İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

2 boğulma tehlikesi, 1 ölüm: Cankurtaran eksikliği plajları ölümcül hale getiriyor!

2 boğulma tehlikesi, 1 ölüm: Cankurtaran eksikliği plajları ölümcül hale getiriyor!

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte deniz ve havuz sezonu açıldı. Bazı plajlarda üst düzey güvenlik önlemleri alınırken, bazı plajlarda ise neredeyse hiç önlem alınmadığı görüldü. Haziran ayında meydana gelen boğulma olaylarında 2 kişi ölümden dönerken, 1 kişi ise hayatını kaybetti.

Yayın Tarihi: 27/06/24 15:45
Güncelleme Tarihi: 27/06/24 16:01
okuma süresi: 8 dak.
2 boğulma tehlikesi, 1 ölüm: Cankurtaran eksikliği plajları ölümcül hale getiriyor!

Havaların ısınması ve deniz mevsiminin başlamasıyla beraber peşi sıra boğulma haberleri de gelmeye başladı. Polis verilerine göre, haziran ayı içerisinde 2 kişi boğulma tehlikesi geçirirken, 23 Haziran tarihinde Alagadi Halk Plajı’nda 25 yaşındaki Şaban Eker deniz içerisinde yüzdüğü sırada boğularak hayatını kaybetmişti.

Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası ile işletmelere cankurtaran bulundurma zorunluluğu getirilse de bazı plajlarda ‘cankurtaran’ eksikliği yaşanıyor.

Girne Kaymakamı Cemal Özceoğlu, İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu ve Gazimağusa Kaymakamlığı adına Mehmet Ali Onaç, bölge plajlarındaki cankurtaranlık hizmetleri ile ilgili Kıbrıs Postası’na önemli açıklamalarda bulundu.

CEMAL ÖZCEOĞLU: ALAGADİ HALK PLAJI'NDA CANKURTARAN BULUNMUYOR

Cemal Özceoğlu, cankurtaranlık yapacak kişilerin eğitim alması gerektiğini ve müdahale yeteneğine sahip olmaları gerektiğini belirtti.

Belediye, kaymakamlık ve Sivil Savunma’nın iş birliği yaparak ortak çalışmalar yürütebileceğini ifade eden Cemal Özceoğlu, bu konuda ön hazırlıkların yapılmasının önemine vurgu yaptı. Alagadi Halk Plajı'nda ek bir cankurtaranın bulunmadığını ve Kaymakamlık olarak destek verebilecekleri bir çalışma başlatılması gerektiğini dile getirdi.

“CANKURTARANLARIN 40-46 DERECE SICAKTA BARINABİLECEKLERİ ALANLAR HAZIRLANMALI”

İskele bölgesinde ve büyük otellerde profesyonel cankurtaran eksikliğine dikkat çeken Özceoğlu, cankurtaranların 40-46 derece sıcakta barınabilecekleri alanların hazırlanması gerektiğini söyledi, bu alanların belirli standartlara uygun olması ve cankurtaran kulelerinin bulunması gerektiğini ekledi.

“PROFESYONEL CANKURTARAN SAYISI AZ”

Cankurtaranların eğitimli ve ilk yardım bilgisine sahip olmalarının hayati önem taşıdığını vurgulayan Özceoğlu, bu konuda doktorlardan destek alınabileceğini belirtti ve halk plajlarında profesyonel cankurtaran sayısının az olduğunu ve zabıtaların görev aldığını ifade etti.

“CANKURTARANLAR SABAH 06.00'DAN AKŞAM 19.00'A KADAR GÖREV YAPMALI”

Özel büyük havuzlarda da boğulma vakalarının yaşandığını belirten Özceoğlu, plajlarda gölgelik alanların bulunması ve en az iki cankurtaranın dinlenerek çalışması gerektiğini söyledi. Özceoğlu ayrıca, cankurtaranların sabah 06.00'dan akşam 19.00'a kadar görev yapmaları gerektiğine dikkat çekti.

ERTUĞRUL TOROSLU: BÖLGE PLAJLARINDA HERHANGİ BİR EKSİKLİK YOK

İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu da, plaj denetimlerinin belediyelere ait olduğunu belirtti. Bölge plajlarında herhangi bir eksiklik olmadığını ve cankurtaranların görevlendirilmesinin belediyelerin sorumluluğunda olduğunu ifade etti. İskele plajlarındaki cankurtaranlardan İskele Belediyesi, Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye sınırlarındaki plajlardan Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi ve Erenköy plajlarında cankurtaran denetimlerinin Erenköy-Karpaz Belediyesi tarafından yapıldığını kaydetti.

