İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

KTMMOB: Deprem kayıt istasyonlarının sayısının artırılması gerekiyor

KTMMOB: Deprem kayıt istasyonlarının sayısının artırılması gerekiyor

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, adanın çevresinde son dönemde artan depremlerle ilgili endişelerini dile getirerek, aktif fay haritası ve mikrobölgeleme çalışmaları gibi önlemlerin acil olarak yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, deprem kayıt istasyonlarının sayısının artırılması ve Deprem Laboratuvarı kurulması önerildi.

Yayın Tarihi: 01/12/24 14:00
okuma süresi: 3 dak.
KTMMOB: Deprem kayıt istasyonlarının sayısının artırılması gerekiyor

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, son zamanlarda adanın çevresinde meydana gelen depremlerle ilgili endişelerini dile getirerek, bu olayların daha büyük bir depremi işaret edip etmediğine dair şüphelerin arttığını belirtti. Birlik, depremlerin tarihsel olarak Kıbrıs’ta önemli yıkımlara yol açtığını hatırlatarak, bu riskin gelecekte de devam edeceğini vurguladı.

Kıbrıs’ın, üç plakanın kesişim alanında yer aldığı ve bu nedenle depremler açısından hassas bir bölgede bulunduğu ifade edilen açıklamada, 1953 Baf depremi ve Salamis ile Selimiye Camii’deki yıkımlar örnek olarak verildi. Birlik, bu tür risklerin önceden tespit edilip önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kıbrıs’ta son yıllarda yapılan çalışmalarla aktif fay haritası oluşturulmaya başlandığı, ancak bu haritanın tamamlanmasının ardından deprem mikron zon çalışmalarıyla desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, Gazimağusa’dan Dip Karpaz’a kadar olan doğu sahilleri ve Lefke’den Sadrazamköy’e kadar olan batı sahillerinin sıvılaşmaya eğilimli bölgeler olduğuna dikkat çekildi. Bu alanlarda mikrobölgeleme çalışmasının gerekliliği vurgulandı.

Depremlerin sismoloji biliminin konusu olduğuna değinilirken, Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği disiplinlerinin ortak çalışmasıyla daha doğru bilgiler üretilebileceği belirtildi. Bu bağlamda, KKTC'deki deprem kayıt istasyonlarının sayısının artırılması gerektiği, özellikle GNSS sistemlerinin kullanılarak yer kabuğu hareket hızlarının ölçülmesinin önemli olduğu ifade edildi.

Birlik ayrıca, AFAD ve Jeoloji Maden Dairesi ile ortaklaşa bir Deprem Laboratuvarı kurulması gerektiğini, tsunami çökelleri konusunda da çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtti. Sivil Savunma Örgütü’nün deprem anında nasıl müdahale edeceği konusunda kapasitesini güçlendirmesi gerektiği de öneriler arasında yer aldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.