İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu: Limanların işleyiş sorunları turizmi etkiliyor

GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu: Limanların işleyiş sorunları turizmi etkiliyor

GİKAD Başkanı Dr. İçim Çağıner Kavuklu, limanların işleyiş sorunlarının turizmi etkilediğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 02/11/24 13:10
okuma süresi: 4 dak.
GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu: Limanların işleyiş sorunları turizmi etkiliyor

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Başkanı Dr. İçim Çağıner Kavuklu, limanların özelleştirilmesi sürecinde yerel Kıbrıslı grupların dışlanmasının, ülkede hayat pahalılığına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Tüm dünyada ve KKTC’de ithalat vergilerinin artış gösterdiğine dikkat çeken Kavuklu, dış sermayeye yönelik bir özelleştirme modelinin, gıda ve diğer tüketim ürünlerinin fiyatlarında ciddi artışlar yaratabileceğini belirtti.

“KIBRISLI SERMAYE KORUNMALI…”

Dr. İçim Çağıner Kavuklu, Kıbrıslı sermayenin liman özelleştirme sürecinde korunması gerektiğinin altını çizdi.

Limanların özelleştirilmesi sürecinde yerel grupların dışlanmasının, ülkenin ekonomik bağımsızlığına olumsuz etki edeceğini belirten Kavuklu, “Bu süreç yerel grupların katılımıyla yürütülmezse, maliyetlerin artması ve pahalılığın yükselmesi kaçınılmaz olur,” uyarısında bulundu.

Limanlarda dış sermayeye bağımlılığın artmasının, ithalat vergilerindeki küresel artışla birleşerek turizm sektörü başta olmak üzere, ülke ekonomisini daha kırılgan hale getireceğini söyledi.

İçim Çağıner Kavuklu, “Mutlaka Kıbrıs’tan bir grup olmalı; aksi takdirde artan vergilerle turizm ve günlük yaşam daha da zorlaşacak, ithalat pahalılaşacak, hayat pahalılığı yükselecek,” dedi.

“LİMANLARIN İŞLEYİŞ SORUNLARI TURİZMİ ETKİLİYOR”

Kavuklu, limanlardaki çalışma saatlerinin yetersizliği ve yaz mesaisi gibi uygulamaların sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

“Limanlarımız hafta sonları çalışmıyor, yaz mesaisi nedeniyle kısıtlı saatlerde hizmet veriyor. Bu durum deniz ulaşımını ve dolayısıyla turizmi de geriletiyor,” diyen Kavuklu, gemi sayısının düşmesi yerine artmasının turizm açısından daha faydalı olacağını ifade etti.

“DEVLETİN VERİMLİ İŞLETMESİ GEREKEN LİMANLAR AÇIK KALMALI”

Limanların yeterince verimli çalışmadığını vurgulayan Kavuklu, “Sabah 8’den akşam 12’ye kadar açık olması gereken limanlar, ek mesailer gibi maliyetlerin yüküyle sıkıntılar yaşıyor,” dedi.

Limanların verimli çalışmamasının turizm ve ticaret açısından ülkeye zarar verdiğini söyleyen Kavuklu, limanların özelleştirilmesi sürecinde yerel grupların etkin rol oynamasının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

“LİMANLARIN ÖNEMİ YADSINMAMALI”

Geçmişte yapılan bazı uygulamaların deniz ticaretine ve ülke ekonomisine zarar verdiğini hatırlatan Kavuklu, “Bir dönem ülkeye gelenlere havalimanından daha uzun süreli kalış izinleri vererek limanların önemini azalttık. Böylece limanları kullanmak isteyenlere zorluk çıkardık,” dedi.

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, BRT-2 ekranlarında "turizm konseptli" katıldığı bir tv programında şu uyarıyı yaptı;

Mutlaka Kıbrıs’tan bir gurup olmalı aksi takdirde limanlarda artan vergilerle turizm yanında yaşamımızda mümkün olmayacak. İthalat pahalılaşacak. Hayat pahalılığı yükselecek. Hafta sonu limanlar çalışmıyor. Hakeza yaz mesaisi… Deniz ulaşımı turizmi de geliştirir. Gemi sayısı düştü oysa, yükselmesi gerekirdi. Limanlarımızın başarısız olması, turist getirememesinin de sorumlusu biziz. Devlete bu denli istihdam varken sabah 8 akşam 12 açık olamıyorsa bu limanlar ve ek mesailer ayrı bir maliyet olarak düşüyorsa…

Denizciliği kendi elimizle bitiriyoruz biz, düşünün: Bir ara havalimanından gelene 1 ay daha fazla ülkede kalma mührü vurduk. Yani limanları kullanmayın dedik çalışmaya gelene… Limanların özelleştirilmesinde yerel guruplar dışlanırsa, bu özelleştirme pahalılık getirir”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.