İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Babutsa üretimi alarm veriyor: Kaktüs koşnili zararlısı bitkileri kurutuyor!

Babutsa üretimi alarm veriyor: Kaktüs koşnili zararlısı bitkileri kurutuyor!

Babutsa meyvesi, kaktüs koşnili zararlısı nedeniyle büyük bir tehlike altında. Zararlı böcek, son 10 yılda babutsa bitkilerini kurutarak üretimi neredeyse durma noktasına getirdi.

Yayın Tarihi: 15/08/24 10:55
okuma süresi: 4 dak.
Babutsa üretimi alarm veriyor: Kaktüs koşnili zararlısı bitkileri kurutuyor!

Adanın simgelerinden olan babutsa meyvesinin üretimi, Serdarlı (Çatoz) köyünde "kaktüs koşnili zararlısı" nedeniyle neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Son 10 yıldır etkisini artırarak sürdüren bu zararlı böcek, bölgedeki babutsa bitkilerini kurutarak üretimi büyük ölçüde yok etti.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Erkut Uluçam, bu zararlı ile mücadele konusunda Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.

Erkut Uluçam, babutsalarda görülen, beyaz bir görüntüye sahip kaktüs koşnili ile kimyasal mücadelenin zor olduğunu söyledi ve kaktüs koşnili veya boya koşnili olarak bilinen (Dactylopius Opuntiae) zararlısının, ağaçtan ağaca yayılma şeklinin babutsa bitkilerinin birbirine teması, karınca ve rüzgâr vasıtası ile olduğunu belirtti.

Uluçam, bahse konu koşnilin bir sanayisi bulunduğunu, zararlıdan gıda boyası, gıda ürünlerinin paketlerinin üzerinde E120 olarak yazılan karminik asit üretildiğini kaydetti.

KAKTÜS KOŞNİLİ ZARARLISI GÜNEY AMERİKA’DAN KIBRIS’A SIÇRADI: MARAŞ BÖLGESİNDE YAYILDI

Kaktüs koşnili zararlısının Güney Amerika’dan Lübnan’a, oradan da İsrail üzerinden adaya geldiğini belirten Uluçam, zararlının özellikle Mağusa Maraş bölgesinden yayıldığını ifade etti. Uluçam, ülkeye yurt dışından getirilen her tür bitkide, ülkeye girişlerde karantina uygulaması olmamasından kaynaklı zararlının ülkeye girdiğini söyledi.

2018 yılında zararlıya karşı Kapalı Maraş bölgesinde kimyasal mücadele başlatıldığını ancak devamının getirilmemesinden dolayı yeterince sonuç alınamadığını vurgulayan Uluçam, zararlının Gönyeli ve Alayköy’e kadar ulaştığını belirtti.

"DİLEĞİMİZ BU FAYDALI BÖCEĞİN YETKİLİLER TARAFINDAN GETİRİLİP, DOĞAYA SALINMASIDIR"

Güzelyurt ve Lefke bölgelerinde henüz görülmeyen bu zararlının, ilerleyen zamanlarda bu bölgelere de yayılabileceği uyarısında bulunan Uluçam, biyolojik mücadelenin önemine dikkat çekti. İsrail’in Avusturalya’dan getirdiği bir çeşit uğur böceğiyle biyolojik mücadelede başarıya ulaştığını hatırlatan Uluçam, benzer bir çalışmanın adada da yapılması gerektiğini ifade etti.

"Dileğimiz bu faydalı böceğin yetkililer tarafından getirilip, doğaya salınmasıdır. Biyolojik mücadelenin başlatılmasıdır. Lefkoşa’da Yenişehir ve Köşklüçiflik bölgelerinde babutsalar yok oluyor” diyen Uluçam, biyolojik mücadelenin bir an önce başlatılması gerektiğinin altını çizdi.

ULUÇAM’DAN BİYOLOJİK MÜCADELE ÇAĞRISI

Tarım Dairesi’nin kimyasal ilaç dağıtımını sürdüreceğini açıklamasına rağmen, geçmiş deneyimlerin bu yöntemin etkili olmadığını gösterdiğini belirten Uluçam, biyolojik mücadeleye öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Koşnilin babutsa yaprağı üzerinde beslendiğini, beslenirken saldığı salgının, yaprakta sararmaya ardından da doku kaybına neden olduğunu açıklayan Uluçam, bitkinin zaman içinde kuruyarak öldüğünü söyledi.

BABUTSA MEYVESİ (DİKENLİ İNCİR MEYVESİ)

Babutsa kaktüs bitkisinin meyvesidir. Diğer isimleri ada insanına yabancı olsa da farklı ülkelerde deve dikeni, dikenli incir, Frenkli incir, hint inciri olarakta anılır. Özellikle en sıcak yaz aylarında yetişmektedir. Temmuz ayından başlayarak eylül sonuna kadar piyasa da babutsayı görmek mümkündür.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.