Zeytin Üreticileri Birliği: "zeytin ve zeytinyağı tüketimi artırılmalı"

Kıbrıs Türk Zeytin ve Zeytin Ürünleri Üreticileri Birliği, hükümetin ithal ürünlere fon uygulanması kararını desteklediğini açıkladı. Birlik, ülkede zeytin ve zeytinyağı tüketiminin artırılması için de çağrı yaptı.

Birlik Başkanı Gazi Güney, yazılı açıklamasında, her ülkenin kendi mal ve hizmet üretimi için çaba sarf ettiğini belirterek, hükümetlerin görevinin üretici kesimi korumak, geliştirmek ve sürekliliği yakalama projelerini sunmak olduğunu kaydetti.
Güney, üretimin, o ülkenin kendi iradesi üzerinde durmasıyla özdeşleştiğini kaydederek, zeytin sektöründe 2010'da ithal zeytin ve zeytin ürünlerine verilen para miktarı 2 bin TL'yi aştığını, bu miktarın konulan fonla ülke üreticisinin kasasına girmesi ve iç ekonomiye katkıda bulunacağını vurguladı.
Üreticilerin elinde kalan zeytin ve zeytinyağının tüketilmesi için ihracat yapılmasının ve halka zeytinyağının faydalarının anlatılması gerektiğini belirten Gazi Güney, ihracatta, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı birçok engelle karşılaştıklarını; birliğin bu sorunları aşmak için çalıştığını anlattı.
İkinci alternatifin ise ithal zeytinyağına konan fonu avantaja çevirip bir toparlanma süreci zemini hazırlayarak yıllık 1 litre olan zeytin yağı tüketimini 3-4 litreye çıkarmak olduğunu belirten Güney, zeytinyağının insan sağlığına faydalarını sıraladı.
Kıbrıs Türk Zeytin ve Zeytin Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Gazi Güney, zeytin üretimini artırmak için toprak, gübre ve yaprak analizlerinin hayati önemi bulunduğunu bildirerek, üye üreticilere destekle bu analizleri düşük fiyata yaptırıp, farkındalığı ve üretimde verimliliği sağlayacaklarını belirtti.
Açıklamasında zeytin üreticilerine de çağrıda bulunan Gazi, şunları kaydetti:
"Fidan seçimine dikkat edilmesi: Fidelerin türlerinin iyi tespit edilmesi ve ülkemizin iklim ve coğrafik koşullarına uygun olanının seçilmesi.
Elde kalan yağın plastik bidonlardan cam testilere ya da çelik kazanlara aktarılması ve güneş ışınlarından uzak tutulmasını sağlamak çünkü plastik bidonlar ve güneş zeytinyağındaki asit oranını yükseltmekle piyasa değerini düşürüyor.
İçerisinde bulunduğumuz nisan ayında uygun gübrelerin ve böcek ilaçlarının kullanılması çiçek tutumu için çok önemlidir.
Klasik budama olan bir yıl budanmayıp bir yıl sonra derin budama yerine her yıl az ve seyreltme yöntemiyle ağaçları goble şekline koymak Sulama sistemlerinin ve sulamanın da verimi artırma hususundaki konumunun da altını çiziyoruz".
ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNE TEŞVİK UNSURLARI
Birlik Başkanı Gazi Güney, zeytin yetiştiriciliğine teşvik unsurlarını da şöyle sıraladı:
"Engebeli arazilere yapılacak teraslarla pratik üretim sağlanabilir 9 bin PH tuzluluk seviyesinde kullanılmayan su motorları zeytin yetiştiriciliğinde olumsuz bir faktör değildir. Zeytin ağacının 4 yaşında verime geçmesi ve 7 yaşından sonra her geçen hasat döneminde verimi artırıp çok uzun ömürlü olması ve yan ürünlerinin fazla olması (siyah zeytin, çakıstes, kara yağ, yeşil yağ, sabun, prina, odun). Ülkemizin zeytin ağacının ikinci ana yurdu olması. Ağaç gelişim sürecinin diğer ülkelere göre çok hızlı ve lezzet bakımından rakipsiz olması. İklimden dolayı piyasa bulma konusunda erkencilik özelliğinin olması."
TAK
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.