İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Ziya Öztürkler: Yükseköğrenimde kaliteyi yakalamak için vizyon değişimine ihtiyaç var

Ziya Öztürkler: Yükseköğrenimde kaliteyi yakalamak için vizyon değişimine ihtiyaç var

UBP Milletvekili Ziya Öztürkler, yükseköğrenimdeki bilimsel yayınları destekleyecek bağımsız bir kurumun gerekliliğine işaret ederek, “Yükseköğrenimde kaliteyi yakalamak için vizyon değişimine ihtiyaç var” dedi.

Yayın Tarihi: 30/08/24 09:55
okuma süresi: 4 dak.
Ziya Öztürkler: Yükseköğrenimde kaliteyi yakalamak için vizyon değişimine ihtiyaç var

UBP Milletvekili Ziya Öztürkler Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Canan Onurer’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabahın Haberleri’ isimli programa katıldı.

Ziya Öztürkler, yükseköğrenim sistemindeki sorunlara ve çözüm önerilerine dikkat çekti.

Öztürkler, "Nicelik değil nitelikten bahsediyoruz. Önemli olan nitelik diyoruz ama bu niteliğin de nasıl gerilediği konuşulmalı" diyerek, eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

“YÜKSEKÖĞRENİMDE KALİTEYİ YAKALAMAK İÇİN VİZYON DEĞİŞİMİNE İHTİYAÇ VAR”

2021 yılında milletvekili adayı olduğunda, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Aykut Hocanın’ın da yer aldığı yükseköğrenim strateji belgesinde, beş yılda yapılacakların ortaya konulduğunu belirten Öztürkler, "Yükseköğrenimde kaliteyi yakalamak için vizyon değişimine ve YÖDAK’ın yapısında değişikliğe gidilmeli" ifadelerini kullandı.

Öztürkler, yükseköğrenimdeki bilimsel yayınları destekleyecek bağımsız bir kurumun gerekliliğine de işaret etti.

"KENDİ BİLİMSEL YAYINLARIMIZI DESTEKLEMELİYİZ"

Şu anda sadece TÜBİTAK’a başvurduklarını belirten Öztürkler, "Kendi bilimsel yayınlarımızı desteklemeliyiz" dedi.

Yükseköğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu'na (YÖDAK) da değinen Öztürkler, "YÖDAK’a baktığımızda izleme, denetleme ve akreditasyonu yönetiyor. Bu, dünyada çok kabul edilen bir nokta değil. YÖDAK içerisinde bağımsız bir kalite kurulu kurulması gerekiyor" diyerek, yapısal reformların önemine dikkat çekti.

“TEŞVİK SİSTEMİ DEĞİŞMELİ”

Öztürkler, üniversiteleri teşvik eden mevcut sistemin de değişmesi gerektiğini belirterek, "Bu sistemde demir, çimento ve kampüs yapımları destekleniyordu. Teşvik sistemi de değişerek akademik faaliyetleri destekleyen bir noktaya gelmemiz gerekiyor" dedi.

Öztürkler, bu yaklaşımların hayata geçirilmesi durumunda, çok daha farklı ve kaliteli bir eğitim modelinin ortaya konabileceğini ifade etti.

KKTC uyruklu öğrencilerin yerel sınavlarla, Türkiye'den gelen öğrencilerin ise Türkiye'nin merkezi sınavı ile KKTC üniversitelerine yerleştiğini belirten Öztürkler, uluslararası öğrencilere yönelik kuralların uygulanmasına ilişkin denetim eksikliklerine vurgu yaptı.

“KKTC’DEKİ ÖĞRENCİ SAYISININ ARTIRILMASI PEK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”

KKTC’deki öğrenci sayısının artırılmasının pek mümkün gözükmediğini söyleyen Öztürkler, "Türkiye'den KKTC üniversitelerine verilen 16 bin 700 kontenjanın sadece 13 bini doluyor. Bu yüzden kontenjanın artması beklenemez" dedi.

Öztürkler, Nijerya’dan mezun olan öğrenciler için lise bitirme derecesinin en az 70 olması gibi kurallar koyduklarını ancak bu kuralların en son ne zaman denetlendiğinin belirsiz olduğunu ifade etti.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) hakkında da değerlendirmelerde bulunan Öztürkler, DAÜ'nün KKTC üniversitelerindeki kalitenin en büyük örneklerinden biri olduğunu belirtti. Ancak, geçtiğimiz yıl yaşanan maddi sıkıntılarla gündeme geldiğini hatırlatarak, "DAÜ’nün ayakta kalabilmesi için yaptığı bilimsel çalışmaları devletin ne ölçüde destekleyebildiği de önemlidir" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.