İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Dr. Beste Oymen: Kaçak et halk sağlığını tehdit ediyor!

Dr. Beste Oymen: Kaçak et halk sağlığını tehdit ediyor!

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, kaçak etlerin insan sağlığı için büyük risk oluşturduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 09/07/24 14:20
okuma süresi: 4 dak.
Dr. Beste Oymen: Kaçak et halk sağlığını tehdit ediyor!

Son dönemde Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a yapılan kaçak et girişimlerinde belirgin bir artış gözlemlendi. Yetkililer, yakalanan 500 kiloyu aşkın kaçak etin ticaret amacıyla bölgeye getirildiğinden şüphelenirken, bu durum hem yasal hem de sağlık açısından ciddi sorunları beraberinde getiriyor.

Konuyla ilgili olarak Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Dr. Beste Oymen, kaçak etlerin hijyen koşullarından yoksun olabileceğini ve sağlık riskleri taşıdığını belirtti.

Denetim dışı üretilen ve dağıtılan kaçak etlerin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini vurgulayan Beste Oymen, tüketicilerin et ürünlerini alırken dikkat etmeleri gereken önemli noktaları paylaştı.

“GÜVENİLİR YERLERDEN ALIŞVERİŞ YAPIN”

Beste Oymen, sağlıklı et tüketimi için etin güvenilir ve resmi olarak denetlenen kasaplar, süpermarketler veya marketlerden alınmasının önemine dikkat çekerek, güvenilir olmayan yerlerden alınan etlerin, sağlık açısından ciddi tehlikeler barındırdığının altını çizdi.

“ETİN GÖRÜNÜMÜNE VE KOKUSUNA DİKKAT EDİN"

Taze etin parlak kırmızı renkte olması gerektiğini belirten Oymen, solgun veya koyu kahverengi etlerin bayat olabileceğini söyledi. Oymen ayrıca, etin dokusunun sıkı ve elastik olması, parmakla bastırıldığında eski haline dönmesi gerektiğini ifade etti. Kötü koku yayan etlerin bozulmuş olabileceğini kaydeden Oymen, taze etin hafif ve hoş bir kokuya sahip olması gerektiğini vurguladı.

“DOĞRU SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİN ETİN”

Etlerin uygun sıcaklıkta muhafaza edilmesinin önemine işaret eden Oymen, soğuk zincirin kırılmasının etin bozulmasına neden olabileceğini söyledi. Satıcının hijyen koşullarına uyup uymadığının da kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Oymen, etlerin açıkta bırakılmaması ve uygun dolaplarda saklanması gerektiğine dikkat çekti.

“DENETİMLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Oymen denetimlerin et ürünlerinin kalitesini ve güvenliğini garanti altına aldığını, üretimden tüketime kadar her aşamada yapılan kontrollerin etin tazeliğini ve hijyenini sağladığını söyledi. Sıkı ve düzenli denetimlerin, halk sağlığını koruma açısından kritik öneme sahip olduğunu açıklayan Oymen, düzenli ve habersiz yapılan denetimlerin işletmelerin hijyen ve kalite standartlarına uymasını sağladığını ve kaçak etlerin piyasaya sürülmesini engellediğini ifade etti.

“TÜKETİCİLERİN BİLİNÇLENMESİ ŞART”

Oymen, tüketicilerin bilinçli hareket etmelerinin, denetimlerin etkinliğini artıracağını ve kaçak etlere olan talebi azaltacağını belirtti. Sağlıklı ve güvenli et tüketimi için vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Oymen, bu bilincin yaygınlaşmasının halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Oymen son olarak, Tarım Bakanlığı’nın ülkede gıda güvenliğinin önemli bir ayağını oluşturmasına rağmen, tek bir gıda mühendisinin bile istihdam edilmediğini söyledi. Oymen, teşkilat yasalarının güncellenip en kısa sürede gıda mühendisi kadrolarının eklenmesi gerektiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.