İzlem Sönmez: 20 günlük bebeğin ihmalle hayatını kaybetmesi sadece 5 sağlık çalışanının üzerine yıkılamaz!
Alzheimer Derneği Başkanı İzlem Sönmez, Dr. Burhan Nalbantoğlu Acil Durum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde, devlet himayesindeki 20 günlük bir bebeğin etil alkol nedeniyle hayatını kaybetmesi ve altı bebeğin sağlık durumlarının bozulmasının "dehşet verici" bir durum olduğunu belirtti. Sönmez, bu olayın yalnızca birkaç hemşirenin hatasıyla açıklanamayacağını, sistemdeki ihmaller zincirinin bu acı tabloya yol açtığını ifade etti.
Alzheimer Derneği Başkanı İzlem Sönmez, Kıbrıs Postası TV’de Ulaş Barış'ın sunduğu “Gündem” programında, Dr. Burhan Nalbantoğlu Acil Durum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde etil alkolden dolayı yaşamını yitiren 20 günlük bebek Mihrimah Toymuradov ile sağlığı bozulan altı bebekle ilgili açıklamalarda bulundu.
İzlem Sönmez, "En fazla bakıma ihtiyaç duyan 20 günlük bebeklerin devlet himayesinde ihmal edilerek hayatını kaybetmesi kabul edilemez. Bu, bir ihmal zincirinin sonucudur ve olayın sorumluluğu yalnızca beş hemşirenin üzerine yıkılamaz; bu, daha geniş bir sistem sorunudur" dedi.
"HASTA HAKLARI YASASI İÇİN 24 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ"
Alzheimer Derneği olarak, 2002 yılında Hasta Hakları Yasası'nın yasalaşması için kurulan bir dernek olduklarını vurgulayan Sönmez, “24 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Bu süre zarfında 18 hükümet, 16 sağlık bakanı değişti. Son olarak Filiz Besim döneminde yasa tasarısı gündeme geldi, ancak kadük oldu" ifadelerini kullandı. Sönmez, bakanlarla yaptıkları görüşmelerde, bu yasanın geçmesi durumunda doktorlarla karşı karşıya gelineceği yönündeki savunmalarla karşılaştıklarını ve bu yasanın hasta odaklı bir sağlık anlayışı için gerekli olduğunu vurguladı, örnek olarak Avustralya ve Portekiz’de bu uygulamanın başarıyla yürütüldüğüne dikkat çekti.
HASTALAR İÇİN APLİKASYON HİZMETE SUNULDU
Geliştirdikleri projeler kapsamında hasta destek birimlerinin açılmasını talep ettiklerini belirten Sönmez, "Pilot hastane olarak Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bu süreci başlatmıştık, ancak bütçe sıkıntısı nedeniyle diğer hastanelerde uygulamayı hayata geçiremedik. Bunun üzerine ücretsiz bir aplikasyon geliştirdik. Uygulama, Türkçe ve İngilizce dillerinde olup, Kıbrıs’ın kuzeyindeki tüm hastane ve sağlık merkezlerinin bilgilerini tek bir platformda sunuyor. Hastalar, hak ihlali durumunda anında bildirimde bulunabiliyor" dedi. En sık gelen şikayetlerin "mahremiyet ihlali", “bilgi eksikliği” ve “randevu alamama” üzerine olduğunu ifade eden Sönmez, yapılan şikayetlerin kayıt altına alındığını ifade etti.
"BEBEKLERE YANLIŞ TEDAVİ UYGULANDIĞINI ÖĞRENMEK KORKUTUCU"
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bebeklere yanlışlıkla etil alkol verilmesi konusuna da değinen Sönmez, "Bebeklerimize yanlış tedavi uygulandığını öğrenmek son derece korkutucu. Devlet hastanesinde böyle bir durumla karşılaşmak, aileler için travmatik bir deneyim. Olayın yaşanmasından hemen sonra ailelere bilgi verilmesi gerekiyordu" dedi.
"SİSTEME DOKUNAN HERKES HESAP VERMELİ"
Ayrıca, 24 bebeğin bulunduğu bir ünitede yalnızca dört hemşirenin çalışmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sönmez, "Bu durum ihmal zincirini daha da derinleştiriyor. Şu anda bu yasanın konuşulması gereken en doğru zaman. Olayın sorumluluğu yalnızca sağlık çalışanlarına yüklenemez; aksi halde sistem asla düzelmez" uyarısında bulundu. Sağlıkta tasarruf yapılamayacağını belirten Sönmez, "Hemşirelerin uzun vardiya sürelerinden bahsediliyor ancak suç yalnızca hemşirelerde değil. Kalite standartları açısından sistemin nasıl işlediği net olarak belirlenmeli ve sisteme dokunan herkes hesap vermeli” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.