İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Araç yangınlarının başlıca sebepleri: Elektrik kısa devre arızası ve yakıt kaçakları!

Araç yangınlarının başlıca sebepleri: Elektrik kısa devre arızası ve yakıt kaçakları!

Araçlarda meydana gelen elektrik kısa devre arızası ve yakıt kaçakları yangına sebebiyet verebiliyor... Ülkeye gelen araçlarda güvenlik denetiminin yapılamaması da araç yangınlarının adeta önünü açıyor.

Yayın Tarihi: 10/01/24 14:50
okuma süresi: 5 dak.
Araç yangınlarının başlıca sebepleri: Elektrik kısa devre arızası ve yakıt kaçakları!

Kuzey Kıbrıs’ta son aylarda gerek seyir halinde gerekse de park halindeki araçlarda çıkan yangınların oranında artış yaşanıyor… Elektrik kısa devre arızası ve yakıt kaçakları araç yangınlarının başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

Zamanında yapılmayan servisler ve eski parçalar özellikle de seyir halindeki araçlarda yangına sebebiyet verebiliyorken, sürücülerin trafikte bir faciaya yol açmaması için araçlarını düzenli şeklide kontrolden geçirmesi gerekiyor.

Kullanılmış olarak ülkeye gelen araçlarda güvenlik denetiminin yapılamaması da araç yangınlarının yaygınlaşmasında bir başka sebep olarak karşımıza çıkıyor. Devletten ithal edilen araçlarda denetim mekanizmasını çalıştırması bekleniyor.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner ile Kıbrıs Türk Zanaatkarlar Odası’na (KTEZO) bağlı Kıbrıs Türk Oto Tamircileri Birliği (KTOTB) Yönetim Kurulu üyesi Hasan Akanay, araç yangınlarına ilişkin Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.

YARKINER: ARAÇ YANGINLARINDAKİ ARTIŞIN EN BÜYÜK SEBEBİ DENETİMSİZLİK

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yarkıner, araç yangınlarının elektrik kısa devre arızası ve yakıt sızıntısından dolayı kaynaklandığını belirtti. Elektrik kısa devre arızası ve yakıt sızıntılarının araçlarda önemli arıza sınıfları arasında yer aldığını dile getiren Yarkıner, “Avrupa Birliği’nde (AB) ve Türkiye’de bu tip arızalar araç muayene ve yol denetimlerinde tespit edilmesi halinde araç trafikten men edilir ve arıza giderilmeden trafiğe çıkmasına izni verilmez” dedi.

Yarkıner, araç yangınlarındaki artışın en büyük sebebinin ‘denetimsizlik’ olduğuna vurgu yaparak, “Kullanılmış olarak ithal edilen araçların ülkeye girişinde güvenlik denetimi yapılmıyor” ifadelerini kullandı. KKTC’nin mevzuatlarında ithal edilecek araçlarda direksiyon şartı dışında başka bir kriterin olmadığına dikkat çeken Yarkıner, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Halbuki 1974’ten 2024’e kadar araçların yangın da dahil güvenlik sistemleri geliştirilmiştir, yakıt kaçağı veya kısa devre arızaları kontrol altına alınmıştır. Ancak kullanılmış ithal edilen araçlarda önceden tadilat/ tamirat yapılarak bu güvenlik sistemleri devre dışı bırakılabilmektedir. Yine yetkili bakım servislerinde veya sorumluluk taşıyan bakım onarım tesislerinde yapılmayan bakımlar sonucu bu güvenlik sistemi iptal edilebilmektedir.”

Araç yangınlarının önüne geçilebilmesi için alınması gereken önlemlere de değinen Yarkıner, özellikle öğrenci servislerinde ve yolcu taşıyan otobüslerde yangın güvenlik ve uyarı sisteminin yasal hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Yarkıner, “Aksi halde bir gün bir facia ile karşılaşabiliriz” açıklamasında bulundu.

AKANAY: TAMİR GÖRMÜŞ VEYA YANMIŞ KABLO KULLANILMASI DURUMUNDA YANGIN RİSKİ ARTAR

Oto Tamircileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Akanay ise elektrik kontağında yaşanan sıkıntıların araçlarda yangına sebebiyet verebileceğine dikkat çekti. Araçlarda tamir görmüş veya yanmış kablo kullanılması durumunda yangın riskinin artacağına vurgu yapan Akanay, “Park halindeki araçlarda çıkan yangınların ana nedeni de elektrik kontağındaki sıkıntılardır” ifadelerini kullandı.

Yakıt kaçaklarından dolayı da araç yangınlarının çıkabileceğini ifade eden Akanay, “Bu da eski parçalardan ve dikkatsizlikten dolayı olabilir. Zayıf bir ihtimal de olsa motorda sıkışan parçaların dikkate alınmaması durumunda da yangın çıkabilir” diye konuştu.

Akanay, araç tamirlerini zamanında yaparak yangının önüne geçilebileceğini söyleyerek, “Yakıt boruları da zamanında değiştirilmelidir. Araç servislerinin de ertelenmeden yapılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

“Akaryakıt istasyonundan alınan yakıtlar genellikle araç yangınlarına sebebiyet vermez. Araç yangınlarıyla benzinin kirliliği arasında çok bir bağlantı yok” diyen Akanay, istasyondan alınan akaryakıt haricinde ekstra yanıcı madde kullanılması halinde araç yangınlarının çıkabileceğini de sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.