Ali Yeltekin: Devletin en düşük ve en yüksek asgari ücreti belirleme gibi bir sorumluluğu var
![Ali Yeltekin: Devletin en düşük ve en yüksek asgari ücreti belirleme gibi bir sorumluluğu var](https://www.kibrispostasi.com/imagecache/headline_mobile/news/s/sm/sm1_1705316473.jpg)
Hür-İş Federasyonu Genel Sekreteri Ali Yeltekin, asgari ücretin sektörel bazda belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Devletin en düşük ve en yüksek asgari ücreti belirleme gibi bir sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.
![Ali Yeltekin: Devletin en düşük ve en yüksek asgari ücreti belirleme gibi bir sorumluluğu var](https://www.kibrispostasi.com/imagecache/newsimage/news/s/sm/sm1_1705316473.jpg)
Hür İşçi Sendikaları (Hür-İş) Federasyonu Genel Sekreteri Ali Yeltekin, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa konuk oldu.
Hür-İş Federasyonu Genel Sekreteri Yeltekin, net 24 bin TL, brüt ise 27 bin 587 TL olarak belirlenen yeni asgari ücret hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun ‘pazarlık masası’ olmadığını, asgari ücrete hayat pahalılığının üzerinde bir artışın konuşulması gerektiğini söyleyen Yeltekin, “Bu bir korumadır, kesinlikle artış değildir” dedi.
“BAKAN GARDİYANOĞLU’NUN ORTAYA KOYDUĞU ÇABA ÇOK GÜZELDİ”
Yeltekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun tarafları ortak noktada birleştirmek için gösterdiği çabanın çok güzel olduğuna dikkat çekerek, “Kavga etmek yerine ortak aklı ortaya koyarak eksikliklerimizi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Komisyonun son toplantısında hemfikir olunan konulara da değinen Yeltekin, “Asgari Ücret Yasası değişecek. Yabancı iş gücüne sınırlama gelmeli. Aynı zamanda asgari ücret sektörel bazda belirlenmeli. Bu konular görüşüldü” diye konuştu.
Yeltekin, devletin “en düşük ve en yüksek asgari ücreti belirleme” gibi bir sorumluluğu olduğuna vurgu yaparak, “Küçük ülkelerde teşvikler çok anlamlıdır. Bu yüzden devlet gerekli teşviği sağlamalıdır” açıklamasında bulundu.
“YASALARIN GÜNÜN KOŞULLARINA UYGUN HALE GETİRİLMESİ SON DERECE ÖNEMLİ”
Yasaların değiştirilmesi ve günün koşullarına uygun hale getirilmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yapan Yeltekin, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Asgari ücret artınca cezalar da arttı. Bunun artmaması gerekiyor. Bu ülkede insanlar 2 bin 750 TL park cezası ödememelidir. Burslar da tekrar düzenlemeli. Devletin asgari ücret üzerinden yaptığı ödemeler de revize edilmeli.”
“ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİNDEN KKTC’YE GELEN YABANCI İŞ GÜCÜ KISITLANMALI”
Yeltekin, yeni asgari ücretin beklentilere cevap verdiğini, fakat bununla yetinilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Yapılacak düzenlemeden sonra üçüncü dünya ülkelerinden KKTC’ye gelen yabancı iş gücü kısıtlanmalı” dedi.
Yabancı uyruklu çalışanların sosyal sigortalar üzerinden kazandığı hakların kontrol edilemediğine değinen Yeltekin, “Sri Lanka’dan gelen çalışanlar var. Tanınmayan bir KKTC devleti Sri Lanka’da denetimi nasıl yapacak? Herkes bize güler” ifadelerini kullandı.
Yeltekin, “Biz kendi kaynaklarımızı ülkemizdeki insanlara vereceğimiz yerde bir başkasına veriyoruz” diyerek, bu duruma karşı olduğunu söyledi. Yeltekin, “İsterseler bana ırkçı desinler. Umurum bile değil” diye konuştu.
“YABANCI İŞ GÜCÜ İTHAL EDİLDİĞİNDE EĞİTİM VE SAĞLIKTA DA ÖDÜN VERİLİYOR”
Ülkeye yabancı üş gücü ithal edildiği takdirde eğitim ve sağlıkta da ödün verildiğine dikkat çeken Yeltekin, “Ülkenin kapılarının, gümrüklerinin, üniversitelerinin ve çalışma hayatının kontrol edilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Yeltekin, öğrenci adı altında ülkeye gelen Afrika kökenli bireylerin ülkede suça karıştığını belirterek, “Ben bu ülkede doğup büyüdüm. Beni kimse bu ülkeden dışarı koyamaz” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.