Türkiye raporu kabul edildi, üyelik süreciyle ilgili gerçekçi bir yol bulunması çağrısı yapıldı
Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin ilerleme raporunu oy çokluğuyla kabul etti. Raporun sonuç metninde Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceği vurgulanarak, AB Komisyonu ve Türkiye ‘kabul edilebilir gerekçi bir yol bulma’ çağrısı yapıldı.
Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin ilerleme raporunu oy çokluğuyla kabul etti. Raporun sonuç metninde Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceği vurgulanarak, AB Komisyonu ve Türkiye ‘kabul edilebilir gerekçi bir yol bulma’ çağrısı yapıldı.
Bugün öğleden sonra oylanan Türkiye raporunda 454 evet, 18 hayır ve 152 çekimser oy kullanıldı. Raporun oylanmasından önce Kıbrıslı Rum milletvekillerinin sunduğu ve geçtiğimiz ay Pile’ de yaşanan olaylarla ilgili önerge de kabul edilerek sonuç metnine eklendi. Pile önergesine 587 kabul oyunun çıkması dikkat çekti.
“ÜYELİK MÜZAKERELERİ BU ŞARTLAR ALTINDA DEVAM EDEMEZ”
Oylama sonrası yapılan yazılı açıklamada AP üyeleri, AB ve Türkiye'yi mevcut çıkmazı aşmak ve AB-Türkiye ilişkileri için "paralel ve gerçekçi bir çerçeve" bulmaya çağırdı.
Türk hükümetini, Avrupa Birliği ve üye devletleri mevcut çıkmazı kırmaya ve daha yakın bir ortaklığa doğru ilerlemeye çağıran AP milletvekilleri, AB-Türkiye ilişkileri için paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulunmasını tavsiye ederek, bu yönde komisyonu olası formatları araştırmaya davet etti.
Türkiye'nin AB üyeliğine aday, NATO müttefiki ve güvenlik, ticari ve ekonomik ilişkiler ve göç konularında kilit bir ortak olmaya devam ettiğini teyit eden AP üyeleri, Türkiye'den demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı göstermesinin, AB yasaları, ilkeleri ve yükümlülüklerine uymasının beklendiğini vurguladılar.
“İSVEÇ'İN NATO VE TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİK SÜREÇLERİ ARASINDA BAĞLANTI YOK”
Türkiye'yi, İsveç'in NATO üyeliğini daha fazla gecikmeden onaylamaya çağıran raporda, bir ülkenin NATO'ya katılım sürecinin hiçbir şekilde başka bir ülkenin AB'ye katılım süreciyle ilişkilendirilemeyeceğinin altını çizildi. AP milletvekilleri, her ülkenin AB ilerlemesinin kendi esasına dayandığını da sonuç metninde vurguladılar.
Raporda Türkiye'nin BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı kınanması yönünde oy kullanmasını ve ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğüne bağlılığını memnuniyetle karşılanırken, yine Türkiye'nin BM çerçevesi dışındaki yaptırımları desteklememesini ise üzüntüyle karşılandı.
Raporda AB'nin mültecilere ve 6 Şubat depremi sonrası yeniden yapılanma çabalarını destekleme taahhüdü de verildi.
-Ulaş Barış-Strasbourg
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.