“Bölgemizde turistik tesislerin bulunması nedeniyle su sporları faaliyetleri de yürütülmektedir. İskele Kaymakamlığı olarak, bu faaliyetlerin yapılacağı bölgelerde ilgili belediyelerden olumlu görüş aldıktan sonra tesislerin donanımlarını, çalışan kişilerin sağlık durumlarını, çalışma izinlerini ve cankurtaranların ehliyetlerini kontrol ediyoruz” diyen Ertuğrul Toroslu, şu ana kadar üç tesisin başvuruda bulunduğunu, araştırmaların sona yaklaştığını söyledi ve diğer üç tesisin de başvurusunun alındığını ancak gerekli yükümlülüklerini yerine getirmelerini beklediklerini açıkladı.

“PLAJLARIN GÜVENLE KULLANABİLMESİ İÇİN KURALLARA HARFİYEN UYULMASI GEREKİYOR”

Kaymakam Toroslu, insanların güvenle tatil yapmalarını istediklerini belirtti. Belediye ve kaymakamlık olarak gerekli çalışmaların yapıldığını, vatandaşların plajları güvenle kullanabilmesi için kurallara harfiyen uyulması gerektiğini söyledi. Toroslu son olarak, vatandaşlardan, belediyelerin ve kaymakamlığın koyduğu kurallara uymalarını ve olası istenmeyen olayların önüne geçilmesini rica etti.

MEHMET ALİ ONAÇ: PLAJ DENETİMLERİ İÇİN KOMİSYON KURULDU

Mehmet Ali Onaç ise, plaj güvenliğini artırmak amacıyla Gazimağusa Kaymakamlığı öncülüğünde yeni bir komisyon kurulduğunu açıkladı. Onaç, plaj denetimleri ve gerekli önlemler konusunda çalışmalar yürütmek için geniş paydaşlarla iş birliği yaptıklarını belirtti. Onaç, bahse konu komisyonda, Gazimağusa Belediyesi, Tatlısu Belediyesi, Yeniboğaziçi Belediyesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Çevre Dairesi Mağusa Birimi’nin yer aldığını açıkladı.

Onaç, geçmiş yıllarda böyle bir komisyonun olmadığını ve bu yıl ilk kez oluşturulan komisyonun plaj denetimlerinde öncülük yaptığını söyledi. Komisyonun, plaj güvenliği için gerekli belgeleri ve kuralları belirleyerek, su sporları işletmeleri için izinler verdiğini kaydeden Onaç, işletmelerin, ilgili belediyelere yıllık sözleşme yapıp, işletme bedelini ödediğini söyledi. Onaç ayrıca, denetimlerde eksiklik tespit edildiğinde, kısa süreler verilerek bu eksikliklerin giderilmesinin sağlandığına vurgu yaptı.

PLAJ VE SU SPORLARI GÜVENLİĞİ

Onaç, yüzme alanlarına motorlu araçların girmesinin yasak olduğunu ve güvenli yüzme alanları ile su sporlarının yapıldığı alanların şamandıralarla ayrıldığını belirtti. Onaç, bilgilendirme levhalarının bulunduğu alanlarda, cankurtaran kulelerinin üzerinde bayrakların ne anlama geldiği, çalışma saatleri ve ilk yardım bilen kişilerin görev süresi gibi bilgilerin yer aldığını ifade etti.

DENETİMLER VE BAYRAK SİSTEMİ

Plajlarda yapılan denetimlerde, cankurtaranların görevde olup olmadığı, ilk yardım malzemelerinin yakınında bulunup bulunmadığının komisyon tarafından kontrol edildiğini belirten Onaç, yüzme alanlarının güvenli olup olmadığını belirten bayrak sisteminin de kullanıldığını açıkladı.

Onaç, cankurtaranların çalışma saatlerinin levhalarla belirtilmek zorunda olduğunu ve eksiklik tespit edildiğinde belirli süreler verilerek bu eksikliklerin giderilmesinin sağlandığını, eksikliklerin giderilmemesi halinde ise parasal cezalar uygulandığını söyledi.

Sadece devletin değil, halkın da güvenliği için çalıştıklarını ve komisyondaki yetkililerin duyarlılığı sayesinde kazasız bir sezon geçirmeyi hedeflediklerini belirten Onaç, Komisyonda yer alan Gazimağusa Kaymakamı Özden Keser başkanlığındaki ekibin, kamu yararına yönelik çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı.

Kıbrıs Postası Köşe Yazarı Levent Özadam ise, Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’un, Alagadi Halk Plajı’nda cankurtaran görevlendirme yetkilerinin olmadığı yönündeki açıklamasını gündeme taşıyarak, “Yetkiniz yok diye sahilde gencecik insanımız yitip tükensin mi?” diye sordu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.