İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Hesap tuttu; son beş ayın hayat pahalılığı yüzde 40.84

Hesap tuttu; son beş ayın hayat pahalılığı yüzde 40.84

Bir süreden beridir rakamların alt alta konması ile hesaplanmaya çalışılan ve kamudaki bazı kurumların da birbirleri ile çelişkili açıklamalar yapmasına neden olan hayat pahalılığı konusunda hesap tuttu. Son beş ayın hayat pahalılığı yüzde 40.84 olarak şekillenirken, Ocak ayı hayat pahalılığının ise Bakan Berova’nın yüzde 48.5 diye ortaya attığı rakama yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Yayın Tarihi: 05/12/23 14:50
Güncelleme Tarihi: 05/12/23 15:41
okuma süresi: 3 dak.
Hesap tuttu; son beş ayın hayat pahalılığı yüzde 40.84
Özel Haber

Her geçen gün temel tüketim ürünleri de dahil olmak üzere birçok üründe zam gören vatandaşın gözü hayat pahalılığının maaşlara yansıtılması ve Asgari Ücret artışının üzerinde.

Yaklaşık bir ay önce Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın Ocak ayı hayat pahalılığını yüzde 48.5 olarak açıklaması bir çok tartışmaya sebebiyet verse de son beş ayın hayat pahalılığı rakamlarına bakınca hesabın tuttuğu görüldü.

Yapılan çalışma ile son beş ayın hayat pahalılığı yüzde 40.84 olarak hesaplanırken, yıl sonu bu rakamın yüzde 47 bandında olabileceği konuşuluyor.

Hayat pahalılığı tartışmaları ile hem kamu hem de özel sektör hareketlendi.

Geçtiğimiz hafta toplanan Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısında işveren tarafının 22 bin TL önerisi ise bu rakamların oldukça gerisinde kalırken, sendikalar en azından hayat pahalılığının özel sektördeki maaşlara da yansıtılması yönünde görüş belirtiyor.

Öte yandan hayat pahalılığının maaşlara yansıtılmasının bir maaş artışı olmadığını her defasında hatırlatan sendikalar asgari ücretin açlık sınırının altında kalmaması gerektiğini düşünüyor.

TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ SEPETİ 2015 YILINDAN KALDI!

Elde edilen bilgilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepeti ise 2015 yılından buyana güncellenmedi. Bu sekiz yıl içerisinde pandemi, savaşlar ve iklim krizlerinin etkisi ile yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle oluşan skalanın bu sepette olmadığı ortaya konurken rakamları güncelleyecek çalışmaların yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Ortak görüş ise artış veya hayat pahalılığının maaşlara yansıtılmasının yanında hayatın ucuzlatılması yönünde. Gerekli denetimlerin yapılarak azami kar marjlarının belirlenmesi ve denetlenmesinin önemine değinilerek yapılabilecek düzenlemelerle her çalışan için eşit koşullara yakın bir sistemin oluşturulmasının olması gereken olduğu ifade ediliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.