İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

İthal patateste 'tahlil' polemiği: “Geçti” diyen de var, “Laboratuvar yok” diyen de!

İthal patateste 'tahlil' polemiği: “Geçti” diyen de var, “Laboratuvar yok” diyen de!

Türkiye’den ithal edilen 100 ton patates pazartesi günü ülkeye ulaşması sonrası TÜK Başkanı Gürsel Uzun, patateslerin yapılan tahlillerde "temiz" olduğunu açıklarken, Doğancı Patates Üreticileri Birliği eski Başkanı Mehmet Bicen, "Ülkede laboratuvar yok” dedi. Bicen, ülkede hastalığın tespit edilmesi halinde yerli üretimin durabileceğini ve ülkenin 30 yıl karantinaya alınabileceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 04/12/24 13:05
okuma süresi: 5 dak.
İthal patateste 'tahlil' polemiği: “Geçti” diyen de var, “Laboratuvar yok” diyen de!
  • "Dünya Tarım Teşkilatı, Türkiye’nin patateslerinin sınır dışına çıkmasını yasakladı"
  • "Mersin kapısı bize kapalı, çünkü patateslerde güve bulunuyor"
  • "Patates analizlerinin 'temiz' çıktığı açıklamaları gerçeği yansıtmıyor"
  • "Patateslerin kontrolü belirsiz, bu hastalık toprak ve aletlerle bile bulaşabilir"

 Son dönemde patates fiyatlarındaki fahiş artışların engellenmesi gerekçesiyle Türkiye’den ithal edilen 100 ton patates pazartesi günü ülkeye ulaştı.

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, ithal ürününün bugün itibarıyla dağıtımına başlanacağını ve hem Türkiye’de hem de Kuzey Kıbrıs’ta yapılan tahlillerin temiz çıktığını Kıbrıs Postası aracılığıyla duyurdu. Ancak, bu açıklama Doğancı Patates Üreticileri Birliği eski Başkanı Mehmet Bicen’den sert bir yanıt aldı. Bicen, ithal ürününün güvenliği ve kalitesi konusunda endişelerini dile getirdi.

"DÜNYA TARIM TEŞKİLATI, TÜRKİYE’NİN PATATESLERİNİN SINIR DIŞINA ÇIKMASINI YASAKLADI"

Kıbrıs Postası’na konuşan Bicen, Türkiye’nin 26 ilindeki patateslerde sigil hastalığı ve kolorado böceği gibi sorunlar bulunduğunu belirtti. 6 yıl öncesini anımsatan Bicen, “Türkiye’den ithal edilen patatesler hastalıklı olduğu için geri çevrilmişti. O dönemde TÜK’te görev yapan bir uzman mühendis, hastalıkları tespit ederek patateslerin bölgeye sokulmasını engellemiş ve geri gönderilmişti. Ancak o dönemde bu kararı alan kişi şu anda görevde değil. Dünya Tarım Teşkilatı, Türkiye’nin patateslerinin sınır dışına çıkmasını yasakladı. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) de Türkiye’nin patateslerine ambargo uyguluyor. Tüm bunlara rağmen, popülist yaklaşımlar nedeniyle bu patateslerin ülkeye getirilmesi için çaba gösteriliyor” dedi.

Bicen, “Bu hastalıklı ülkeye girerse, Kıbrıs'ın en önemli tarım ürünlerinden biri olan patatesin üretimi yasaklanacak ve karantinaya alınacak” dedi. Bicen, ithalat yapılacaksa, bunun Hollanda veya Fransa gibi bölgelerden ve sağlıklı bir şekilde temin edilmesi gerektiğini belirtti.

"MERSİN KAPISI BİZE KAPALI, ÇÜNKÜ PATATESLERDE GÜVE BULUNUYOR"

Patates hasadının biraz geciktiğini ancak şu an başladığını söyleyen Bicen, “Hatta mevcut üretim, iç piyasanın ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Normal koşullar altında, hava koşulları uygun olduğunda ihracat bile mümkündür. Ancak siyasetçiler, popülizm uğruna tarım sektörünü riske atıyor. Geçen yıl Türkiye, bizim narenciyemizi bile almadı” diye konuştu.

Bicen, “AB ülkeleri, bizim ürünlerimizi haşere olsa bile belirli bir tolerans oranı çerçevesinde kabul ediyor. 20 yıldır patateslerimiz Kıbrıs Cumhuriyeti üzerinden Avrupa'ya gönderiliyor ve hiçbir sorun yaşanmıyor. Ancak Mersin kapısı bize kapalı, çünkü patateslerde güve bulunuyor” şeklinde ifade etti.

"PATATES ANALİZLERİNİN 'TEMİZ' ÇIKTIĞI AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Türkiye’den getirilen patateslere yönelik yapılan analizlerin eksik olduğunu savunan Bicen, "Patates analizlerinin 'temiz' çıktığı açıklamaları gerçeği yansıtmıyor" dedi. Açıklamasında, popülizm uğruna bu sektörün yok edilmek üzere olduğunu vurgulayan Bicen, “Bu durum sektöre büyük zarar verecek. Tarım Dairesi Müdürü, Tarım Bakanı ve müsteşar hakkında ilerleyen günlerde dava açacağım” diye konuştu.

"PATATESLERİN KONTROLÜ BELİRSİZ, BU HASTALIK TOPRAK VE ALETLERLE BİLE BULAŞABİLİR"

Bicen, Türkiye’den getirilen patateslere yönelik laboratuvar eksikliği nedeniyle, patateslerin nerede ve nasıl kontrol edildiğinin belirsiz olduğunu vurguladı. Bicen, bu eksiklikle, potansiyel bir hastalığın ülkeye girmesi durumunda, hastalığın toprak, alet tekerlekleri veya ayakkabı altından bile bulaşabileceğini belirtti. Bicen, bu bölgelerde hastalığın yayılması durumunda 30 yıl boyunca karantina uygulanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de patatesin 7-8 liraya satılmasının üreticileri iflasa sürüklediğini söyleyen Bicen, “Üreticiler masrafları karşılayamıyor, bu durum ciddi ekonomik sıkıntılar yaratıyor. Türkiye nüfusu, gelecek yıl patates için çok daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalabilir. Bu sorunlar ancak doğru planlama ve programla çözülebilir” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.