İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Vicdani Ret İnisiyatifi: Bedelli değil, bedellinin karşılığı olan sivil hizmeti yapmak istiyoruz

Vicdani Ret İnisiyatifi: Bedelli değil, bedellinin karşılığı olan sivil hizmeti yapmak istiyoruz

Vicdani Ret İnisiyatifi, bugün Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne ivedilik talebinin ele alınacağı Meclis önünde toplandı. Vicdani Ret İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, “Bedelli değil, bedellinin karşılığı olan sivil hizmeti yapmak istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yayın Tarihi: 08/01/24 14:00
okuma süresi: 3 dak.
Vicdani Ret İnisiyatifi: Bedelli değil, bedellinin karşılığı olan sivil hizmeti yapmak istiyoruz

Vicdani Ret İnisiyatifi, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne ivedilik talebinin ele alınmasının beklendiği Cumhuriyet Meclisi önünde basın açıklaması yaptı. 

Vicdani Ret İnisiyatifi temsilcilerinden Murat Kanatlı, burada yaptığı açıklamada, konuya ilişkin yapılan tüm mücadelelere ve konunun geçmiş yıllarda Meclis’e 4 defa getirilmiş olmasına rağmen yine bir vicdanı retçinin cezaevi süreciyle karşı karşıya geldiğini kaydetti. Kanatlı, vicdani retçi Mustafa Hürben’in 18 Ocak’ta davası olacağını ve yargılanacağını kaydederek, “Artık tartışacak bir şeyimiz kalmadı” dedi.  

Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay’ın kararlarında vicdani reddin bir hak olarak kabul edildiğini ancak Anayasa’da yer alan “zorunlu askerlik” ifadesinden dolayı bu hakkın uygulanamadığını öne süren Kanatlı, bununla ilgili düzenleme yapması gerekenin yasa koyucular olduğunu belirtti.

Taleplerinin “uçuk bir talep” olmadığını söyleyen Kanatlı, bedelli askerlik yapmak değil bedelli askerliğinin karşılığı olan “sivil hizmette bulunmak” istediklerini vurguladı.  Kanatlı, söz konusu sivil hizmetin tüzükler aracılığıyla belirlenebileceğini dile getirdi.

“NİYET VARSA BİRKAÇ OTURUMDA KONU ÇÖZÜLEBİLİR”

Kanatlı, detayların daha önceki yıllarda komitelerde konuşulmuş ve uzlaşılmış olduğunu o nedenle niyetin olduğu takdirde yeni bir Komite oluşturulup, birkaç oturumda konunun çözülebileceğini ifade etti,  bugünkü beklentilerinin ivediliğin alınması olunduğunu kaydetti.

“5 SENE ÖNCE YİNE OCAK AYINDA MECLİS’TE AYNI TOPLANTI YAPILDI”

Kanatlı, vicdani ret hakkına yönelik bu yasa değişikliğinin dördüncü kez Meclis’e geldiğine dikkat çekerek, ilk olarak 2011 yılında sunulduğunu, ardından tutuklamaların ardından 2014 yılında ele alındığını ve son olarak 5 yıl önce 2019 yılında ivediliğin verilmesinin ardından, komitelerde düzenli toplantılar yapıldığını ve küçük düzenlemeler üzerinde çalışıldığını ancak o sırada hükümetin düşmesiyle ilerlemenin kaydedilemediğini söyledi. 

“Bugün bir kez daha Meclis’te bu konuyu konuşacağız” diyen Murat Kanatlı, kendilerinin vicdani ret haklarına yönelik bir davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görüşülüyor olduğunu hatırlatarak, “Umarım yeni bir mahkumiyet ve yeni bir AİHM süreci ortaya çıkmadan bu mevzuat hayata geçirilebilir” dedi. 

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası da basın açıklaması sırasında hazır bulunarak, Vicdani Ret İnisiyatifi’ne destek verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.