ise bakanlığı değişti.
KARMA EVLİLİK SONUCU DOĞAN ÇOCUKLARLA İLGİLİ VATANDAŞLIK TALEBİ REDDEDİLDİ
Ülkenin kronikleşmiş sorunlarından biri olan karma evlilikten doğan çocukların mağduriyeti ile ilgili Ağustos ayının ortasında önemli bir gelişme yaşandı.
Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, karma evlilikler sonucu doğan çocuklarla ilgili vatandaşlık talebini reddetti. Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi, uluslararası hukukta 'vatansız' tanımının karma evlilik çocukları için geçerli olmadığını vurgulayarak, sorunun toplumsal uzlaşıyla çözüleceğini belirtti.
PAPAZIN YANINDA KELİME-İ ŞEHADET GETİRDİ, TOPLUMU DİN ÜZERİNDEN GERDİ
Bu olayların yaşandığı sırada ise Apostolos Andreas Manastırı’nın papazına Kelime-i Şehadet getirme olayı gündeme düştü.
17 Ağustos tarihinde Apostolos Andreas Manastırı’na turist götürmek için giden Mehmet Erol Muvali isimli kişi, manastırda Kelime-i Şehadet getirdi ve bunun üzerine toplum bu şahıs yüzünden din üzerine gerildi. Olayla ilgili birçok kınama mesajı yayımlanırken, Erol Muvali hakkında ise yasal işlem başlatıldı.
PİLE-YİĞİTLER YOLU GERGİNLİĞİ…
Ağustos ayının en gergin, en uzun süreçli ve en önemli olayı ise Pile’de yaşandı.
19 Ağustos KKTC tarafından BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne yapılan yol genişletme çalışması gerginliğe neden oldu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin KKTC'nin askeri proje yaptığını iddia ederek BM'ye çağrıda bulunması sonrası Türk askerleri ve BM askerleri karşı karşıya geldi. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu yol çalışmasından geri adım atılmayacağını belirtirken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yol çalışmasının insani gerekçelerle yapıldığını belirterek BM'yi kınadı.
Uluslararası alanda da büyük yankı uyandıran olayın çözüme ulaştığı ve tarafların anlaşmaya varıldığı da bildirildi.
LİMASOL’DAKİ İBRAHİMAĞA KÖPRÜLÜ CAMİSİ’NE KUNDAKLI SALDIRI
Bir hafta sonra ise Limasol’daki İbrahimağa Köprülü Camisi kundaklandı. 26 Ağustos tarihinde yaşanan bu olayda kundakçılar tarafından camii molotof kokteyli saldırıya uğradı. Saldırıda caminin duvarları ve kapısı zarar gördü. Olayla ilgili polis soruşturmaları ise halen devam ediyor.
DERS KİTAPLARINDAKİ DEĞİŞİKLİK
Ağustos ayının sonuna gelinirken bu sefer de yeni ders kitaplarındaki resimler ülke gündemini ciddi şekilde meşgul etti.
İlkokul 2’nci ve 4’üncü sınıf çocuklara okutulacak ders kitaplarında, kitap yazarlarının onayı olmadan değişikliğe gidilerek dini semboller öne çıkarıldı. Öte yandan söz konusu kitaplarda Hindistan ve Filistin gibi geri kalmış ülkelerden aile örnekler verildi.
Sonrasında ise 31 Ağustos’ta KTÖS, KTOEÖS ve “Laik Demokratik Eğitim İçin Mücadele Hareketi” mensubu veliler, ders kitaplarında yapılan değişikliğe tepki göstermek için Millî Eğitim Bakanlığı önünde eylem düzenledi. Eylemde konuşma yapan KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, “İmamlar yıllar önce camilere döndü” ifadelerini kullanarak, çocuklara bu kitapların okutulmayacağını belirtti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.