İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

17 yıl sonra kamuya 30 engelli birey istihdam edildi, gözler Engelsiz Yaşam Evi’ne çevrildi!

17 yıl sonra kamuya 30 engelli birey istihdam edildi, gözler Engelsiz Yaşam Evi’ne çevrildi!

Kamuya 17 yıl sonra 30 engelli birey istihdam edilirken, Engelsiz Yaşam Evi’nin de tamamlanması bekleniyor. Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, “İstihdamlar bizi mutlu etti, hep birlikte mücadele ettik.” ifadesini kullanırken, Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay ise “Bir adım atıldı, lütuf olarak görülmemeli.” dedi.

Yayın Tarihi: 03/12/23 20:30
okuma süresi: 5 dak.
17 yıl sonra kamuya 30 engelli birey istihdam edildi, gözler Engelsiz Yaşam Evi’ne çevrildi!

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1992 tarihinde “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilen 3 Aralık, farkındalık açısından büyük önem taşıyor.

Başbakan Ünal Üstel, 17 yıl sonra engelli bireylerin kamuya istihdam edildiğini açıklarken, ilgili dernek başkanları ise görüşlerini Kıbrıs Postası ile paylaştı; yapılan istihdamdan, Engelsiz Yaşam Evi’ne, engelli birey sayısından engelli bireylerin söz hakkına kadar birçok konuda açıklama yapıldı.

KİBRİT: İSTİHDAMLAR MUTLU ETTİ

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, “17 yıl sonra kamuya yapılan istihdamlar mutlu etti, hep birlikte mücadele ettik.” dedi. Kibrit, istihdamların hayırlı olmasını diledi.

Engelsiz Yaşam Evi ile ilgili de ifadeler kullanan Başkan Kibrit, Minareliköy’de bulunan merkezin en erken zamanda hazır olması gerektiğini vurguladı.

“ENGELSİZ YAŞAM EVİ, DESTEKLERLE BİTİRİLDİ; FAKAT ÇALIŞTIRAMIYORUZ”

“Engelsiz Yaşam Evi, desteklerle bitirildi; fakat çalıştıramıyoruz.” diyen Kibrit, binanın uzun süredir atıl durumda olduğunu, içerisindeki kabloların çalındığını anımsattı.

Kibrit, merkezde 30-40 kişinin kalabileceğini gündüz saatlerinde ise dışarıdan da gelecek engelli bireylerle çeşitli aktivelerin yapılabileceğini anlattı.

“ENGELLİ ÇOCUK SAHİBİ ANNELER ‘ALLAH’IM CANIMI ÇOCUĞUMDAN ÖNCE ALMA’ DUASINI EDİYOR”

Engelli çocuk sahibi annelerin çok zor durumda olduğunu, annelerin “Allah’ım benim canımı çocuğumdan önce alma” duasını ettiğini belirten Kibrit, hem Engelsiz Yaşam Evi’nin faaliyete geçmesini yineledi hem de yerel yönetimlerin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi.

Engelli bireylerin söz hakkı sahibi olması gerektiğinin önemine değinen Kibrit, 4’lü hükümet döneminde Başbakanlığa bağlı koordinasyon kurulu oluşturulduğunu hatırlattı; ofisin daha sonra kapatıldığını kaydetti.

Kibrit, “Şu an devlet içerisinde konuşabileceğimiz tek masa; Cumhurbaşkanlığı himayesinde kurulan Engelliler Komitesi. Komitede, bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yapılıyor.” dedi.

Kibrit sözlerinin sonunda ise basın da dahil sadece bugünlerde değil, engelli bireylerin yaralarını her zaman topluma hatırlatılması gerektiğinin altını çizdi.

SUAY: 3 ARALIK; AZMİN VE MÜCADELENİN SEMBOLÜDÜR

Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay ise kendileri için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün sadece farkındalık günü olmadığını, azmin ve mücadelenin sembolü olduğunu söyledi. Ülkede sosyal devlet anlayışının sorgulandığını ifade eden Suay, sosyal devlet anlayışındaki yetersizliği kapatmak için çok yoğun emek harcadıklarını belirtti. Kişinin hayatını idame ettirmesinin en temel ihtiyaç olduğunu; ancak bu ihtiyacın karşılanması için de yoğun emek harcadıklarını anlatan Suay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ortaya koyulan mücadele sesinin daha yüksek çıktığını belirtti.

17 yıl sonra kamuya engelli birey istihdam edilmesiyle ilgili ifadeler kullan Suay, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yaptığı istihdamın bu sürede istisna olduğunu kaydetti. Suay, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yasal mevzuatın çok üzerinde engelli birey istihdamı yaptığını da söyledi.

“LÜTUF OLARAK GÖRÜLMEMELİ”

Kamuya yapılan 30 kişilik istihdamın bir adım niteliğinde olduğunun altını çizen Başkan Suay, “Yıllardır konuşulan ve ötelenen bir konuydu. İnsanca yaşamı konuşuyoruz, lütuf olarak görülmemeli. Eğitim noktasında da kişisel gelişim noktasında da çok faydalı olabilecek yüzlerce arkadaşımız var. Bu insanların özelliklerinden faydalanılması lazım.” dedi.

Engelli birey sayısına da değinen Suay, 5 bin 187 kayıtlı engelli birey rakamın gerçeği yansıtmadığını kaydederek, “Engelli kişi sayısı maksimum 4 bin 500’dür.” ifadesini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.