İÇ HABERLER
okuma süresi: 2 dak.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nda çözüm arayan Rum’un başvurusu sonuçlandı

Taşınmaz Mal Komisyonu’nda çözüm arayan Rum’un başvurusu sonuçlandı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin mülkiyet hakkının ihlaline dair verdiği ihlal kararı sonrası, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuran Kıbrıslı Rum’un başvurusu çözüme kavuştu. Girne’deki önemli bir taşınmaza ilişkin olan davada, bugüne kadarki en büyük ikinci ödeme yapıldı.

Yayın Tarihi: 05/09/24 11:12
okuma süresi: 2 dak.
Taşınmaz Mal Komisyonu’nda çözüm arayan Rum’un başvurusu sonuçlandı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mülkiyet hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle kendisine kullanım kaybı ve manevi tazminat ödenmesine karar verilen Kıbrıslı bir Rum’un, mülkiyet sorununun çözümü için Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) yaptığı başvuru sonuçlandı.  

Loizidou benzeri mülkiyet başvurularından biri olmakla birlikte söz konusu başvuruda, Lozidou’nun aksine, çözümü Avrupa Konseyi ve AİHM tarafından etkin iç hukuk yolu olarak kabul edilen TMK önünde aramaya karar veren Kıbrıslı Rum’un başvurusu yakın zamanda çözüme kavuştuğu öğrenildi.

TMK’NIN ETKİN İÇ HUKUK YOLU OLMA NİTELİĞİNİ PEKİŞTİRİYOR

AİHM’in ihlal kararının icra denetimi Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi önünde sürüyor. Bu başvuruda başvuru sahibi Rum'un TMK önünde başvurusunun sonuçlandırılmış olmasının Delegeler Komitesi önündeki icra sürecini de olumlu etkilemesi bekleniyor. Ayrıca bu gelişmenin, TMK’nın etkin iç hukuk yolu olma niteliğini, Rum tarafının iddialarının aksine, pekiştirdiğine dikkat çekiliyor.

BUGÜNE KADAR YAPILAN EN BÜYÜK İKİNCİ ÖDEME

Bunun yanı sıra, TMK önünde neticelenen başvurunun, Girne’de bulunan önemli bir taşınmaza ilişkin olduğu ve başvuruyu neticelendirmek için yapılan ödemenin TMK’nın bugüne kadar yapmış olduğu en büyük ikinci ödeme niteliğini taşıdığı belirtildi.

LOİZİDOU DAVASI

Kıbrıslı Rum Titina Loizidou, 22 Temmuz 1989'da, KKTC'de toprak ve mülkünün kaldığı gerekçesiyle Türkiye aleyhine AİHM'e başvurmuştu. AİHM, Loizidou'nun başvurusunu karara bağlayarak, Loizidou'ya maddi tazminat ödenmesine karar vermiş ve 2 Aralık 2003'te Loizidou'ya tazminat ödenmişti. Delegeler Komitesi, 22 Eylül 2022'de AİHM'nin Loizidou kararına yönelik, TMK tarafından alınan önlemleri etkin ve yeterli bularak, incelemeyi kapatmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.