Trafik kazaları mağdurları yüksek cezalar istiyor: Alkol etkisinde ölüme sebep olanlar 14 yıldan yargılanmalı
Trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin aileleri, alkollü sürücülere verilen cezaların 7 yıldan 14 yıla çıkarılmasını talep ediyor. Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, yeni Ceza Yasa Tasarısı'nı Çarşamba günü görüşecek. KKTC Trafik Kazaları Mağdurları sayfasının yöneticisi Gönül Sağır, yaşanan olayların son bulması için vatandaşlara ve yetkililere seslenerek, "Ben bu mücadeleyi Kıbrıs için veriyorum" dedi.
Trafik kazalarında yakınlarını kaybeden ailelerin tek çatı altında toplandığı KKTC Trafik Kazaları Mağdurları, adalet arayışı ve yollarda daha fazla kayıpların verilmemesi için yetkililere seslerini duyurabilmek amacıyla “siyah çelenk” kampanyası başlatmıştı.
Bu kampanya sayesinde Trafik Kazaları Mağdurları, kısa sürede geniş kitlelere ulaşarak seslerini duyurmayı başardı. Ancak, bu çabalar terörü sonlandıramadı. Ülkenin kanayan yarası haline gelen trafik kazaları, ailelerin onca çabasına rağmen bitmediği gibi, verilen cezalar da yeterli düzeyde olmadı. Aileler, bu durumun son bulması için yetkililerden daha etkili ve caydırıcı önlemler alınmasını talep etmeye devam ediyor.
Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, Çarşamba günü, "Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı"nı görüşmek üzere toplanacak.
GÖNÜL SAĞIR: BEN BU MÜCADELEYİ KIBRIS İÇİN VERİYORUM
Girne - Tatlısu ana yolunda meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 30 yaşındaki Cemre Yönet’in annesi ve KKTC Trafik Kazaları Mağdurları sayfasının yöneticisi Gönül Sağır, yaşanan acı olayların son bulması için yetkililere seslendi.
Sağır, yıl başından bu yana uyuşturucu kullanan, alkol alan veya aşırı hız yapan sürücüler yüzünden 25 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Gönül Sağır, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nde, cezaların 7 yıldan 10 yıla çıkarılmasının planlandığını, ancak alkol ve uyuşturucu kullanan sürücüler için ayrı cezalar olması gerektiğini savundu.
Sağır, “Milletvekilleriyle ve Hukuk Komitesi’nde yer alanlarla görüştüm. Birçok acılı aile, bu cezanın 14 yıl olmasını istiyor. Alkol ve uyuşturucu kullanmak insanın kendi tercihidir. Bunun sonucu ölümse, bedeli ödenmek zorunda. Aksi takdirde Kıbrıs’ta daha çok insanımız ölür” dedi.
Sağır ayrıca, Çarşamba günü toplanacak olan komitede "Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı"nın görüşüleceğini belirterek, İngiltere’de bu cezanın 14 yıl olduğunu ve Kuzey Kıbrıs’ta da aynı düzeyde olması gerektiğini ifade etti.
"İNSAN ÖMRÜNÜN BEDELİ 1-2 YIL DEĞİL"
“Bizim insanımızın canı bu kadar ucuz olmamalı. İnsan ömrünün bedeli 1-2 yıl değil” diyen Sağır, bu kişilerin cinayetle yargılanması gerektiğini vurguladı.
Gönül Sağır, oğlu Cemre Yönet’in 19 yaşında, 285 promil alkollü bir sürücünün neden olduğu kazada hayatını kaybettiğini belirterek, benzer şekilde Naved, Cihan, Büşra ve daha binlerce insanın da alkollü sürücüler yüzünden yaşamını yitirdiğini söyledi.
Sağır, “Cezalar ağırlaştırılmadığı sürece bu olayların önüne geçilemeyecek. Mücadelem, oğlum için değil; onun katili eski cezadan yargılanacak. Ben bu mücadeleyi Kıbrıs için veriyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Ürün Solyalı: CEZALARI ARTIRMAK TEDİRGİNLİK YARATIR AMA KAZALARI TAMAMEN ÖNLEMEZ
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili ve Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi üyelerinden Ürün Solyalı ise, trafik kazalarının önlenmesi için kapsamlı bir trafik master planına ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Solyalı, ilkokul eğitiminden yolların güvenliğine, sürücü kurslarından ehliyet alma kalitesine kadar birçok konunun birlikte ele alınması gerektiğini belirtti.
Solyalı, komite olarak mevcut ceza yasasının güncellenmesi gerektiğini, dikkatsiz sürüş ve istemeden birinin ölümüne sebebiyet verme gibi suçların cezalarının artırılmasının gündemlerinde olduğunu ifade etti.
Solyalı özellikle tehlikeli sürüş, alkollü ve uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanımı sonucu ölümlere sebebiyet verme durumlarının daha yüksek cezalara tabi tutulmasının tartışıldığını belirtti.
Polis Genel Müdürlüğü’nden geriye dönük 5 yıllık kaza verilerinin istenerek inceleneceğini, özellikle ölümlü kazaların nedenlerine odaklanacaklarını dile getiren Solyalı, toplumsal ve vicdani beklentinin cezaların artırılması yönünde olduğunu söyledi.
Solyalı, sadece cezaların artırılmasının yeterli olmayacağını, trafik master planının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
“HÜKÜMETTE TRAFİK AÇISINDAN BİR VİZYON YOK”
Solyalı, “İlkokul eğitiminden yolların güvenliğine, sürücü kurslarından ehliyet alma kalitesine kadar her şeyin birlikte konuşulacağı bir program hazırlanmalı. Örneğin, Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin düzenlediği bir program vardı ve 10 yıl içerisinde 75 bin öğrenci kurs almıştı. Ancak bu yıl Ulaştırma Bakanlığı mali kaynak ayırmadığı için iptal edildi. Destekleme yok hükümette, trafik açısından bir besleme yok. Bu açıdan bir vizyon da yok” dedi.
“CEZALARI ARTIRMAK TEDİRGİNLİK YARATIR AMA KAZALARI TAMAMEN ÖNLEMEZ"
Kamu taşımacılığının artırılması, alternatif taşımacılık yollarının bulunması ve taksicilerle anlaşmalar yapılması gibi çözümler de öneren Solyalı, "Geçenlerde kuzey çevre yolunda olan kazada bir kişi daha hayatını kaybetti. Işıklandırma için 2 milyon dolara ihtiyaç var. Bu, devlet için uygun miktarlardır. Sadece cezaları artırmak tedirginlik yaratır ama kazaları tamamen önlemez" diyerek konuyu bütüncül bir yaklaşımla ele almanın önemine dikkat çekti.
Solyalı son olarak, ceza yasasındaki değişiklikleri yaz aylarında çalışarak Genel Kurul’a havale edeceklerini belirtti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.