İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Jale Refik Rogers: Milli Eğitim Bakanı ve YÖDAK üzerine düşen görevi yapmıyor!

Jale Refik Rogers: Milli Eğitim Bakanı ve YÖDAK üzerine düşen görevi yapmıyor!

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, eğitim kurumları konusunda yaşanan sıkıntılara değinerek, ülkede birçok konuda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanı ve YÖDAK’ın da üzerine düşen görevleri yapmadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 26/03/24 15:30
okuma süresi: 4 dak.
Jale Refik Rogers: Milli Eğitim Bakanı ve YÖDAK üzerine düşen görevi yapmıyor!

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, Meclis'te “Eğitim Kurumları, Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” konusunda güncel konuşma yaptı.  

Rogers, eğitim kurumları konusunda yaşanan sıkıntılara değinerek, ülkede birçok konuda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanı ve YÖDAK’ın da üzerine düşen görevleri yapmadığını söyledi.

Üniversitelerin YÖDAK, eğitim kurumlarının ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından izinlendirilip değerlendirildiğini ifade eden Rogers, bu eğitim kurumlarına gelen öğrenci rakamlarının gerçekleri yansıtıp yansıtmadığını sorarak, bu eğitim kurumlarına gelen öğrencilerin muhaceret izinlerinin sorgulanmadığını kaydetti.

Ülkeye eğitim kurumlarında eğitim almak için gelenlerin yüzde 87’sinin ortada olmadığını söyleyen Rogers, bu bilgilerin muhaceret tarafından verildiğini kaydetti.

"Cyprus Massachusetts Center of Innovation’un eğitim kurumu diye izin alıp üniversite diye eğitim verip, ön lisans diploması dağıttığını ve herkesin uyuduğunu" söyleyen Rogers, “Ondan sonra da soruyoruz bu eğitim kurumuna talep neden arttı diye. Talep, ikamet izni verdiğiniz ve öğrencilerin nereye gittiğini denetlemediğiniz için arttı.” dedi.  

Rogers, polis kayıtlarına bakıldığına, söz konusu eğitim kurumunun 79 öğrencisi olduğunu, bunlardan sadece 16’ısına ulaşılabildiğine değindi.  

Kalfalık ve ustalık belgelerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmeye başladığını, ülkedeki eğitim kurumlarına gelenlerin kaç tanesin ustalık belgesi için başvurduğunun ise hiç sorgulanmadığına işaret eden Rogers, “Ülkede 39 eğitim kurumu var, 5 bin kişi kayıtlı görünüyor. Eğitim kurumlarına bakıldığında öğrenci yok denecek kadar az veya ustalık belgesi için başvuran kişi sayısı yok denecek kadar az.” dedi.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesinin de artık herhangi bir arz olması halinde kurslar açılabildiğini, bütün bunlar devam ederken neden iki aylık kursa gelen öğrencilere bir yıllık ikamet izni verip sonra ne yaptıklarının denetlenmediğini soran Rogers, denetlenmeyen bu insanların bir çoğunun suça karıştığını ve hapishanelerin dolduğunu, halkın vergilerinin de bu insanların bakımına harcandığını söyledi.  

Ülkede çalışma izinleriyle ilgili de çok ciddi sıkıntılar olduğuna değinen Rogers, gerçekte eğitim vermeyen eğitim kurumlarının hemen kapatılması için hükümete çağrı yaptı.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da Rogers’e verdiği cevapta, yaşanan sıkıntılara katıldığını ifade ederek, bugün Bakanlar Kuruluna İkamet Tüzüğü konusunda bir değişiklik getirileceğini belirterek, ülkeye geliş koşullarında daha ciddi tedbirler alınacağını kaydetti.

İlgili tüzük değişikliğini bugün geçirdikten sonra, eğitim kurumlarıyla ilgili ciddi bir çalışma yapılacağını ifade eden Oğuz, aktif öğrenci sayısının pasif öğrenci sayısından daha az olduğunu, bundan sonra gerçekten eğitim yapmayan eğitim kurularının kapatılacağını ve denetim mekanizmasının ciddiyetle işletileceğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.