İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Ülkedeki sera üreticilerinin yarısı bakanlığa kayıtlı değil

Ülkedeki sera üreticilerinin yarısı bakanlığa kayıtlı değil

2 bin 500 dönüme yakın bir alanda sera üretimi yapılıyor ancak bunun sadece bin 300 dönüm kadarının bakanlığa kayıtlı olduğu, bu nedenle de teşvik alınamadığı bunun da üretim maliyetleri ile rafa yansıdığı ifade ediliyor…

Yayın Tarihi: 18/07/24 14:25
okuma süresi: 3 dak.
Ülkedeki sera üreticilerinin yarısı bakanlığa kayıtlı değil

Seracılar Birliği Genel Sekreteri Süleyman Bayır, 2 bin 500 dönüme yakın bir alanda sera üretimi yapıldığını ancak bunun ancak bin 200-300 dönüm kadarının bakanlığa kayıtlı olduğunu, bu nedenle de teşvik alamadıklarını ve de dolaylı olarak bunların maliyetlere de yansıdığını anlattı.

Genel Sekreter Süleyman Bayır 70’lerde kurulmasına rağmen 2010 yılları ile aktif faaliyete geçen birliğin bakanlık, üretici ve toptancı ile istişare halinde çalıştıklarını söyledi.

Yaklaşık 300 üyeleri olduğunu ifade eden Süleyman Bayır, üretimde en ciddi sıkıntının maliyetler olduğunu, şu anda işçilik sıkıntısının da ön planda olduğunu, yüzde 60 oranında işçilerin artık diğer alanlarda olduğu gibi yüzde 60 oranında 3. dünya ülkesi vatandaşı olduğunu söyledi.

Tüm bunlar nedeniyle üretimde maliyetlerin raflara yansıdığını, halkın da doğal olarak buna tepkili olduğunu kaydeden Bayır, “Üretimin devam etmesi için ya bizim ciddi derecede devlet tarafından desteklerimizin artması lazım ya da fiyatların raflarda artması lazım; bunun başka bir yolu yok… “ dedi.

"TARIM DEMEK GIDA DEMEK, GIDA DEMEK HAYAT DEMEK”

Genel Sekreter Süleyman Bayır, Hal Yasası’nın son aşamasının mülkiyet olduğu, yer aşamasında olduğu, bu sonuçlandıktan sonra da ihale aşamasından söz edildiğini hatırlatarak, "İnşallah hallerimiz kurulur, hallerin kurulması hem daha sağlıklı şekilde hem de kontrollü fiyatlandırma açısından önemli olacaktır” dedi.  

Yüzde elli kayıtlı olmayan sera üreticisi olduğunu anlatan Bayır, 2 Bin 500 dönüme yakın sera olduğunu, bunun Bin 200 -300 dönümünün bakanlıkta kayıtlı olduğunu, bir şekilde kişinin arazisini kiralayamadığını ve bakanlığa ibrazını yapamadığını, bu nedenle de teşvik alamadığını ve bunun da üretim maliyetlerine yansıdığını söyledi.

Katıldığı TV programında konuşan Bayır, “Seracılar olarak toptancılarla da istişare halindeyiz. Fiyat belirlemede malin arz ve talebine göre fiyatlar değişiyor. Ülkedeki fiyat yükselmesi her yönden; üretici toptancı onların da maliyetlerinin yüksek olması… Bu rakamlar rafa yansıyor. Tarım demek gıda demek, gıda demek hayat demek” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.