İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Dünya Mülteci Günü’nde, Kıbrıs’ta mülteci olmak: Zorlu koşullar ve açık cezaevi

Dünya Mülteci Günü’nde, Kıbrıs’ta mülteci olmak: Zorlu koşullar ve açık cezaevi

20 Haziran sıcağında Kıbrıs’ta mülteci olmak; KKTC-BM-Kıbrıs Cumhuriyeti üçgeninde ‘ara’da kalmak...  Kıbrıs Postası 20 Haziran Dünya Mülteci Günü’nde, Ara Bölge’de, kalan mültecileri ele alarak onların zorlu koşullarını ve açık cezaevini andıran hayat şartlarını konunun uzmanı eşliğinde değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 21/06/24 14:30
okuma süresi: 5 dak.
Dünya Mülteci Günü’nde, Kıbrıs’ta mülteci olmak: Zorlu koşullar ve açık cezaevi

Birleşmiş Milletler (BM) ile Güney Kıbrıs arasında, son günlerde gerilimlere neden olan Ara Bölge’deki mültecilerin zorlu koşulları, sadece Kıbrıs’ta değil, dünyada da gündem oldu. 20 Haziran Dünya Mülteci Günü’nde Ara Bölge’de zorlu koşullarda kalan mültecilere odaklanan Kıbrıs Postası, konuyla ilgili uzman görüşüne yer verdi.

YAĞMUR İZCAN: MÜLTECİLER, ADANIN TÜMÜNDE AĞIR HAK İHLALLERİNE UĞRADI

İnsan Hakları Platformu Proje Avukatı Yağmur İzcan, Kıbrıs'ın yakın tarihinde savaşı yaşamış ve savaş nedeniyle insanları yurtlarından olmuş bir ülke olsa da benzer durumda olan mültecilerin adanın tümünde ağır hak ihlallerine uğradıklarına dikkat çekti ve KKTC, Birleşmiş Milletler, Kıbrıs Cumhuriyeti üçgeni içerisinde, mültecilerin, ‘ara’da kaldığının altını çizdi.

“KKTC’DE SIĞINMACI VE MÜLTECİLERE D YASAL BİR DÜZENLEME DAHİ YAPMADI”

"Otoriteler, ‘maalesef' ülkemizin kendi acı tecrübelerini mültecileri anlayarak yükümlülüklerini yerine getirme yönünde değil, bu yasal yükümlülüklerden kaçmak için kullanıyor” diyen Yağmur İzcan, Kıbrıs'ın kuzeyinde bulunan otoritelerin tanınmamışlık nedeniyle uluslararası insan hakları mekanizmalarının kör noktasında kalmalarının verdiği güvenle sığınmacı ve mültecilere dair yasal bir düzenleme dahi yapmadığına dikkati çekti.

“GÜNEY’DEKİ OTORİTELER, FİİLİ BÖLÜNMÜŞLÜĞE SAKLANARAK SORUMLULUKLARDAN KAÇIYOR”

Mültecilerin temel insan haklarına erişiminin neredeyse ‘imkansız' hale getirdiğini anlatan İnsan Hakları Platformu Proje Avukatı İzcan, bunun yanında, Kıbrıs'ın güneyinde bulunan otoritelerin, adanın fiili bölünmüşlük halinin arkasına saklanarak yasal sorumluluklarından kaçtığını belirtti.

“VAHİM DURUM GÜNEY KIBRIS’IN SERGİLEDİĞİ DURUMDAN DA ANLAŞILIYOR

Vahim durumun yakın tarihte ara bölgede sıkışan ve insanlık dışı bir muameleye maruz kalan 'insanlarla' alakalı Güney Kıbrıs tarafından sergilenen tavırdan da açıkça anlaşıldığının altını çizen İzcan, yaşanan insanlık ayıbının popülist ve ülkedeki siyasi gerilimi arttıran açıklamalarla ve hukuk dışılıkla meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirtti.

“FİİLİ VE HUKUKİ DURUM AÇIK; ARA BÖLGEDEKİ İNSANLARIN YAŞAM HAKLARI TEHLİKE ALTINDA”

Komplo teorileri ve olgulara dayanmayan siyasi spekülasyonlarla konunun odağının değiştirilmeye çalışıldığına işaret eden İnsan Hakları Platformu Proje Avukatı Yağmur İzcan, "Halbuki fiili ve hukuki durum açıktır. Ara bölgede sıkışan insanların yaşam hakları dahi tehlike altındadır” vurgusu yaptı.

“GÜNEY KIBRIS ARADA SIKIŞAN İNSANLARIN BAŞVURULARINI ALMAK VE SONUÇLANDIRMAK ZORUNDA”

AB mevzuatı ve uluslararası hukukun hükümleri gereğince Güney Kıbrıs’ın ‘ara’da sıkışan insanların sığınmacı başvurularını derhal almak ve ivedilikle sonuçlandırmak zorunda olduğunu hatırlatan İnsan Avukat Yağmur İzcan, "Bu yasal zorunlulukların yerine getirilmemesine bahane olarak otoriteler tarafından ileri sürülen iddialar spekülasyondan ibarettir” ifadelerini kullandı.

AB MÜLTECİ RAPORU DA DOĞRULADI: DOĞU AKDENİZ’DEN MÜLTECİ GEÇİŞLERİ ARTTI

Avrupa Birliği’nin sınır güvenliğinden sorumlu Frontex, açıkladığı ön verilerle hazırladığı raporunda AB ülkelerinin sınırlarından geçişlerde bu yıl yüzde 23’lük bir düşüş yaşandığını ifade ederek “Başlıca göç yolları arasındaki düzensiz geçiş tespitlerinde en büyük düşüşler Batı Balkanlar ve Orta Akdeniz’de görülürken, en yüksek artışlar Batı Afrika ve Doğu Akdeniz rotalarında görüldü” dedi.

Orta Akdeniz’den geçişlerin yüzde 58 oranında düştüğünü vurgulayan Frontex, Batı Balkanlar sınırlarından geçişlerin ise yüzde 71 oranında düşüş görüldüğünü belirtti. Batı Afrika’dan ve Doğu Akdeniz’den geçişlerin önemli ölçüde arttığı belirtilirken bu yıl en fazla geçiş yapamaya çalışan kişilerin Suriye, Mali ve Afganistan’dan olduğu ifade edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.