Resmiye Canaltay: 2024 bütçesi bu ülke şartları için yeterli değil
UBP Milletvekili, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay, 2024 yılı için oluşturulan Merkezi Devlet Yönetimi Bütçesi’nin ülke şartları karşısında yeterli olmadığını söyledi. Bütçede mali disiplinin önemine de vurgu yapan Canaltay, “Harcamalar kontrol altına alınmazsa bütçe daha fazla açık verecek” dedi.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili, Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa konuk oldu.
UBP Milletvekili, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Canaltay, 78 milyar 717 milyon TL’lik gider, 71 milyar 932 milyon TL’lik de gelir öngörülen ve geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edilen 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçesi’ni değerlendirdi.
Bütçelerin hükmet ve ülke için en önemli göstergelerden biri olduğuna vurgu yapan Canaltay, “Bütçede bir açık var. Bu noktada kamu-maliye dengesini koruyabilmek için Maliye Bakanlığı’na çok büyük görevler düşüyor” dedi.
“2024 BÜTÇESİ BU ÜLKE ŞARTLARI İÇİN YETERLİ DEĞİL”
Canaltay, bütçeyi hükümetin yaptın yaptığını, Meclis’in de bu bütçeyi denetlemekle görevli olduğunu kaydederek, “2024 bütçesi bu ülke şartları için yeterli değil. Çünkü okullarımız, hastanelerimiz ve yollarımız tadil edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bütçedeki açığın kapatılması ve daha yeterli hale getirilebilmesi için yapılması gerekenlere değinen Canaltay, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Hükümetin halkın önünü açabilmesi için bir kuruşun bile çok değeri var. Dünya savaşlardan dolayı çok büyük bir ekonomik krize girdi. Biz bir ada ülkesi olarak gelir artırıcı önlemler alarak toplumun daha aydınlık günlere çıkmasını sağlayabiliriz. 2024 yılının 2023’ten çok daha iyi olacağına inanıyorum. Ortada çok büyük bir bütçe açığı yok. Komite aşamasında bazı eklemeler yaptığımız için de açık bu şekilde gözüktü. Bütçe komitesi 2024 yılında çok daha verimli çalışacak. Çünkü artık kurumların bütçesi bizden ayrıldı.”
“HARCAMALAR KONTROL ALTINA ALINMAZSA BÜTÇE DAHA FAZLA AÇIK VERECEK”
Canaltay, bütçelerin mali disipline ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek, “Harcamalar kontrol altına alınmazsa bütçe daha fazla açık verecek. O yüzden mali disiplinin kesinlikle gelmesi gerekiyor” diye konuştu.
Bazı kamu kuruluşlarının çok büyük bütçe açıkları olduğuna dikkat çeken Canaltay, “Bu bütçe açıklarının kapanması için önemli tedbirler alınması gerekiyor. Uzmanlar oturup alınacak olan tedbirlerle ilgili kararlar almalı” açıklamasında bulundu.
Canaltay, kamu maliyesinin yükünün hafifletilmesi gerektiğine işaret ederek, “Ben kamu reformunun bu ülkede en büyük ihtiyaç olduğuna inananlardan biriyim. Kamu reformunu yapamazsak 5 yıl sonra atayacak üst bürokratlarımız olamayacak” dedi.
“KAMUDA ÇOK CİDDİ BİR DİSİPLİNE İHTİYAÇ VAR”
Yapılacak olan kamu reformu ile memur kesimin geleceğinin aydınlatılması gerektiğini dile getiren Canaltay, “Uğradığımız erozyon sonucunda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Kamuda çok ciddi bir disipline ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Canaltay, komitede oy birliğiyle onaylanarak Genel Kurul’a sevk edilen “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasa Tasarısı” hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Söz konusu yasa tasarısının 2014’ten beri görüşüldüğünü hatırlatan Canlatay, “Bu yasa bizim için çok önemliydi” dedi.
“YENİ BİR SUÇ GELİRLERİ YASASI YAPMADIK, SADECE MEVCUT YASAYI GÜNCELLEDİK”
Canaltay, 1999 yılından beri mevut olan bir yasanın günümüze uyarlandığını söyleyerek, “Uluslararası kuruluşların direktifleri doğrultusunda bu yasa güncellendi. Yani biz yeni bir Suç Gelirleri Yasası yapmadık” ifadelerini kullandı.
Polisten ve savcılıktan aldıkları bilgiye göre 400 adet suç geliri davasının mevcut olduğunu aktaran Canaltay, “Savcılığın görüşleri doğrultusunda bu yasayı hukuk sistemimize uygun hale getirdik” diye konuştu.
Canaltay, işini düzgün yapan insanların bu yasadan korkmaması gerektiğini dile getirerek, “Endişe duyan şirketler varsa da iyi bir muhasebeci ve düzgün bir muhasebeciyle çalışmasını öneririm” açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.